Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ιερόσυλοι και φανατικοί, «χτυπούν» τόπους λατρείας
Ιερόσυλοι και φανατικοί, «χτυπούν» τόπους λατρείας Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 13:07

sinagogi29 9 17

Στην Ήπειρο, το 2016, καταγράφονται 36 περιστατικά, τα περισσότερα στην Ελλάδα εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας – Πολλές οι κλοπές σε Ιερούς Ναούς και διπλή βεβήλωση της Εβραϊκής Συναγωγής Ιωαννίνων

Βίκυ Κώστα

Μια δυσάρεστη «πρωτιά» κατέχει η Περιφέρειά μας, προκαλώντας διττό προβληματισμό.

Στην Ήπειρο, σύμφωνα με την Έκθεση που δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, κατά το 2016, καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας που συνέβησαν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, από τα 215 συνολικά περιστατικά, τα 36 κατανέμονται στην Ήπειρο, αποδεικνύοντας ότι οι ορθόδοξοι ναοί και χώροι «πληρώνουν» το τίμημα των βανδάλων που κυρίως ψάχνουν κλοπιμαία αλλά όχι μόνο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το μήνυμα της Έκθεσης για την Ήπειρο. Όπως αποδεικνύεται, ο αντισημιτισμός, σε μια Περιφέρεια – θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, καλά κρατεί.

Η δεύτερη κατά σειρά Έκθεση, επιχειρεί να συγκεντρώσει πάσης φύσεως περιστατικά προσβολής χώρων θρησκευτικής σημασίας, αποτυπώνοντας τη γενικότερη κατάσταση σε εθνικό επίπεδο, ώστε να χρησιμεύσει ως ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πραγματική έκταση των εν λόγω φαινομένων.

Γενικά, ως χώροι θρησκευτικής σημασίας, ανά την Επικράτεια, ελήφθησαν υπόψη οι κατ’ εξοχήν χώροι λατρείας (Εκκλησίες, Συναγωγές, Τεμένη, Ευκτήριοι Οίκοι, κλπ.), τόσο οι νομίμως υφιστάμενοι όσο και οι άτυποι (δηλαδή οι λειτουργούντες άνευ σχετικής αδείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων), σχολεία με θρησκευτικό χαρακτήρα (Εκκλησιαστικά Σχολεία, Ισραηλιτικά Σχολεία και Μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια Θράκης), τα νεκροταφεία με θρησκευτικό χαρακτήρα (ενοριακά κοιμητήρια, μουσουλμανικά νεκροταφεία, εβραϊκά νεκροταφεία) και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα μνημεία που έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ή συνδέονται με θρησκευτικές μειονότητες (π.χ. μνημεία του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων κλπ). Τα περιστατικά τα οποία έχουν συλλεχθεί και καταγραφεί, αφορούν κάθε είδους προσβολές που εκδηλώθηκαν κατά το έτος 2016 στους ανωτέρω χώρους.

Το υλικό της Έκθεσης για την Ήπειρο, προέρχεται από τη συνεργασία της υπηρεσίας με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου, τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Τα στοιχεία

Στη χώρα μας, για το έτος 2016, έχουν καταγραφεί συνολικά 208 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 42, σχετίζονται με κλοπή χρημάτων μόνον και τα 166 με πάσης φύσεως λοιπές προσβολές.

Από αυτά, τα 34 κατανέμονται στην Ήπειρο και αφορούν κυρίως κλοπές σε Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια, που αποτελούν «πληγή» για το θρησκευτικό μας πλούτο.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία στην Περιφέρεια, όπου ακόμη δεν έχει κλείσει ο κύκλος του κυκλώματος που λεηλατούσε εκκλησίες και Ιερούς Ναούς, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι ιερόσυλοι συνεχίζουν να δρουν είτε μεμονωμένα, είτε σε σπείρες, προκαλώντας οργή και ανασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ζητούν περαιτέρω θωράκιση των ακριτικών περιοχών.

Οι ιερόσυλοι, προτιμούν κυρίως την περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, όπου τον προηγούμενο χρόνο είχαμε 13 περιστατικά, ενώ στη λίστα των περιστατικών, αναγράφονται πολλές φορές περιοχές της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, δύο περιοχές που συνεχίζουν να βιώνουν την εγκληματικότητα. Ακολουθεί η Άρτα, με πάνω από 10 περιστατικά και ισοψηφούν Θεσπρωτία και Πρέβεζα με περίπου 5 περιστατικά η κάθε μία.

Τα κλοπιμαία, είναι από μικρά χρηματικά ποσά, έως πολύτιμα κειμήλια και εικόνες.

