Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα «Ελεγχόμενη» η έξαρση της ιλαράς, αλλά είναι ακόμα στην αρχή
«Ελεγχόμενη» η έξαρση της ιλαράς, αλλά είναι ακόμα στην αρχή Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 12:20

ilara krousmata5 10 17

Τα κρούσματα, αφορούν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με χαμηλά υγειονομικά και κοινωνικά standards

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις αρμόδιες κρατικές αρχές και εξαιρετικά αυξημένα τα μέτρα παρακολούθησης της έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας αυτή την περίοδο, καθώς και για την καταγραφή στοιχείων σχετικών με το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει ως κατ’ αρχήν συμπέρασμα από συζήτηση η οποία έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και άλλων Επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, το μέλος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, είπε ότι ακόμα «βρισκόμαστε σε μια έναρξη λάβετε υπόψη ότι η επιδημία δεν έχει μπει ακόμα στα σχολεία. Είμαστε στην ώρα της μάχης. Πρέπει, να γίνουν εκτεταμένα εμβολιασμοί, ώστε να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης, που αφενός αφορά την ατομική κάλυψη των εμβολιαζομενών και αφετέρου αυτό το φράγμα προστασίας», προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τα κρούσματα τα οποία παρατηρούνται αυτόν τον καιρό, είναι κυρίως στην πλειονότητά τους, αφορούν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με χαμηλά υγειονομικά και κοινωνικά standards, όπως είναι οι πληθυσμοί των Ρομά, όπου καταγράφεται και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παιδικού πληθυσμού στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό της χώρας το ποσοστό εμβολιασμού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και είναι της τάξης του 95% με 96%.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος ναι μεν ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα σε διάστημα τεσσάρων έχουν φτάσει τα 200, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξησή τους. «Υπάρχει μια προοδευτική, αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό από το γεγονός ότι έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός και ιδιαίτερα με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Παρά ταύτα, ακριβώς, βασισμένοι στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός του ελληνικού πληθυσμού είναι πράγματι καλυμμένος με δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου, φαίνεται ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι ελεγχόμενη, την παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό το 70% με 75% των περιστατικών είναι παιδιά από την κοινότητα των Ρομά. Περίπου 15% είναι άτομα του γενικού πληθυσμού και περίπου 10% είναι μετανάστες σχεδόν αποκλειστικά παλαιών κυμάτων μετανάστευσης και όχι του πρόσφατου προσφυγικού κύματος. Επίσης, οι μελέτες έδειχναν σχετικά χαμηλή -κάτω από το 95%- κάλυψη με δύο δόσεις MMR και στο γενικό πληθυσμό. Βεβαίως, υπήρχε σημαντική κάλυψη, αλλά το 85% με 90% που ανευρέθη ήταν χαμηλότερο από αυτό που θα χρειαζόταν για να μην έχουμε επιδημίες.

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη επεσήμανε πως τα εμβόλια σώζουν ζωές καθώς τα τελευταία 200 χρόνια, χάρη στα εμβολιαστικά προγράμματα, έχουν εξαλειφθεί λοιμώδη νοσήματα όπως η ευλογιά και η διφθερίτιδα. Τόνισε ωστόσο πως όταν καταρρέουν τα εμβολιαστικά συστήματα τα νοσήματα αυτά επανεμφανίζονται διαχρονικά. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως: «οι κοινωνίες ξέχασαν τα βασικά αυτά νοσήματα που οδηγούσαν στο θάνατο και σε πολύ σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές και ξεκίνησαν να συζητούν για τις πραγματικές ή τις θεωρητικές παρενέργειες των εμβολίων».

Η βουλευτής τόνισε πως ιδιαίτερα ευάλωτα, ειδικά για την ιλαρά, είναι τα νεογνά και τα βρέφη κάτω των 6 ετών, όπως επίσης οι μετακινούμενοι πληθυσμοί που πιθανόν δεν έχουν εμβολιαστεί (Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, κλπ.). Επίσης ανέφερε πως η Παιδιατρική Κοινότητα έχει ανοίξει τη συζήτηση για το αντιεμβολιαστικό κίνημα ήδη από το 2008, όταν είχαν ξεσπάσει θανατηφόρες επιδημίες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μίλησε για την αντιεπιστημονική σύνδεση του «τριπλού εμβολίου» με τον αυτισμό, η οποία έχει καταρριφθεί επιστημονικά και νομικά διεθνώς.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η πρόσφατη εμφάνιση σοβαρών περιστατικών λόγω μη-εμβολιασμού καταδεικνύει στους γονείς που έχουν επιφυλάξεις πως τα παιδιά τους μπορεί να κινδυνεύσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Πρωτοβάθμια Σύστημα Υγείας, ώστε να καλύψει όλους τους ευάλωτους πολίτες, καθώς έχει τη δυνατότητα της ανίχνευσης, της καταγραφής των μεταβολών και τις αξιόπιστης καταγραφής δεδομένων ώστε η Πολιτεία να μπορεί να σχεδιάζει σωστές και έγκαιρες πολιτικές.

 

papastratos300x250