Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Εβραϊκά κειμήλια στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
Εβραϊκά κειμήλια στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 12:21

EVRAIKA KEIMILIA21 9 17

Μετά τα εκκλησιαστικά κειμήλια, διαδοχική σειρά παίρνουν τα εβραϊκά κειμήλια, στο σύνολο των τριών εκθέσεων που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Αργυτοτεχνίας στο Κάστρο, αναδεικνύοντας τους «θησαυρούς» των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων που συμβίωναν στο παρελθόν στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η έκθεση με σπάνια εβραϊκά κειμήλια πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Αργυροτεχνίας με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και ξεκίνησε την Τρίτη το απόγευμα παρουσία της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφίας Στάικου.

«Η ανάδειξη του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα της πόλης είναι ο βασικότερος στόχος αυτού του τρίπτυχου των εκθέσεων που διοργανώνουμε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με κειμήλια και των τριών θρησκειών. Μέσα από την έκθεση μπορούμε να αναρωτηθούμε και να ξαναδούμε τη σύνθεση η οποία αναδείχθηκε από το πολυπολιτισμικό μεγαλείο της πόλης που οδήγησε στην όσμωση των λαών και των τρόπων έκφρασής τους», ανέφερε η κα Στάικου.

Ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Σαμουήλ Μάτσας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ σημείωσε πως τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν από Γιαννιώτες τεχνίτες σχεδόν στο σύνολό τους τονίζοντας πως αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα του βαθμού της ενσωμάτωσης της γιαννιώτικης εβραϊκής κοινότητας στη ζωή της πόλης.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Φωτογραφίες © ΠΙΟΠ Κ. Μάρκου

 

papastratos300x250