Τα περιστατικά

Τα περιστατικά, που έλαβαν χώρα το 2016 στην Ήπειρο, έχουν, επιγραμματικά ως εξής:

- Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Ορεινού, Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, 10 Ιανουαρίου: Άγνωστος/οι έκλεψαν 1 κεντημένο ύφασμα (πιθανόν παραπέτασμα) με παράσταση Χριστού με Ποτήριο Θείας Μετάληψης, ένα Ευαγγέλιο, ένα Ευαγγέλιο με αργυρή στάχωση, ένα αργυρό Ποτήριο Θείας Μετάληψης, ένας κεντητός Επιτάφιος, ένας μπρούτζινος Σταυρός Αγιασμού, ένας μπρούτζινος Δίσκος. Για το περιστατικό, διενεργείται προανάκριση Διενέργεια προανάκρισης

- Κοιμητήριο Νέας Κερασούντας Πρέβεζας 21/22 Φεβρουαρίου: Άγνωστος/οι Πρoκάλεσαν φθορά σε υφιστάμενο μνήμα.

Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας

- Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αετόπετρας Κόνιτσας Ιωαννίνων, μεταξύ 21 και 26 Φεβρουαρίου: Σπείρα διέρρηξε και αφαίρεσε δώδεκα Ιερές Εικόνες, μία υφασμάτινη Εικόνα, μία λειψανοθήκη και ένα Ιερό Ευαγγέλιο.

Συνελήφθη 39χρονος Αλβανός, μέλος εγκληματικής ομάδας, ενώ οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και έναν 31χρονο ομοεθνή συνεργό του, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται καθώς και τρεις ακόμη άγνωστους συνεργούς τους.

Διακριβώθηκε η δράση τους σε 5 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών σε εκκλησίες.

Οι δράστες στοχοποιούσαν κυρίως εκκλησίες, με σκοπό την κλοπή εκκλησιαστικών κειμηλίων, την πώληση αυτών και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους

Η παραπάνω σπείρα, εμπλέκεται στις εξής κλοπές

- Ιερό Εξωκκλήσιο Αγίου Νικολάου Αετόπετρας Κόνιτσας Ιωαννίνων, μεταξύ 2 Δεκεμβρίου 2015 και 2 Μαρτίου: Aφαίρεση έξι Ιερών Εικόνων

-  Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στην Ηλιόρραχη Κόνιτσας, 19/20 Μαΐου 2016: Διάρρηξη και έρευνα των χώρων χωρίς να αφαιρεθεί κάτι

- Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Μάζι Κόνιτσας, 20/21 Μαΐου 2016: Διάρρηξη και αφαίρεση δέκα Ιερών Εικόνων, ενός ασημένιου αρτοφορίου και ενός παλαιού επιταφίου

- Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, Αετόπετρα Κόνιτσας, μεταξύ 15 και 22 Μαΐου 2016: Διάρρηξη του Ι. Ναού και έρευνα των χώρων χωρίς να αφαιρεθεί κάτι

- Ιερός Ναός Γενεσίου Θεοτόκου, Μερόπη Πωγωνίου, 23/24 Απριλίου: Άγνωστος/οι έκλεψαν 13 Ιερές Εικόνες καταγεγραμμένες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ως προστατευόμενες βάσει νομοθεσίας «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (ν. 3028/2002).

Διενεργείται  προανάκριση.

Εις βάρος του ιδίου Ι. Ναού έχει διαπραχθεί και στο παρελθόν ιεροσυλία/αρχαιοκαπηλία τον Ιούλιο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015.

- Ιερός Ναός Αγίου Μηνά Κεστρίνης Παραμυθίας Θεσπρωτίας, (Ι. Μητρόπολη Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας), 4/5 Μαΐου: Άγνωστος/οι διέρρηξαν πλαϊνή πόρτα με θραύση ομφαλού κλειδαριάς, κατόπιν απενεργοποίησης του συστήματος συναγερμού και αφαίρεσαν ασημένια λειψανοθήκη, εντός της οποίας υπήρχε τμήμα Ιερού Λειψάνου (Δάκτυλο) του Αγίου Μήνα. Υπεβλήθη καταγγελία στο αρμόδιο Α.Τ.. και διενεργείται προανάκριση.

- Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά, Ράγιο Θεσπρωτίας, 5/6 Μαΐου: Άγνωστος/οι παραβίασαν πλαϊνή είσοδο με θραύση ομφαλού, εισήλθαν στον Ι. Ναό, τον εξερεύνησαν και αποχώρησαν, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.

Διενεργείται  προανάκριση.

