Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Όχι» από το Δημοτικό συμβούλιο
«Όχι» από το Δημοτικό συμβούλιο Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 13:08

dimotiko sim22 9 17

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Καταψηφίστηκε, η πρόταση της γνωμοδότησης του νομικού επιτελείου του δήμου Ιωαννιτών και της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής, για την επιβολή προστίμου στην εταιρεία «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων», που παράγει το νερό «Βίκος», εξαιτίας των πολλών επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που διακόπηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην επιβληθεί το πρόστιμο.  Ουσιαστικά, δεν αποδέχτηκαν την εισήγηση που πρότεινε

επιβολή προστίμου περίπου 1,4 εκ ευρώ σε κάθε μία από τις δύο επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στην επιχείρηση ΗΒΕ που παράγει το νερό «Βίκος», και στην επιχείρηση ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, που παράγει το νερό «Ζαγόρι», με το αιτιολογικό, ότι δε διαθέτουν εν ισχύ άδεια εμπορίας νερού, που θα πρέπει να εκδοθεί από το δήμο Ιωαννιτών, όπως γινόταν παλαιότερα από τις τοπικές Κοινότητες και τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Η εταιρεία «ΧΗΤΟΣ» ζήτησε και έλαβε αναβολή

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε μόνο η υπόθεση της εταιρείας «Βίκος», κατόπιν αιτήματος και του ιδιοκτήτη κ. Πέτρου Σεπετά, που ήταν παρών με τους νομικούς του, ενώ η επιχείρηση «ΧΗΤΟΣ», κατέθεσε αίτημα αναβολής, προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να μελετηθούν για να υπάρξει νέα γνωμοδότηση. Και τα δυο αιτήματα έγιναν δεκτά.

Κατά την διάρκεια της μεγάλης αυτής συζήτησης, τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον αντιδήμαρχο, υπογραμμίστηκε, ότι

 η εταιρεία πληρώνει κανονικά και χωρίς καμία καθυστέρηση όλα όσα προβλέπονται ενώ και οι δυο υπογράμμισαν ότι πρόκειται «για μια δύσκολη απόφαση» που θα κληθεί να λάβει το δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι νομικά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Η τοποθέτηση της επιχείρησης

Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και ο Πέτρος Σεπετάς, που μαζί με τους νομικούς συμβούλους, ανέπτυξαν τα επιχειρήματα της επιχείρησης, σχετικά με το εάν διαθέτει τη συγκεκριμένη άδεια ή όχι και ποια διαδικασία θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί και από πλευράς του δήμου.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών κ. Κάντζιος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που δέχτηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους.  Ωστόσο, ενδιαφέρον ήταν οτι σε μια  αποστροφή του λόγου του φάνηκε να διατηρεί επιφυλάξεις, λόγω των νέων στοιχείων που κατατέθηκαν από τις εταιρείες και τα οποία- όπως είπε,  θα πρέπει να λάβει γνώση, εφόσον ζητηθεί μία νέα γνωμοδότηση με βάση και το περιεχόμενό τους.

Οι τοποθετήσεις

Ο αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας υποστήριξε την εισήγηση της Οικον. Επιτροπής, κάνοντας λόγο για απόλυτη τήρηση της νομιμότητας σημειώνοντας ότι είναι «μια δύσκολη απόφαση» εξαιτίας και της συνέπειας της επιχείρησης αλλά και του ύψους του προστίμου.

Προβληματισμό εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους και οι επικεφαλής σχεδόν όλων των παρατάξεων, με εξαίρεση τους κ.κ Τασιούλα και Μαλάμο, ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις από το νομικό σύμβουλο του δήμου.

Σε διαφορετική γραμμή από την εισήγηση της δημοτικής αρχής κινήθηκαν και πολλά κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας, όπως οι Δ. Νάστος, Π. Κολόκας, Β. Μέγα, Δημ. Κατηρτσίδης, Χ. Μπρέχας και ο Γ. Παπαδιώτης και άλλοι.

Υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας, χαρακτηρίζοντας όμως άδικο το πρόστιμο τάχθηκε ο Θαν. Μανταλόβας.

Ο δήμαρχος τέλος έκλεισε τη συνεδρίαση, καλώντας τους συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Στις 2 τα ξημερώματα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει κατά πλειοψηφία την εισήγηση με ψήφους 19 «όχι», 13 «ναι» και 6 «λευκά», με αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας να καταψηφίζουν. 

