Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, για την Πίνδο
Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, για την Πίνδο Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 15:15

pindos programa4 10 17

Πρώτη, καθοριστική συνεδρίαση του «Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου» - Κυρίαρχος στόχος, η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, για την στήριξη της προσπάθειας

Βίκυ Κώστα

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Πίνδου, διεκδικεί το «Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου», το οποίο μετά τα πρώτα βήματα που ακολούθησαν της ίδρυσής του, προχωρά σε πρωτοβουλίες, ουσιαστικής δράσης.

Στον φορέα αυτό συμμετέχουν 11 Δήμοι και 4 αναπτυξιακοί φορείς, μεταξύ των οποίων από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων και Βορείων Τζουμέρκων.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΚΕ στην πρώτη του καθοριστική συνεδρίαση για την πορεία του «Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου» έλαβε σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων , η διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία ενός ολοκληρωμένου ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος γι’ αυτή την ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, αλλά και η επιδίωξη συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Όσον αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, στους στόχους του Δικτύου, περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Πίνδου ως ενιαίο σύνολο, ο σχεδιασμός προτύπων, προδιαγραφών και μεθοδολογιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών προβλημάτων, η προώθηση της συμπληρωματικότητας των δράσεων και των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των αναπτυξιακών εταιριών, με στόχο αφενός την τήρηση και εφαρμογή των προτύπων και των προδιαγραφών και αφετέρου την ένταξη αυτών των παρεμβάσεων στην συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων.

Άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση

Οι συμμετέχοντες αιρετοί εκπρόσωποι, έθεσαν ως κυρίαρχο στόχο την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την έμπρακτη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησαν.

Η συνεδρίαση έγινε στο Δημαρχείο του Δήμου Μουζακίου, με ηπειρώτικη παρουσία, καθώς συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι: Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης και Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Βόρειων Τζουμέρκων.

Αναλυτικά, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ο οικονομικός προϋπολογισμός του φορέα για το έτος 2017.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε η στελέχωσή του, με ένα πρόσωπο, το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη της διοικητικής λειτουργίας του.

Παράλληλα, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο διεύρυνσης του φορέα με νέους εταίρους δήμους ή φορείς, βάσει κριτηρίων επιλογής, με τα οποία η Γενική Συνέλευση θα αποφασίζει επ’ αυτού.

Ακόμη συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της διερεύνησης που έγινε για την υποβολή διατοπικού προγράμματος LEADER με εταίρους το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ, την ΑΝΚΑ ΑΑΕ ΟΤΑ, το ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ, την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΑΕ ΟΤΑ, την ΕΤΑΝΑΜ ΑΑΕ ΟΤΑ και τον ΟΑΣΕ ΑΑΕ ΟΤΑ. Διαπιστώθηκε το θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων και εξουσιοδοτήθηκε το επιστημονικό συμβούλιο του Δικτύου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον σχεδιασμό του προγράμματος.

Επιπλέον, αποφασίσθηκε να προγραμματισθεί συνάντηση εκπροσώπων του φορέα με τον υπουργό των Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, για την παρουσίαση του φορέα και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή ευθύνης του Δικτύου.

Η συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των παρόντων Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων σε διάφορα θέματα, πολλά εκ των οποίων θα αποτελέσουν και θέματα συζήτησης σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

papastratos300x250