- Τοποθεσία Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ραγίου Παραμυθίας (Ι. Μητρόπολη Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας), 5/6 Μαΐου: Άγνωστος/οι διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του Καθολικού της Ιεράς Μονής με θραύση ομφαλού, εισήλθαν, τον εξερεύνησαν και αφαίρεσαν από ντουλάπι που βρισκόταν εντός του Ιερού μία λειψανοθήκη με τρία τεμάχια Ιερών Λειψάνων Αγίων και μικρού χρηματικού ποσού (10 €) από ανοιχτό παγκάρι. Υπεβλήθη καταγγελία στο αρμόδιο Α.Τ.. και διενεργείται προανάκριση.

- Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδας Πρέβεζας, 21 Μαΐου: Άγνωστος/οι έγραψαν συνθήματα στον τοιχίο περίφραξης.

Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας

- Ιερός Ναός Παναγίας Κορωνησίας στο Κάστρο της Άρτας, 2 Ιουνίου: Απόπειρα εισόδου κατά τις μεσημβρινές ώρες, αφαιρώντας πέτρες από τον τοίχο

- Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πρέβεζας (Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης), 18 Αυγούστου: Κλοπή τσάντας εφημερίου μέσα από τον Ι. Ναό. Συνελήφθη 43χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις».

- Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Δ.Δ. Ασημοχωρίου Δήμου Κόνιτσας, 24/25 Αυγούστου: Άγνωστος/οι έσπασαν, προφανώς με σιδερένιο αντικείμενο, το παράθυρο στη δυτική πλευρά του Ι. Ναού, εισήλθαν στο εσωτερικό του και το ερεύνησαν, προκαλώντας μικρή αναστάτωση. Δεν αφαιρέθηκαν αντικείμενα. Έγινε καταγγελία στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία. Η σχηματισθείσα δικογραφία για απόπειρα κλοπής υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και έχει τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών Α/Α 77.

- Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ. Ασημοχωρίου Δήμου Κόνιτσας, Ημερομηνία 24/25 Αυγούστου: Άγνωστος/οι παραβίασαν με σιδερένιο αντικείμενο τον ομφαλό της κλειδαριάς της κεντρικής θύρας, εισήλθαν  στο εσωτερικό και έκλεψαν τρείς Εικόνες, οι οποίες εμπίπτουν στο ν. 3028/2002 για 48 την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, Έγινε καταγγελία στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, σχηματίσθηκε δικογραφία και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας Α/Α 78 – 81.

- Ιεροί Ναοί Ι. Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ημερομηνία, μεταξύ 1 Ιουλίου και 25 Αυγούστου: Άγνωστος/οι διέπραξαν διακεκριμένες κλοπές.

Διενεργείται  προανάκριση.

- Ιερός Κοιμητηριακός Ναός Αγίου Νικολάου, Ενορίας Ασημοχωρίου Δήμου Κόνιτσας, μεταξύ 20 και 25 Αυγούστου: Άγνωστος/οι έσπασαν, προφανώς με σιδερένιο αντικείμενο την κεντρική ξύλινη θύρα, εισήλθαν στο εσωτερικό του και το ερεύνησαν, προκαλώντας μικρή αναστάτωση. Δεν αφαιρέθηκαν αντικείμενα. Έγινε καταγγελία στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία. Η σχηματισθείσα δικογραφία για απόπειρα κλοπής υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και έχει τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών.

- Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Ενορία Ελεούσης Ιωαννίνων (Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων), 25 Ιανουαρίου: Άγνωστος/οι διέρρηξαν παγκάρι και έκλεψαν χρηματικό ποσό.

- Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Παλαμπά (Ι. Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου & Πάργας), 10 Μαρτίου 2016: Άγνωστος/οι διέρρηξαν το Ναό και έκλεψαν χρηματικό ποσό. Υπεβλήθη καταγγελία στο Α.Τ..

- Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Πλαισίου Φιλιατών (Ι. Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας), 13 Μαΐου: Άγνωστος/οι διέρρηξαν το Ναό και έκλεψαν χρηματικό ποσό. Υπεβλήθη καταγγελία στο Α.Τ..

- Ιερό Παρεκκλήσιο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Βυζαντινού Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας, Άρτα, 22/23 Μαΐου: Διάρρηξη της πλαϊνής θύρας του παρεκκλησίου και αφαίρεση από το παγκάρι ποσού 20 € σε κέρματα. Συνελήφθη ένας 22χρονος, που εμπλέκονταν σε επτά διαρρήξεις και κλοπές σε εκκλησίες. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας, ενώ από Τμήμα Ασφάλειας Άρτας συνεχίζεται η διερεύνηση τυχόν συμμετοχής του κατηγορούμενου και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

- Τοποθεσία Ιερός Κοιμητηριακός Ναός Αγίων Αποστόλων, κοιμητηρίου Δήμου Άρτας, 26/27 Μαΐου 2016: Ένας Έλληνας διέρρηξε την κεντρική πόρτα με αιχμηρό αντικείμενο, εισήλθε στον Ι. Ναό και προσπάθησε ανεπιτυχώς να αφαιρέσει χρήματα από το παγκάρι.

- Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου, Άρτα, 26/27 Μαΐου: Ένας Έλληνας, παραβίασε την κεντρική πόρτα με αιχμηρό αντικείμενο και αφαίρεσε από το παγκάρι 50 € σε κέρματα.

- Τοποθεσία Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου, Άρτα, 26/27 και 29 Μαΐου: Ένας Έλληνας παραβίασε είσοδο και αφαίρεσε από το παγκάρι άγνωστο χρηματικό ποσό σε κέρματα.

- Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου του Μπατζή, Άρτα, 29/30 Μαΐου 2016: Ένας Έλληνας παραβίασε είσοδο και αφαίρεσε από το παγκάρι άγνωστο χρηματικό ποσό.

- Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας, Άρτα: Ένας Έλληνας διέρρηξε πόρτα και αφαίρεσε από το παγκάρι 10 € σε κέρματα

- Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου του Μπατζή, Άρτα, 8 Ιουνίου 2016: Ένας 22χρονος Έλληνας έκλεψε μικρό χρηματικό ποσό από παγκάρι. Ο δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας κατηγορούμενος για «Διακεκριμένη Περίπτωση Κλοπής από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς» σε συνδυασμό με Ν.3028/2002 «περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς» και προφυλακίσθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Ιωαννίνων.

- Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου (Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης), 18 Αυγούστου 2016: Έλληνας αποπειράθηκε να κλέψει το Ναό. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα κλοπής και ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο μονομελές Πλημ/κειο Πρέβεζας το οποίο τον έκρινε ένοχο με ελαττωμένο καταλογισμό και επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός μηνός με τριετή αναστολή.

- Ιερός Ναός, Περίβλεπτος Ιωαννίνων, 10 Οκτωβρίου 2016: Δύο Αλβανοί, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό από εξωτερικό παγκάρι, το οποίο όμως ήταν άδειο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Διπλή βεβήλωση της Εβραϊκής Συναγωγής

Την ίδια στιγμή, το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε και διπλή βεβήλωση της Εβραϊκής Συναγωγής Ιωαννίνων.

Ειδικότερα:

- Στις 4 Μαΐου του 2016, άγνωστος/οι χάραξαν, με αιχμηρό αντικείμενο, αγκυλωτό σταυρό (σβάστικα) στην μεταλλική κεντρική εξωτερική θύρα της Ι. Συναγωγής.

Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων

- Λίγους μήνες αργότερα, στις 11/12 Σεπτεμβρίου, άγνωστος/οι ανέγραψαν, με χρήση σπρέι, αγκυλωτούς σταυρούς (σβάστικες) στον εξωτερικό περιμετρικό πέτρινο τοίχο περίφραξης της Ι. Συναγωγής καθώς και σε τοίχο παρακείμενης οικίας.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η οποία προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Παράλληλα ζητήθηκε η επαρκής φύλαξη της Συναγωγής ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία σε βάρος αγνώστων για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς (άρθ. 382 Π.Κ.) σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί ρατσισμού (Ν.927/79 και Ν.4285/14) υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και βρίσκεται σε στάδιο προκαταρτικής έρευνας.

Σχετική ήταν η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση της εβραϊκής Συναγωγής Ιωαννίνων. Η βάρβαρη αυτή ενέργεια προσβάλλει την μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και όλων των συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα του φασισμού και συνιστά ευθεία επίθεση στις αξίες της δημοκρατικής ελληνικής κοινωνίας. Οι ελληνικές Αρχές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύλληψη και τιμωρία των υπαιτίων της αποτρόπαιας αυτής πράξης και είναι αποφασισμένες να μην ανεχθούν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι προσβολές που καταγράφηκαν κατά το 2016 (πέντε περιστατικά) σε χώρους θρησκευτικής σημασίας των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, παρουσιάζουν ως επί το πλείστον αντισημιτικό χαρακτήρα, τουτέστιν παραπέμπουν σε συγκεκριμένα κίνητρα και ιδεολογίες οι οποίες οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα και την δολοφονία 6 εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Μάλιστα, τα δύο από τα περιστατικά του 2016 αφορούν σε χώρο λατρείας (βεβήλωση Εβραϊκής Συναγωγής Ιωαννίνων με σβάστικες δύο φορές εντός του έτους).

 

papastratos300x250