Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ατμομηχανή ανάπτυξης ο ιαματικός τουρισμός, για την Ήπειρο
Ατμομηχανή ανάπτυξης ο ιαματικός τουρισμός, για την Ήπειρο Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 14:08

atmomixani anaptyksis26 9 17

Master Plan εκπονεί η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τους Δήμους – Στόχος να ενταχθεί στον διεθνή τουριστικό χάρτη

Βίκυ Κώστα

Στη συνεργασία Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επενδύει η Περιφέρεια Ηπείρου, για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών στην Ήπειρο.

Το θεραπευτικό νερό, αναβλύζει από 56 διαφορετικά σημεία της Ηπείρου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, παρά τις σημαντικές προσπάθειες των Δημοτικών Αρχών, για προώθηση των λουτροτόπων, ο ιαματικός τουρισμός δεν έχει ανακάμψει.

Αμάραντος και Καβάσιλα στην Κόνιτσα, λουτρά Χανόπουλου στην Άρτα, είναι μόνο μερικές από τις φυσικές πηγές θερμομεταλλικού νερού, οι οποίες γνώρισαν στιγμές… δόξας τα προηγούμενα χρόνια.

Η άσχημη οικονομική συγκυρία, αλλά και οι περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους δικαιούχους, που αφορούν τον αριθμό των εγκρινόμενων αιτήσεων, τη χρονική διάρκεια εγκρινόμενης θεραπείας, τον αποκλεισμό πιθανών επισκεπτών των λουτρικών μονάδων από άλλες γεωγραφικές περιοχές και την εξαίρεση κάποιων παθήσεων από τον κατάλογο των εγκρινόμενων παροχών, δεν ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Την ίδια στιγμή, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όπως καταγγέλλουν οι Δήμαρχοι, κωφεύει μπροστά σε έτοιμα επενδυτικά σχέδια που παρουσιάζουν, γεγονός που συντηρεί την υπανάπτυξη των τοπικών οικονομιών στις περιοχές με ιαματικές πηγές.

Έτσι, ο θερμαλισμός, λειτουργεί υποτυπωδώς και στην Ήπειρο, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται μόλις τέσσερις λουτρικές μονάδες (3 Δημοτικών Επιχειρήσεων και μία ιδιωτική).

Αυτό το σκηνικό, επιχειρεί να αλλάξει η Περιφέρεια Ηπείρου, εκπονώντας ένα Γενικό Επιχειρηματικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ιαματικών πηγών της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και ανέπτυξε το καλό παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου, το master plan, βρίσκεται στη διαδικασία της εκπόνησης.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», η Περιφέρεια ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνάψει προγραμματικές συμφωνίες με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Α’ θμιας Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, με αντικείμενο την συγκρότηση και προώθηση προς χρηματοδότηση, ενός ολιστικού σχεδίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των προνομιούχων, όπως χαρακτηρίζονται, ιαματικών εγκαταστάσεων.

Όμως, όπως είπε και στην εισήγησή της, η κα Καλογιάννη «κινούμαστε σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο κανείς -και σωστά- (είτε δημόσιο, είτε ιδιώτης, είτε τραπεζικό ίδρυμα) δεν χρηματοδοτεί οποιονδήποτε, αν για το σκοπούμενο έργο ή ενέργεια, δεν είναι τεχνικοοικονομικά κατωχυρωμένες οι προσδοκώμενες αξίες και προσδιορίσιμος ο χρόνος της κτήσης τους.

Έτσι, η επιχειρηματική επιτυχία και η κατάκτηση οικονομικών και κοινωνικών αξιών, δεν είναι δυνατόν να αποσκοπεί και να εξαντλείται σε μία επιδοτούμενη χρηματοδότηση. Εμείς, επιθυμούμε μία βιώσιμη ανάπτυξη και όχι μία επιδοτούμενη κατασκευή υποδομών και κτήση πάγιων στοιχείων.

Επομένως, η εκπόνηση του Γενικού Επιχειρηματικού Σχεδίου ανάπτυξης (master plan) του τομέα των Ιαματικών Λουτρών στην Ήπειρο, ήταν απαραίτητο να διέπεται από το σύνολο των τεχνικοοικονομικών αρχών και στοιχείων, εκ των οποίων θα τεκμηριώνεται η οικονομική ευστάθεια και η βιωσιμότητα των έργων αυτών.

Οι κατευθύνσεις αυτές, τέθηκαν στους συνεργάτες μας που επιλέχθηκαν και ασχολούνται με την σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο να οριστούν οι διασφαλίσεις προσήλωσης και τήρησης του συνόλου των προτύπων ποιότητας και εσωτερικής λειτουργίας που αφορούν τον συγκεκριμένο αυτόν επιχειρηματικό κλάδο, αφού συνδυάζει τον ιατρικό, διατροφικό, και τουριστικό βραχίονα.

