Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός «Μαύρες» μνήμες ξύπνησαν και φέτος στους Λιγκιάδες
«Μαύρες» μνήμες ξύπνησαν και φέτος στους Λιγκιάδες Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 12:05

ligiades3 10 17

Με μηνύματα κατά της άνθισης του νεοναζισμού, οι φετινές εκδηλώσεις, 74 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα

Βίκυ Κώστα

«Μαύρες» μνήμες ξύπνησαν και φέτος στους Λιγκιάδες, 74 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα.

Ήταν 3 Οκτωβρίου 1943, ημέρα Κυριακή. Γερμανοί καταδρομείς της μεραρχίας Εντελβάις κατέκαψαν τα λιγοστά σπίτια, τα υποστατικά και τις αποθήκες, άλλους έστησαν στο πλάτωμα, με την εκπληκτική θέα στον κάμπο και στη λίμνη των Ιωαννίνων, άλλους τους εκτέλεσαν μπροστά στα ανώφλια των σπιτιών ή μέσα στις κάμαρες και στα κατώγια. Από τους 96 που μέτρησαν με σπουδή οι κατακτητές γλίτωσαν τον θάνατο μόνο τέσσερις. Ένα βρέφος, μια νεαρή γυναίκα, που τα κορμιά των συγχωριανών της την κάλυψαν πέφτοντας την ώρα του πολυβολισμού, και δύο 24χρονοι άνδρες που οι σφαίρες τούς τραυμάτισαν επιπόλαια.

Το καθιερωμένο μνημόσυνο, που γίνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου στη μνήμη των 92 ανθρώπων που εκτελέστηκαν στο χωριό από τους Γερμανούς στρατιώτες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, παρουσία σύσσωμων των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου και συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Τοπική Κοινότητα Λιγκιάδων και την Τοπική Κοινότητα Αμφιθέας.

Παρών και ο μοναδικός επιζών Παναγιώτης Μπαμπούσκας, που ένιωσε τότε μωρό, την ξιφολόγχη να διαπερνά την πλάτη του, φθάνοντας στη σπονδυλική στήλη.

Συμβολική, ήταν η παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης των θηριωδιών του ναζισμού.

Στην αναγκαιότητα διατήρησης της μνήμης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας, Γιάννης Αυγέρης.

Συγκινημένος, ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ο οποίος έχασε τους προγόνους του, στη σφαγή της Αμφιθέας, που ακολούθησε αυτή των Λιγκιάδων, στην ομιλία του στάθηκε στην άνθιση του νεοναζισμού στη χώρα μας και την Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι οι κάτοικοι των Λιγκιάδων δεν ζητούν εκδίκηση, αλλά δικαίωση.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, ξεκίνησαν την Παρασκευή, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι», που δημιουργήθηκε από τον Χρύσανθο Κωνσταντινίδη και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Η ταινία, προβλήθηκε στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Με καταγωγή από το χωριό και ακούγοντας από μικρό παιδί τις ιστορίες σχετικά με το πως εκτελέστηκαν και πυρπολήθηκαν οι πρόγονοί του από τους ναζί, γεννήθηκε στον σκηνοθέτη, η ανάγκη να υλοποιήσει μία ταινία τεκμηρίωσης (ντοκυμαντέρ) σχετικά με την καταστροφή του τόπου καταγωγής του καθώς επίσης και των συνεπειών που είχε στη συλλογική μνήμη των συγχωριανών του.

Στόχος όπως είπε, η διερεύνηση και παρουσίαση της «αιτίας» ενός τέτοιου αποτρόπαιου εγκλήματος, η ενίσχυση της μνήμης και η ανάδειξη του αποτρόπαιου προσώπου του ναζισμού στους νεότερους.

 

papastratos300x250