Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Από τις καλοκαιρινές διακοπές, στην φοροκαταιγίδα
Από τις καλοκαιρινές διακοπές, στην φοροκαταιγίδα Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 15:08

enfia for29 8 17

Αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Παράλληλα, θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις, μία ανά δίμηνο και ο φόρος εισοδήματος

Αντιμέτωποι με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους έως τον Ιανουάριο του 2018, που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, έρχονται οι φορολογούμενοι, καθώς επιστρέφουν σταδιακά από τις διακοπές τους. Φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα είναι οι κυριότερες πηγές αφαίμαξης για εκατομμύρια των φορολογουμένων, που πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε μήνα έως τον Ιανουάριο του 2018, για να φανούν συνεπείς.

Τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, για 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ, ξεκίνησαν να αναρτώνται από την Κυριακή στο TAXISnet, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί έως την 31η Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» κάθε υπόχρεου έως το τέλος Αυγούστου, όμως η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχώρησε νωρίτερα στην ανάρτησή τους προκειμένου και οι φορολογούμενοι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να «αφομοιώσουν» το εκκαθαριστικό της φετινής χρονιάς.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ παρουσίασε οριακή μείωση σε σχέση με πέρυσι όταν είχαν βεβαιωθεί έσοδα 3,179 δισ. ευρώ.

Σε 5 δόσεις η πληρωμή

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, ως εξής: 29 Σεπτεμβρίου 2017, 31 Οκτωβρίου 2017, 30 Νοεμβρίου 2017, 29 Δεκεμβρίου 2017, 31 Ιανουαρίου 2018. Το ύψος κάθε δόσης θα κινείται έως και τα 630 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στατιστικά στοιχεία του φετινού ΕΝΦΙΑ προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. τα νομικά πρόσωπα.

2. Ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.

3. Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ.: 2,411 δισ. τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. τα νομικά πρόσωπα.

4. Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν 1,3 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, εκ των οποίων το 1,24 εκατ. έχει έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.

Υπενθυμίζεται ότι και φέτος δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι φορολογούμενοι υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημαίνει πάντως ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά από σήμερα για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους και τους αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη για τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και πριν η οφειλή αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη στην πρώτη δόση και για το σύνολο του χρέους, δηλαδή πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι εάν και εφόσον υπάρξει υπερβάλλον ποσό, αυτό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό, εάν όμως η επιστροφή δεν καλύπτει την οφειλή ΕΝΦΙΑ θα ζητηθεί από τον κάθε φορολογούμενο η διαφορά.

Οι απαλλαγές

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και φέτος στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον:

1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ο φόρος εισοδήματος

Παράλληλα, θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις, μία ανά δίμηνο και ο φόρος εισοδήματος, τα έσοδα του οποίου εκτιμάται συνολικά ότι θα φθάσουν φέτος τα 3,6 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για τη δεύτερη δόση λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου και για την τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Πάντως, πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν και φέτος να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος με πιστωτική κάρτα, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησής του έως και σε 12 άτοκες δόσεις (υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούνται εγκαίρως). Συνολικά, πάνω από 100.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν τον φόρο εφάπαξ, πολλοί εκ των οποίων εκτιμάται ότι ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την επεξεργασία των εκκαθαριστικών, οι φορολογούμενοι με τα χρεωστικά σημειώματα φθάνουν τα 2,5 εκατομμύρια σε σύνολο 6,2 εκατομμυρίων που υπέβαλαν δηλώσεις. Αυτοί καλούνται κατά μέσον όρο να καταβάλουν 1.450 ευρώ ο καθένας. Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, κάπου 250.000 εταιρείες και νομικά πρόσωπα πληρώνουν φόρο εισοδήματος σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έληξε στο τέλος Ιουλίου.

 

papastratos300x250