Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Η δυνατότητα υπερδέσμευσης, δίνει «γκάζι» σε σημαντικά έργα
Η δυνατότητα υπερδέσμευσης, δίνει «γκάζι» σε σημαντικά έργα Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 12:33

xaritsis vogianou30 9 17

«Πράσινο φως» στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, από το υπουργείο Οικονομίας - Ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν οι δημοπρατήσεις και για τη Λεωφόρο Νιάρχου και για την επέκταση της Βογιάννου

«Πράσινο φως» στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να έχει το δικαίωμα της υπερδέσμευσης κονδυλίων, σε θεωρητικό ποσοστό 50% στους τομείς υγείας και μεταφορών, άναψε το υπουργείο Οικονομίας, ώστε να προωθηθούν σημαντικά έργα.

Ο λόγος για την ανακατασκευή της Λεωφόρο Νιάρχου και η επέκταση της Βογιάννου μέχρι το Πανηπειρωτικό.

Η θετική αυτή εξέλιξη, προέκυψε κατά την συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα προέκυπταν προβλήματα από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τη δυνατότητα χρήσης υπερδέσμευσης πόρων (overbooking) στα Προγράμματα. Το επιτρεπόμενο ανώτατο ποσοστό υπερδέσμευσης, είχε μειωθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο 120% με αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που δίνουν οι ανάδοχοι των έργων (κατά μέσο όρο στο 50-60%), να απαιτούνται αλλεπάλληλες προκηρύξεις προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των διατιθέμενων πόρων. Η έγκριση κάθε προκήρυξης, απαιτούσε χωριστή υπουργική απόφαση, διαδικασία που επέτεινε την καθυστέρηση.

Η δέσμευση του κ. Χαρίτση, ανοίγει το δρόμο για να γίνουν οι δημοπρατήσεις και για τη Λεωφόρο Νιάρχου και για την επέκταση της Βογιάννου όπως όμως και για άλλα έργα οδικών μεταφορών και συνδέσεων όπως είναι η παράκαμψη της Νικοπόλεως, ακόμη και η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα.

«Δε χρειάζεται πλέον να περιμένουμε τις εκπτώσεις από τις δημοπρατήσεις, για να χρηματοδοτήσουμε άλλα έργα. Τα έργα θα προχωρήσουν γρηγορότερα, αφού η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στα χέρια της τις ώριμες μελέτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο δόθηκε η δυνατότητα της υπερδέσμευσης είναι αυτός της υγείας προκειμένου να καλυφθούν κυρίως αιτήματα των νοσοκομείων για έργα και δράσεις που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ.

Στην ίδια συνάντηση τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις διευθύνσεις αναπτυξιακού προγραμματισμού των περιφερειών να αναλαμβάνουν πλέον την υλοποίηση των έργων, αντί του ΕΦΑΠΑΕ, ενώ τέλος συμφωνία υπήρξε για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας.

Οι Περιφέρειες θα έχουν στη διάθεσή τους 1 δις ευρώ που θα κατανεμηθεί ανάλογα με την ωριμότητα των μελετών, ώστε να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Οι Περιφέρειες θα δίνουν ένα προσωρινό δάνειο, χωρίς επιτόκιο και το αντίστοιχο ποσό οι επιχειρήσεις θα το παίρνουν με τραπεζικό δανεισμό.

Ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για μία συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και αποφάσεις που δρομολογούν θετικές εξελίξεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου απέσπασε τα εύσημα από τον Γενικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφα, για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της και την ανταπόκρισή τους σε θέματα αδειοδοτήσεων.

 

papastratos300x250