Τα πρότυπα αυτά, πρέπει να ακολουθούνται αποδεδειγμένα απόλυτα και απαρέγκλιτα στο σύνολο των διαδικασιών που διέπουν την λειτουργία των εγκαταστάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση χάνεται ένα από τα πιο κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία τους και τίθενται αυτομάτως εκτός ζήτησης.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην καθοριστική συμβολή των φορέων της Α’ θμιας Αυτοδιοίκησης για την παροχή όλων των πρωτογενών στοιχείων που αφορούσαν την αναγνώριση του ιαματικού πόρου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την κτιριολογική σύσταση, τις κτιριακές και οικοδομικές αποτυπώσεις, τις αδειοδοτήσεις, την ξενοδοχειακή δυναμικότητα, τις πιστοποιήσεις και τα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων».

Η κα Καλογιάννη, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «απαιτητή μία συνολική, ολοκληρωμένη και σύνθετη επέμβαση με στρατηγικό στόχο να εντάξουμε τον Ιαματικό τουρισμό της Ηπείρου στον διεθνή τουριστικό χάρτη».

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία του τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βορίδης αφού συνεχάρη τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον Σύνδεσμο για την θεμελιώδη δουλειά που κάνουν τα τελευταία χρόνια πάνω στις αναγνωρίσεις των φυσικών πόρων, στις αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών και στην χρηματοδότηση τους μέσα από το ΕΣΠΑ, τόνισε πως χρειάζεται να αναπτυχθεί μια διαφορετικού τύπου σχέση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Παράλληλα, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία θα εκμεταλλευτεί την δουλειά που γίνεται σε αναγνωρίσεις και αδειοδοτήσεις και θα διευκολύνει με κάθε τρόπο την επενδυτική δραστηριότητα στις ιαματικές πηγές.

Στη συνεδρίαση απεύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτά που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι με ιαματικές πηγές και ο Σύνδεσμός Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας είναι άξια θαυμασμού.

Το portal του Τουρισμού Υγείας του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε το μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ Κλεοβουλος Αλεξιάδης. Η προσπάθεια ένταξης όλων των παρόχων του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα κάτω από την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ στο portal βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Μέσα από το portal οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας θα μπορούν να προσεγγίσουν ασφαλιστικά ταμεία και επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά και να εγκαινιάσουν μια νέα σχέση με τον Ελληνικό ασφαλιστικό οργανισμό.

Τέλος έγινε παρέμβαση από τον Πέτρο Λυμπερίδη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο οποίος επεσήμανε πως η παρουσία του στη συνεδρίαση του Συνδέσμου εγκαινιάζει την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων δεδομένης της συνάφειας του αντικειμένου και της ποιοτικής αναβάθμισης που μπορούν οι φυσικοθεραπευτές να προσδώσουν στο θερμαλιστικό προϊόν που προσφέρεται μέσα στις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και στα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού της χώρας μας.

(Info)

Οι πρώτες αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, έγιναν στην Ελλάδα από τον Ηρόδοτο (484- 410 π. Χ), ενώ η υδροθεραπεία, γεννήθηκε στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, ο οποίος ήταν ο πρώτος γιατρός που μελέτησε την ευεργετική δράση των θερμών και ψυχρών λουτρών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι μετά τον Ιπποκράτη Έλληνες γιατροί συνέχισαν να αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις με την υδροθεραπεία, ενώ οι αμέτρητες ιαματικές πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες στην χώρα μας, βοήθησαν να αναπτυχθεί μια πιο στενή σχέση των Ελλήνων με το ιαματικό νερό και τα οφέλη του στην υγεία.

Σήμερα, η υδροθεραπεία, αξιοποιώντας τις φυσικές και χημικές ιδιότητες αυτού του πλούσιου σε ιχνοστοιχεία νερού, εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους και συνδυάζοντας παραδοσιακές και νέες πρωτοποριακές μεθόδους, προσφέρει θεραπεία σε πολλές χρόνιες παθήσεις του κυκλοφορικού, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Θεωρείται, επίσης ιδιαίτερα ευεργετική για όσους υποφέρουν από ρευματισμούς, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, οιδήματα στα πόδια ή αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, αυπνίας, στρες, κ.α.

Η χώρα μας, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες με φυσικές πηγές θερμομεταλλικού νερού καθώς αυτό, αναβλύζει από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία – πηγές.

Στην Ήπειρο έχουμε πέντε Ιαματικές πηγές:

- Δύο στον Δήμο Κόνιτσας Ιωαννίνων, τον Αμάραντο και τα Καβάσιλα,

- Μία στον Δήμο Πρέβεζας τα Παλιοσάραγα,

- Μία στον Δήμο Άρτας το Χανόπουλο, και

- Μία στον Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας την Σαγιάδα.

Διαθέτουμε και τις τρεις μορφές Ιαματικού Φυσικού Πόρου: Νερό, Πηλό και στον Αμάραντο Ατμό, την μοναδική τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα.

 

papastratos300x250