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ»

 «Δικαιωθήκαμε ηθικά», δήλωσε ο Πέτρος Σεπετάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ο Πέτρος Σεπετάς, ήταν από νωρίς στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης  παρακολουθούσε ενώ παράλληλα συνομιλούσε με τους νομικούς. Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Σεπετάς μιλώντας αποκλειστικά στο Itv υποστήριξε ότι η τελική απόφαση αποτελεί «ηθική δικαίωση» για την επιχείρηση «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.»

«Έπρεπε να δώσουμε απαντήσεις στον κόσμο που μας ακολουθεί»

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που οδήγησε στην καταψήφιση της εισήγησης περί επιβολής προστίμου,  και στην επιμονή της ίδιας της επιχείρησής να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είπε:  «Αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας. Θέλαμε να το συζητήσουμε το θέμα, παρά το γεγονός ότι είναι προχωρημένη η ώρα και είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι. Πιστεύαμε ότι πρέπει να δικαιωθούμε!  Επιμείναμε να συζητηθεί το θέμα,  γιατί θέλαμε να δώσουμε απαντήσεις στον κόσμο που μας ακολουθεί σε όλη την Ελλάδα και στο προσωπικό μας που είναι 300 άτομα στα Γιάννενα. Η θέση μας ήταν «λεπτή» καθώς δεν θέλουμε να σκεφτεί ο καθένας ότι εμείς λειτουργούμε χωρίς άδειες κάτι που δεν ισχύει καθώς εμείς,  πάντα είχαμε  άδεια από την κοινότητα που συνέχισε στο Δήμο Περάματος και το Δήμο Ιωαννίνων. Ο δήμος Ιωαννιτών,   ποτέ δεν ζημιώθηκε από εμάς και θεωρούμε ότι μετά την απόφαση, δικαιωθήκαμε ηθικά.  Ευχαριστώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους που κατάλαβαν το μέγεθος του προβλήματος, του ηθικού τουλάχιστον» είπε, ο κ. Σεπετάς ξεκαθαρίζοντας ότι  « είχαμε την υποχρέωση να πούμε τα πραγματικά γεγονότα. Ο Δήμος ποτέ δεν ζημιώθηκε και νομίζω πως είναι μια δίκαιη απόφαση» κατέληξε ο επιχειρηματίας.

Αύξηση των τελών στις εταιρίες εμφιάλωσης

Στο μεταξύ, λίγη ώρα πριν είχε συζητηθεί η πρόταση αναπροσαρμογής του τέλους δικαιώματος που εισπράττει ο δήμος Ιωαννιτών από τις εταιρείες εμφιάλωσης.

Το τέλος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του 2014 καθορίστηκε σε ποσοστό 3 τοις χιλίοις με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στο ποσοστό επί των πωλήσεων και όχι επί των παρεχόμενων ποσοτήτων νερού, που ίσχυε μέχρι τότε.

Ο κ. Γιωτίτσας ανέπτυξε όλο το σκεπτικό της πρότασης λέγοντας ότι η πρόταση αύξησης του τέλους είναι «επιβεβλημένη».

Με τον νέο νόμο- που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, αυξάνεται η δυνατότητα υπολογισμού του ποσοστού από το δήμο, και φτάνει μέχρι το 5 τοις χιλίοις, κάτι που αποτέλεσε και την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Ο αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας τόνισε, ότι με τα σημερινά δεδομένα, οι εταιρείες αναμένεται να επιβαρυνθούν με ένα ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ η καθεμία απέναντι στο δήμο Ιωαννιτών. «Σε κάθε περίπτωση και με την αύξηση αυτή, το ποσό που θα καταβάλλουν στο δήμο Ιωαννιτών υπολείπεται σημαντικά εκείνου που κατέβαλλαν μέχρι το 2014» τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων τοποθετήθηκαν επι της πρότασης ενώ αρκετοί εξ΄αυτών ζήτησαν να υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η πρόταση αναπροσαρμογής εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, αφού συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, πλην του δημ. συμβούλου και αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Β. Βλέτσα, που μειοψήφησε, σημειώνοντας ότι τις δύσκολες αυτές εποχές θα έπρεπε, ο δήμος, να ενισχύει το επιχειρείν.

 

papastratos300x250