Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Οι φορολογικές υποχρεώσεις «πνίγουν» τους πολίτες
Οι φορολογικές υποχρεώσεις «πνίγουν» τους πολίτες Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 10:57

eforia ipoxr29 9 17

Π. Ζαρβαλιάς: «Να φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ή να κάνουν ρύθμιση»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, και πολλές άλλες υποχρεώσεις πνίγουν τους φορολογούμενους που παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κατασχέσεων. Οι καταθέσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο» και μάλιστα όταν εννοούμε καταθέσεις αναφερόμαστε και στα ποσά  της σύνταξης ή του μισθού.

Η εντολή που έχουν οι υπάλληλοι είναι να «ανοίγουν» τους λογαριασμούς και να παίρνουν τα χρήματα για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε, αντί έξι, δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018.

 Σε κάθε περίπτωση ο μήνας Σεπτέμβριος είναι …βαρόμετρο καθώς πέφτουν μαζί η δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη του φόρου εισοδήματος και το κράτος περιμένει να εισπράξει ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών στα τάρταρα, μετά τις νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και το εκτεταμένο κύμα κατασχέσεων λογαριασμών, όλα αποτυπώνουν τις δυσκολίες ανταπόκρισης των φορολογούμενων. «Πρέπει να φροντίσουν οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ή να κάνουν  ρύθμιση προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις», εξηγεί ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Παντελής Ζαρβαλιάς.

Οριστική διαγραφή παλιών οχημάτων

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα οριστικής διαγραφής του οχήματός τους και απαλλαγής από κάθε οικονομική υποχρέωση για αυτό (φόροι, τέλη κλπ) αναμένεται να έχουν οι ιδιοκτήτες 300.000 και πλέον, παλιών οχημάτων και μάλιστα με κόστος μόλις 20 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα χιλιάδες ιδιοκτήτες παλιών οχημάτων, με ημερομηνία κυκλοφορίας πριν από την 4η Μαρτίου του 2004, μπορούν να απαλλαχθούν οριστικά με μια δήλωση απαλλαγής. Όπως αναφέρεται το κόστος αυτής της δήλωσης είναι 20 ευρώ. Στη δήλωση, ο ιδιοκτήτης του προς οριστική διαγραφή οχήματος, με μια διαδικασία εξπρές θα δηλώνει ότι το όχημα δεν κυκλοφορεί πλέον πχ λόγω καταστροφής, αχρηστίας για πολύ καιρό, κλοπής κλπ.

 

papastratos300x250