Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα «Ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός»
«Ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός» Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 13:32

emvoliasmos26 9 17

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζεμπεργκ, για την ιλαρά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος και ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων παιδιών από οποιοδήποτε άλλο νόσημα που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα, η εισαγωγή του εμβολιασμού για την ιλαρά τη δεκαετία του 1970 και ακολούθως η συστηματική εφαρμογή του εμβολίου MMR από το 1989 συνέβαλαν ουσιαστικά στη μείωση της ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια. Η τελευταία επιδημία ιλαράς σημειώθηκε το 1996 και έκτοτε δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο του 2005, οπότε εμφανίστηκαν περιπτώσεις ιλαράς αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και ακολούθως στην υπόλοιπη χώρα μέχρι τον Ιούλιο του 2006.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζεμπεργκ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριξε ότι  ο εμβολιασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα. «Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Ανοσία διά βίου έχουν μόνο όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν και όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ροζεμπεργκ.

 

papastratos300x250