Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα 350.000 παιδιά ακάλυπτα, έναντι του ιού της ιλαράς
350.000 παιδιά ακάλυπτα, έναντι του ιού της ιλαράς Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 12:02

ios ilaras29 9 17

Παιδίατροι: Να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί

Τουλάχιστον 350.000 παιδιά ηλικίας 15 μηνών ως 4 ετών στην χώρα μας είναι ακάλυπτα έναντι του ιού της ιλαράς, αφού δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση. Αυτό επισήμανε με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την πορεία της νόσου μόνον ανησυχία και προβληματισμό γεννούν: Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 196. Δηλώθηκαν δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα 30 νέα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά και ενήλικους.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.   Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας επανέλαβε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία με την άρνηση του εμβολιασμού αλλά και την ανάγκη κάλυψης του ευάλωτου, του αθωράκιστου πληθυσμού, με το εμβόλιο της ιλαράς στην τρέχουσα φάση.

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους υπουργούς Υγείας που δεν «πήραν το πολιτικό κόστος να βγάλουν μια απόφαση που να υποχρεώνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά προτού τα εγγράψουν στο σχολείο».

Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Γ. Νικόπουλος, σημείωσε ότι «Ανήκει στους παιδιάτρους ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης και θα πρέπει να το αναλάβουν. Φαίνεται πάντως προς το παρόν, πως η Εθνική Επιτροπή αξιολογώντας την επικινδυνότητα, τις συνθήκες και τις πιθανότητες εμφάνισης μίας επιδημίας κρίνει ότι δεν είναι η ώρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Φαίνεται πως υπάρχει η χρονική πολυτέλεια για κάτι τέτοιο, όμως θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικόπουλος κατέληξε λέγοντας πως μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα της ιλαράς να απασχολεί την επικαιρότητα λόγω των πολλών κρουσμάτων, όμως η κοινή γνώμη δεν πρέπει να ξεχνά τα δεκάδες θύματα από την κοινή γρίπη τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αρχίσουμε από τον Οκτώβριο τον αντιγριπικό εμβολιασμό και να μην ασχολούμαστε μόνο με την ιλαρά, ξεχνώντας ότι είχαμε πολλά θύματα τα τελευταία χρόνια».

 

papastratos300x250