Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Πρόληψη και διαχείριση της Ευπάθειας των ηλικιωμένων
Πρόληψη και διαχείριση της Ευπάθειας των ηλικιωμένων Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 10:00

ilikiomenoi prol29 9 17

Πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, η 1η Επιστημονική συνάντηση εργασίας

Η πρόληψη και διαχείριση της Ευπάθειας των ηλικιωμένων, που αποτελεί μια σύγχρονη πρόκληση για τον άνθρωπο και την κοινωνία, τέθηκε επί τάπητος στην 1η Επιστημονική συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πόλη μας, από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π. με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο υλοποίησης της ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης «Advantage».

Βασικός σκοπός του έργου είναι να καθιερωθεί μία κοινή στους κόλπους της Ένωσης κατανόηση και αντίληψη σχετικά με την γηριατρική ευπάθεια (frailty), η οποία να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη. Η Ελλάδα, διά του Υπουργείου Υγείας της χώρας μας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής Υγείας, συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπροσωπούμενη από δύο Εθνικούς Εταίρους, την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης - Ε.Ψ.Ε.Π. και την Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχοι της χθεσινής συνάντησης, ήταν η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και αντιμετώπισης της γηριατρικής ευπάθειας για τον άνθρωπο και την κοινωνία (υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες) και η αναζήτηση και καθιέρωση τρόπων και μέσων συνεργασίας ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο της ΕΨΕΠ Μαρία Κούλα «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαμορφώσουμε ένα ευρωπαϊκό κοινό πλαίσιο μελέτης, διερεύνησης, ανίχνευσης, διάγνωσης και αντιμετώπισης ενός κλινικού συνδρόμου ώστε να γνωρίζουν οι υπηρεσίες και οι γιατροί τον τρόπο αντιμετώπισής του».

Σε επίπεδο χώρας έχει γίνει μία μόλις μελέτη σε άτομα τρίτης ηλικίας που καταδεικνύει ότι ένα ποσοστό περίπου 17% υποφέρει από το κλινικό σύνδρομο.

Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο παθολόγος Μιχάλης Δούμας, επιμένοντας ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά τα οποία έχει ο πληθυσμός, που υποφέρει από το κλινικό σύνδρομο της ευπάθειας.

«Πρόκειται για έναν υποπληθυσμό ασθενών, στον οποίο δεν έχουμε δώσει ίσως την δέουσα σημασία και εμείς, με χαρακτηριστικά τους ότι είναι ευάλωτοι και εύθραυστοι ψυχολογικά, είναι ασθενείς που «πέφτουν» εύκολα, δεν αντέχουν το στρες και βιώνουν τα πάντα σε μεγαλύτερο βαθμό, σαν μία παθολογική γήρανση», σημείωσε ο κ. Δούμας.

Χαιρετισμό στην επιστημονική συνάντηση απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου η αντιπεριφερειάρχης Γ. Μητροκώστα.

 

papastratos300x250