Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 10:53

adlia4 10 17

Η φετινή τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές εκτιμάται ότι θα είναι ακριβότερη, και θα διαμορφωθεί από 95 έως 99 λεπτά - Οδηγίες για τη συντήρηση της Κεντρικής Θέρμανσης, από το ΙΝΠΚΑ

Ακριβότερο κατά περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πωληθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις καταναλώσεις να κυμαίνονται για μία ακόμη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα.

Οι πρώτες φθινοπωρινές μέρες, με την πτώση της θερμοκρασίας, ωθούν χιλιάδες νοικοκυριά στη διερεύνηση του κόστους της θέρμανσης τους με πετρέλαιο, αλλά τα μαντάτα... δεν είναι ευχάριστα. Οι πρώτες ενδείξεις και οι υπολογισμοί με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνουν την τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται από 95 έως 99 λεπτά το λίτρο, δηλαδή μία ανάσα πριν το 1 ευρώ.

Πέρυσι τον Οκτώβριο (15 του μηνός) που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου, η μέση τιμή είχε μετρηθεί στο 0,927 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 6%. Στο τέλος της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιο), το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε με μέση τιμή στα 0,974 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή, οι φετινές τιμές παραμένουν σχεδόν στα ίδια υψηλά επίπεδα με εκείνα της λήξης της περσινής περιόδου διάθεσης του καυσίμου.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και φέτος θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και οι ακριβείς υπολογισμοί για το ύψος της τιμής του καυσίμου δεν μπορούν ακόμη να γίνουν, αν και η απόκλιση από το 0,95 – 0.99 ευρώ το λίτρο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Πάντως, «κουτσουρεμένο» -για δεύτερη συνεχή χρονιά- θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά για τη νέα χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017-30 Απριλίου 2018).

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να θεσπιστούν πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή θα επιβληθεί μείωση στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.

Οδηγίες από το ΙΝΠΚΑ

Η συντήρηση της Κεντρικής Θέρμανσης αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, το οποίο παρέχει χρήσιμες συμβουλές.

Μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, πρέπει να επιβλέπεται, να συντηρείται από ανθρώπους που έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, έχουν μεράκι για την δουλειά αυτή και κυρίως να είναι υπεύθυνοι γι ’αυτό που κάνουν. Έτσι εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η οικονομική λειτουργία της εγκατάστασης.

Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται, τουλάχιστον, μια φορά το χρόνο και  έλεγχος ( ανάλογα της εγκατάστασης) σε συχνά διαστήματα κατά την διάρκεια της λειτουργίας. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Αλλά ακόμα και τώρα δεν είναι αργά.

Είναι απαραίτητο οι συντηρητές να υπογράφουν ένα έντυπο όπου θα συμπληρώνονται όλα τα απαραίτητα ( βαθμός απόδοσης του καυστήρα, κατανάλωση καυσίμου ανά ώρα, μέγεθος μπέκ, αριθμό δείκτη αιθάλης και περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στα καυσαέρια, πίεση αντλίας, καθώς και οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν.

Στο έντυπο αυτό ( που πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο) αναγράφεται η ημερομηνία επίσκεψης, το ονοματεπώνυμο και ο αριθμό αδείας του συντηρητή.

Στο λέβητα πρέπει να γίνουν:

- Καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες.

- Στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων.

- Καθαρισμός του ακροφυσίου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του.

- Καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή.

- Καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου.

- Καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα.

- Καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα.

Αν η απόδοση του λέβητα δεν ξεπερνά το 70% είναι καιρός να αλλαχθεί. Σε δύο τρία χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση των εξόδων αγοράς του από την οικονομία στα καύσιμα.

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να γίνονται από ειδικευμένους τεχνίτες και μην ξεχνάτε να ζητάτε από τον τεχνίτη να σας δίνει βεβαίωση καλής λειτουργίας και γνησίων ανταλλακτικών, η οποία είναι υποχρεωτική από τον Νόμο.

Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνεται:

- Επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου, από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

Οι ρυθμίσεις

Όπως και η συντήρηση έτσι και οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν από τον ειδικό τεχνίτη, τον αδειούχο συντηρητή καυστήρων. Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε ότι περιλαμβάνουν:

- Ρύθμιση της αναλογίας αέρα και πετρελαίου, έτσι που να γίνεται σωστή καύση.

- Ρύθμιση της σωστής θέσης του στροβιλιστή και των ηλεκτροδίων.

- Έλεγχος και ρύθμιση του κυκλώματος αυτοματισμού, με το οποίο αρχίζει και σταματάει η καύση, των οργάνων ασφαλείας (θερμοστάτες, βαλβίδα ασφαλείας) και ένδειξης (θερμόμετρα, μανόμετρα).

- Άλλες εργασίες γενικής συντήρησης, που διευκολύνουν την καλή λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης:

- Αποκατάσταση της θερμομόνωσης της εξωτερικής επιφάνειας του λέβητα και των σωληνώσεων του λεβητοστάσιου, αν έχουν καταστραφεί.

- Καθαρισμός της δεξαμενής πετρελαίου από σκουριές, λάσπες, νερό κλπ. μετά την εκκένωσή της, τουλάχιστον κάθε τρία (3) χρόνια.

- Απομάκρυνση των καπνοσυλλεκτών, αν υπάρχουν, από τις ταράτσες.

- Ο έλεγχος της ηλεκτροβάνας κάθε διαμερίσματος στην αυτόνομη θέρμανση και ο έλεγχος διαρροής των συλλεκτών - κολεκτέρ σε κάθε όροφο είναι απαραίτητος

«Προσοχή δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία πετρελαίου και το μπέκ και για την επαναλειτουργία του καυστήρα απαιτείται εξαέρωση φίλτρων και αντλίας. Επομένως ελέγχουμε ώστε να είναι ανοικτός ο διακόπτης παροχής πετρελαίου της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο στην δεξαμενή», όπως αναφέρει το ΙΝΠΚΑ.

Κανόνες ασφαλείας, για το λεβητοστάσιο

Ο χώρος του λεβητοστασίου πρέπει να πλήρη τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Γ.Ο.Κ.), να διαθέτει επαρκή αερισμό και γενικότερα να παραμένει καθαρός, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σ' αυτόν και να μην χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αντικειμένων και κυρίως εύφλεκτων υλικών.

Το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι μονίμως εφοδιασμένο με τους κατάλληλους πυροσβεστήρες, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

-Για περισσότερες πληροφορίες ή παράπονα, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, Θωμά Πασχίδη 52 Ιωάννινα, τηλ.2651065178, e.mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

 

papastratos300x250