Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΚΟΝΙΤΣΑ - Αναγνωρίστηκε ως μαρτυρικό χωριό, το Αηδονοχώρι
ΚΟΝΙΤΣΑ - Αναγνωρίστηκε ως μαρτυρικό χωριό, το Αηδονοχώρι Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 11:18

konitsa ahd5 10 17

Στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας εντάσσεται η τοπική κοινότητα Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, μετά από πολλές προσπάθειες, με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 49/2017, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το Αηδονοχώρι Κόνιτσας υπέστη πλήγμα σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε υλικές ζημιές από τη ναζιστική θηριωδία στις 8 και 9 Ιουλίου 1943. Τραγικός απολογισμός: 12 νεκροί, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και δέκα, που απανθρακώθηκαν στα σπίτια τους. Στα θύματα αυτά προστίθενται, επιπλέον, εννέα κάτοικοι, που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και την κακουχία κατά την περίοδο της Κατοχής και τρεις από εγκαταλελειμένο πολεμικό υλικό. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, την πυρπόληση 120 οικιών και γενικά καταστροφές που επέφεραν δραματικές επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της κοινότητας.

«Η ηθική δικαίωση, που ήρθε μετά από 74 χρόνια και οι ετήσιες εκδηλώσεις τιμής που διοργανώνονται στο χωριό, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ. Κόνιτσας.

 

papastratos300x250