Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω ΠΕΠ
Ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω ΠΕΠ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 12:34

perifereiarxes kaxr29 9 17

Ανοίγει ο δρόμος για απορρόφηση 1 δισ. ευρώ – Θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης των Περιφερειαρχών μεταξύ των οποίων και ο Αλ. Καχριμάνης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων

Βίκυ Κώστα

Ευήκοον ους στο αίτημα των Περιφερειαρχών, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω των ΠΕΠ, με φόντο την πιθανότητα απώλειας κοινοτικών πόρων, έτεινε το Υπουργείο Οικονομίας.

Την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες και η πραγματική οικονομία «διψούν» για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ευρωπαϊκά κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα με ευθύνη του κεντρικού κράτους, με τους Περιφερειάρχες να κρούουν πρόσφατα των κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να «ξεμπλοκάρουν» τομείς των προγραμμάτων, όπως η επιχειρηματικότητα.

Η ανταπόκριση του Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Π. Κορκολή, με τους οποίους συναντήθηκε χθες το μεσημέρι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ήταν άμεση.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για απορρόφηση 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στις Περιφέρειες. Ειδικότερα, θα τηρηθεί ένα στενό χρονοδιάγραμμα, ώστε να δημιουργηθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες θα μπορούν με νόμιμο τρόπο και γρήγορα να διαχειριστούν τα χρήματα προς όφελος της επιχειρηματικότητας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άμεση επίλυση γραφειοκρατικών ζητημάτων, ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις και να ενισχυθούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και προγράμματα καινοτομίας που οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των προϊόντων των επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση, συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικά εμπόδια, όπως το πρόβλημα με τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), για όσες προκηρύξεις ξεκίνησαν απευθείας από τις Περιφέρειες.

Προβλήματα δημιουργούνται και από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τη δυνατότητα χρήσης υπερδέσμευσης πόρων (overbooking) στα Προγράμματα. Το επιτρεπόμενο ανώτατο ποσοστό υπερδέσμευσης έχει μειωθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο 120% με αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που δίνουν οι ανάδοχοι των έργων (κατά μέσο όρο στο 50-60%), να απαιτούνται αλλεπάλληλες προκηρύξεις προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των διατιθέμενων πόρων. Η έγκριση κάθε προκήρυξης απαιτεί χωριστή υπουργική απόφαση, διαδικασία που επιτείνει την καθυστέρηση.

Σημαντικός ο ρόλος των περιφερειακών προγραμμάτων

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «στη συνολική προσπάθεια που γίνεται για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τα περιφερειακά προγράμματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, άρα είναι πολύ σημαντική και η ενεργοποίηση όλων στην κατεύθυνση απορρόφησης των σχετικών πόρων».

Κατά τη συνάντηση διαπίστωσε ότι «το υπουργείο είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους Περιφερειάρχες, σε σχέση με το ποιες είναι οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος για μια σειρά από ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε με τα ΠΕΠ».

«Στόχος μας» πρόσθεσε, «είναι να συστηματοποιήσουμε αυτή την συνεργασία να έχουμε τακτικές συνεδριάσεις με συγκεκριμένη ατζέντα, ώστε όποια προβλήματα ανακύπτουν να τα αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους και να μπορούμε να προχωράμε με την καλύτερη δυνατή υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται το υπουργείο και οι Περιφέρειες».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης, ότι ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να στηρίξουν την πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, για ενίσχυση των πόρων από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ προς τη χώρα μας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν φωνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μιλούν για μείωση ή υποβάθμιση των σχετικών προγραμμάτων.

«Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο οι πόροι της Πολιτικής Συνοχής στην επόμενη προγραμματική περίοδο να μην μειωθούν γιατί είναι μια πολιτική η οποία συμβάλει αποφασιστικά στη σύγκλιση μεταξύ των περιφερειών και των κρατών-μελών της Ευρώπης, αλλά και η διαχείριση αυτών των πόρων να γίνεται με τέτοιο τον τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει κάθε χώρα» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε ότι «Κοινή είναι η εκτίμησή ότι το ενδιαφέρον σ’ όλη τη χώρα είναι πολύ μεγάλο. Οι επιχειρηματικός κόσμος ζητά τις δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ προκειμένου σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να σταθεί με αξιώσεις αλλά και να βελτιώσει τη θέση της επιχείρησής του στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση ότι οι επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίες για τη χώρα μας γιατί επενδύσεις σημαίνουν πάνω απ’ όλα νέες θέσεις εργασίας, που είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο σήμερα για την ελληνική κοινωνία.

Με τον κ. Α. Χαρίτση και τον κ. Κορκολή συζητήσαμε επίσης και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Κεφαλαιακών Συμμετοχών, που επίσης σκοπεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Κάθε Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει από τον προϋπολογισμό του οικείου ΠΕΠ επιπλέον πόρους σ’ αυτά τα δύο Ταμεία, και οι πόροι αυτοί θα διατεθούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις της περιφέρειάς της. Κι αυτό δίνει τη δυνατότητα μιας επιπλέον ουσιαστικής παρέμβασης των Περιφερειών στην πραγματική οικονομία.

Στη συνάντηση συζητήσαμε ακόμη και για άλλα, τεχνικής φύσεως ζητήματα, τα οποία, όμως, είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά – κυρίως – για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να εγκρίνει αυξημένα ποσοστά υπερδέσμευσης σε συγκεκριμένους άξονες των προγραμμάτων.

Είχαμε πραγματικά μια παραγωγική συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι αρμοδιότητες του οποίου συμπίπτουν ακριβώς με τον στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, που είναι εκ των βασικών αναπτυξιακών πυλώνων της χώρας μας. Συμφωνήσαμε αυτή η συνάντηση να επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση προκειμένου αφ’ ενός να επιδιορθώνονται αρρυθμίες και να επιλύονται τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται και αφ’ ετέρου να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της πραγματικής οικονομίας.

Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα και με άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υγείας και το Εργασίας για την κοινωνική οικονομία.

Γνώμονας των ενεργειών μας είναι ότι ο χρόνος είναι χρήμα και θέσεις εργασίας και πρέπει να κερδίσουμε το χρόνο».

 

papastratos300x250