Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Περιμένοντας τον ΕΝΦΙΑ…
Περιμένοντας τον ΕΝΦΙΑ… Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 10:35

enfia 22 8 17

Έρχεται «καυτός» Σεπτέμβριος με πολλές υποχρεώσεις

Τα …ραβασάκια αναμένεται να παραλάβουν οι έλληνες φορολογούμενοι επιστρέφοντας, εάν πήγαν φυσικά, διακοπές. Ο ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλοι φόροι έρχονται για να μας καλωσορίσουν και να μας ..επιστρέψουν στη καθημερινότητα μας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών-Φοροτεχνικών Παντελής Ζαρβαλιάς αναφέρθηκε σε όλα όσα «τρέχουν».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ΕΝΦΙΑ έρχεται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές για την πλειοψηφία των 6,2 εκατομμυρίων υπόχρεων του φόρου σε σχέση με αυτόν του 2016. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου. Για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, ο φόρος θα είναι ο ίδιος με τον περσινό με εξαίρεση αυτούς που βάσει των φορολογικών δηλώσεων που έχουν κάνει εμφανίζουν αυξομειώσεις στην περιουσιακή τους κατάσταση. Με βάσει διατάξεις που ψηφίστηκαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η απαλλαγή της Λέσβου και της Κω από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 . Η απαλλαγή θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.

Επίσης, για δύο ακόμη χρόνια, το 2017 και το 2018, αναστέλλεται η εφαρμογή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια. Αυτό προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσία στις διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ 2015/2376 και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς το υπουργείο αδυνατεί προς το παρόν να υπολογίσει σωστά τον συμπληρωτικό ΕΝΦΙΑ.

Στο μεταξύ, μικρή αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Ιούνιο εφέτος και ανήλθαν σε 5,134 δισ. ευρώ από 5,067 δισ. ευρώ τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πρόκειται για 3,579 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,225 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250