Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα «Οι πυροσβέστες κάνουν αυτό για το οποίο εκπαιδεύονται»
«Οι πυροσβέστες κάνουν αυτό για το οποίο εκπαιδεύονται» Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 09:09

pirosvestes

Τονίζει το μέλος της Ένωσης Πυροσβεστών Αττικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ο Γρηγόρης Σκιαδόπουλος είναι πυροσβέστης και μέλος της Ένωσης Πυροσβεστών Αττικής. Στις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα αλλά και σπίτια, ακούστηκαν τόσα πολλά για τους πυροσβέστες. Ωστόσο, οι πυροσβέστες, σύμφωνα και με τον ίδιον, κάνουν αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκαν μεταξύ άλλων: Σβήνουν τις φωτιές!

Ο κ. Σκιαδόπουλος παίρνει αποστάσεις ξεκαθαρίζοντας ότι οι πυροσβέστες δεν είναι «ούτε ήρωες» ούτε όμως και «τεμπέληδες».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι πυροσβέστες λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους σύμφωνα με την οποία οφείλουν να σβήσουν τις φωτιές αλλά και να προστατέψουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία και κυρίως τα δάση.

«Αυτή είναι η δουλειά μας. Αυτό κάνουμε έστω και αν οι συνθήκες που δουλεύουμε είναι αντίξοες», τονίζει λέγοντας ωστόσο ότι οι φωτιές φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη επανασχεδιασμού του μοντέλου και φυσικά της οργάνωσης από πλευράς της πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ο κ. Σκιαδόπουλος αναφέρθηκε σε άλλα μοντέλα διαχείρισης σύμφωνα με τα οποία η διάθεση των κονδυλίων για τη δασοπυρόσβεση γίνεται γρήγορα ενώ η αντικατάσταση των μηχανημάτων της Πυροσβεστικής είναι συνεχόμενη.

«Για να κατανοήσετε θα σας δώσω ένα παράδειγμα γειτονικής χώρας που έχει πολλά δάση. Εκεί, τα χρήματα φτάνουν έγκαιρα για τη δασοπυρόσβεση ενώ παράλληλα γίνονται όλα όσα προβλέπονται για την διάνοιξη των βοηθητικών οδών κτλ. Εδώ, δεν γίνεται τίποτα. Τα πάντα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Εάν δεν γίνουν όλα σύμφωνα με ένα σχέδιο τότε η φωτιά θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» είπε, δείχνοντας τις πολλαπλές προεκτάσεις του θέματος και την αναγκαιότητα να το δει σφαιρικά η Πολιτεία ώστε ο σχεδιασμός να είναι άρτιος και ενδεδειγμένος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

 

papastratos300x250