Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Σε τροχιά πρωτοπορίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Σε τροχιά πρωτοπορίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 14:12

troxia panep3 10 17

Εφαρμόσθηκε η πρώτη πανελλήνια σε δημόσιο νοσοκομείο, επέμβαση διαδερμικής επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας (ΜitraClip) και έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη – Λ. Μιχάλης: «Το Νοσοκομείο, ξαναγίνεται πόλος έλξης για ασθενείς από όλη την Ελλάδα»

Βίκυ Κώστα

Σε τροχιά πρωτοπορίας, μπαίνει και επισήμως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την πρώτη πανελλήνια σε δημόσιο νοσοκομείο, επέμβαση διαδερμικής επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας (ΜitraClip).

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Καρδιολογίας Λάμπρο Μιχάλη, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής και τους Καρδιολόγους Λ. Λάκκα και Δ. Νίκα, με τη συνεργασία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

Το «εδώ» Νοσηλευτικό Ίδρυμα, διαθέτει το μόνο πιστοποιημένο Κέντρο για επιδιόρθωση βαλβιδοπαθήσεων στη Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε κορυφαία Καρδιοχειρουργικά Κέντρα, όπως είναι το Ωνάσειο και το Ιπποκράτειο.

Χθες, με την πρώτη επέμβαση, αποδείχθηκε και στην πράξη ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αποτελεί πρωτοπόρο νοσηλευτικό Ίδρυμα, όχι μόνο για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, αλλά και ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη που μίλησε στα «Πρωινά Νέα», έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη επεμβάσεις.

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η συχνότερη βαλβιδική πάθηση και υπολογίζεται ότι περί το 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από τουλάχιστον μετρίου βαθμού ανεπάρκεια αυτής. Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, προκαλεί συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (εύκολη κόπωση, δύσπνοια στην προσπάθεια έως και πνευμονικό οίδημα), αλλά και προδιαθέτει στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής (μορφή αρρυθμίας) και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από ανεπάρκεια, είναι πολύ δύσκολη, καθώς δεν μπορούν να κάνουν δέκα βήματα χωρίς να λαχανιάσουν.

Ένα απλό παράδειγμα: για μία απλή βόλτα στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ χρειάζονται ώρες καθώς μετά από μερικά βήματα τους κόβεται η ανάσα και πρέπει να ξεκουραστούν για πέντε λεπτά τουλάχιστον πριν συνεχίσουν.

Η πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο μας, βασίζεται στη διαδερμική (μέσω καθετήρα) τοποθέτηση ενός «συνδετήρα» (συσκευή Mitraclip) στη μιτροειδή βαλβίδα, χωρίς να ανοίγεται το στήθος του ασθενούς. Ο καθετήρας εισάγεται από τα μηριαία αγγεία του ποδιού (με τρόπο παρόμοιο της γνωστής στεφανιογραφίας) χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας, και χωρίς στερνοτομή.

Η μέθοδος εγκρίθηκε από το 2008 στην Ευρώπη και από το 2012 στις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα έχουν θεραπευθεί περισσότεροι από 30.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, στη συγκεκριμένη μέθοδο, που αποτελεί την τελευταία σύγχρονη εξέλιξη στην καρδιολογία, μπορούν να υποβληθούν όσοι πάσχουν από ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, δεν μπορούν πλέον να «συντηρηθούν» με φαρμακευτική αγωγή, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να υποβληθούν σε ανοιχτό κλασικό χειρουργείο. Μιλάμε δηλαδή, για ασθενείς απαγορευτικού ή πολύ υψηλού κινδύνου.

Τα οφέλη αυτής της μεθόδου είναι πολλά, καθώς μειώνει σημαντικά τον βαθμό της ανεπάρκειας και τα συμπτώματα, ενώ παρουσιάζει χαμηλή περιεγχειρητική θνησιμότητα και μικρή διάρκεια νοσηλείας.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τις προηγούμενες φορές που εφαρμόστηκε στο εξωτερικό, προκύπτει ότι ο αριθμός των ασθενών με πολύ προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια που πρέπει να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρός.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι αποφεύγονται οι «πληγές» που αφήνει το χειρουργείο, το οποίο είναι απαγορευτικό για ασθενείς, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Την ίδια στιγμή, η νέα μέθοδος, όπως τονίζει ο κ. Μιχάλης ανοίγει καινούριους δρόμους στην επιστήμη, για την ενσωμάτωση νέων πρωτοπόρων θεραπειών για τέτοιου είδους ασθένειες.

Η τεχνογνωσία για την εφαρμογή της ΜitraClip, αποκτάται από ομάδες ανθρώπων, όπως αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και αποτελεί παρακαταθήκη και για μελλοντικές μεθόδους, με αποτέλεσμα, να αποφεύγεται η χρονοβόρα εκπαίδευση του προσωπικού.

«Είναι σημαντικό να κρατάς στην αιχμή της εξέλιξης της τεχνογνωσίας, το προσωπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης.

Κλίμα εμπιστοσύνης

Το ενδιαφέρον για νέες επεμβάσεις στο εδώ Νοσηλευτικό Ίδρυμα, είναι μεγάλο, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ξαναγίνεται πόλος έλξης για ασθενείς από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ήπειρο, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, εμπιστεύονταν κέντρα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας για σοβαρές επεμβάσεις.

Ξαναδημιουργείται λοιπόν, ένα κλίμα εμπιστοσύνης των ασθενών προς το Νοσοκομείο και το ιατρικό προσωπικό που το απαρτίζει.

Σε αυτό το μήκος κύματος, κινείται και η ανακοίνωση του Νοσοκομείου, για την χθεσινή πρώτη επέμβαση. Όπως αναφέρει «Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων συνεχίζει τη σταθερή του πορεία προς την πρωτοπορία και την καινοτομία, ενσωματώνοντας νέες τεχνικές και θεραπείες αναβαθμίζοντας τις ήδη υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ηπείρου και ολόκληρης της ΒΔ Ελλάδας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζοντας την ικανοποίησή της συγχαίρει και δημοσίως τον καθηγητή κ. Λ. Μιχάλη, τους ιατρούς κ. Λ. Λάκκα και Δ. Νίκα την Καρδιοχειρουργική Κλινική και όλους τους συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή επιτυχημένη επεμβατική πράξη».

Η επιλογή του ασθενή

Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε επέμβαση διαδερμικής επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας, απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία, που διασφαλίζει τη σωστή επιλογή του Νοσοκομείου.

Το βασικότερο, είναι να δείξει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο ενός πιστοποιημένου γιατρού και να τον επιλέξει για την εφαρμογή της μεθόδου, ενώ ο καρδιοχειρουργός θα πρέπει να υπογράψει σχετική αίτηση. Ακολούθως, θα πρέπει να καταρτιστεί ειδικός φάκελος και να υποβληθεί στην Ειδική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, το οποίο και θα συνηγορήσει υπέρ της επέμβασης ή θα απορρίψει το αίτημα.

 

papastratos300x250