Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ - Σκεφτείτε πριν πάρετε κατοικίδιο
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ - Σκεφτείτε πριν πάρετε κατοικίδιο Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 10:17

katoikidio5 10 17

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Το 1931 ορίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτώβρη. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και σημαντικές αλλαγές τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αλλαγής συνείδησης των πολιτών.

Η Διεθνής Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων παραμένει επίκαιρη και έχει ως στόχο την διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών.

Σε καιρούς κρίσης, η αγάπη για τα ζώα δεν είναι συναισθηματική «πολυτέλεια», αλλά μια επιλογή που οδηγεί σε βέβαιη συναισθηματική ισορροπία.

Το να έχεις ένα κατοικίδιο είναι σίγουρα μια επιλογή που απαιτεί ώριμη σκέψη καθώς το ζώο χρειάζεται φροντίδα ενώ υπάρχουν και μικρές υποχρεώσεις που θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του πριν προχωρήσει στην αγορά ενός σκύλου ή μιας γάτας.

Ο Σωτήρης Σαββόπουλος κτηνίατρος, μίλησε στο Itv με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Όπως είπε μεταξύ άλλων, παρά την οικονομική κατάσταση, πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν και τελικά αγοράζουν κατοικίδιο.

Ωστόσο, ο κ. Σαββόπουλος αναδεικνύει το θέμα της έλλειψης παιδείας αναφορικά με την συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.

«Μας προσφέρουν τόσα πολλά τα κατοικίδια, και ζητούν μόνο την αγάπη μας και τη φροντίδα μας», τονίζει ο κ. Σαββόπουλος.

Τι πρέπει να σκεφτούμε…

Υιοθετούμε ή αγοράζουμε ένα κατοικίδιο έχοντας πλήρη συνείδηση ότι θα μείνει κοντά μας χωρίς διαλείμματα...  Πριν το αποφασίσουμε, συζητάμε με την οικογένεια όχι μόνον για την χαρά που θα μας δώσει αλλά και για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε.  Επιλέγουμε το κατάλληλο κατοικίδιο ανάλογα με τον τρόπο της ζωής και τον χώρο που διαθέτουμε. Μέσα ή έξω από το σπίτι, προσφέρουμε ένα ήσυχο κατάλυμα , προφυλαγμένο από το κρύο ή την ζέστη. Για να είναι πάντα τα ζώα υγιή, δεν παραμελούμε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για προληπτικό έλεγχο και εμβολιασμούς. Για την ασφάλεια τους αλλά και για την υγιεινή συμβίωση μαζί μας δεν αφήνουμε ποτέ τα κατοικίδια να περιφέρονται μόνα και ανεξέλεγκτα στον δρόμο. Ο καθημερινός περίπατος δεν είναι πολυτέλεια, είναι μια ευχάριστη διαδικασία που πρέπει να προσφέρουμε στο σκύλο μας.  

 

papastratos300x250