Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Προ των πυλών το μπαράζ ασφαλιστικών «χαρατσιών»
Προ των πυλών το μπαράζ ασφαλιστικών «χαρατσιών» Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 18:23

-          xrimataΟι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 7% για την επικουρική ασφάλιση και εισφορά 4% για το εφάπαξ τους, ενώ οι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν τα τρέχοντα χαράτσια και να καταβάλλουν τις εισφορές του Ιουλίου

Το «σήμα» για ένα μπαράζ ασφαλιστικών χαρατσιών τα οποία πρέπει να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι τέλος του 2017 έδωσε η εφαρμοστική εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 7% για την επικουρική ασφάλιση και εισφορά 4% για το εφάπαξ τους.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν τα τρέχοντα χαράτσια για κύρια ασφάλιση – υγεία. Πρώτα από όλα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές του Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου.

Τα χαράτσια αυτά, από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, θα έρθουν αυξημένα για όσους δήλωσαν μεγαλύτερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015. Παράλληλα, πολλοί επαγγελματίες (του τέως ΕΤΑΑ) θα πρέπει να εξοφλήσουν τις εισφορές του 2016 έως 30 Νοεμβρίου.

Οι εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ, οι οποίες αφορούν μερίδα των επαγγελματιών (πχ δικηγόροι) θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δηλαδή του 2016.

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου δεν διευκρινίζει πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των δύο αυτών εισφορών.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως τον επόμενο ή το αργότερο τον μεθεπόμενο μήνα θα σταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια. Συνεπώς οι εισφορές αυτές θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι 31 Οκτωβρίου ή μέχρι 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα μαζί με τις εισφορές για την κύρια ασφάλιση και την ιατρο - φαρμακευτική περίθαλψη.

Να σημειωθεί πως τα χαράτσια για το επικουρικό και το εφάπαξ ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2017. Έτσι οι υπόχρεοι, από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, μαζί με τις τρέχουσες δόσεις του χαρατσιού για επικουρικό –εφάπαξ, θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν και τις δόσεις επικουρικού –εφάπαξ του προηγούμενου 9μηνου ή 10μηνου.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως η εξόφληση των χαρατσιών επικουρικού – εφάπαξ του προηγούμενου 9μηνου η 10μηνου από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα γίνει σε 4 ισόποσες δόσεις.

Σ’ αυτήν την περίπτωση ορισμένοι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν πχ τον ερχόμενο Οκτώβριο τρέχουσες εισφορές 26,9% για κύρια σύνταξη – υγεία, τρέχουσες εισφορές 11% για επικουρικό – εφάπαξ και επιπλέον εισφορές 24,7% για αναδρομικές εισφορές για επικουρικό εφάπαξ (99% η σωρευτικές αναδρομικές εισφορές: 4 ισόποσες δόσεις εξόφλησης).

Συνολικά, θα δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικά χαράτσια έως 62,6%. Και αυτό για 4 ολόκληρους μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2017 έως και το Γενάρη του 2018.Η επιβάρυνση αυτή θα είναι μεγαλύτερη αν κάποιος επαγγελματίας δήλωσε το 2016 μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 και έτσι θα πρέπει αναδρομικά να πληρώσει τη διαφορά.

Μαζικοί συμψηφισμοί εισφορών

Εξάλλου από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όλοι οι μη μισθωτοί (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, μπλοκάκια) θα πρέπει να καταβάλλουν όλες τις εισφορές τους με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016.

- Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν μεγαλύτερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα κληθούν να καταβάλλουν αναδρομικά τη διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατέβαλλαν το 9μηνο ή 10μηνο του 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που έπρεπε να καταβάλλουν στο ίδιο διάστημα με βάση το εισόδημα του 2016. Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα διευκρινίσει σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί αναδρομικά αυτή η διαφορά.

- Όσοι επαγγελματίες και γενικότερα μη μισθωτοί δήλωσαν λιγότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 θα δουν αντίστοιχη μηνιαία μείωση στις τρέχουσες εισφορές τους αναδρομικά.

Εξάλλου,  έως 30 Νοεμβρίου 2017, θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και του ΟΓΑ να εξοφλήσουν  τις εισφορές τους για το 2016.

Με άλλα λόγια οι παραπάνω ασφαλισμένοι μαζί με τα τρέχοντα και αναδρομικά χαράτσια για την κύρια ασφάλιση και την υγεία, αλλά και για το επικουρικό –εφάπαξ (σ.σ. αφορά ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως τους δικηγόρους), θα πρέπει να εξοφλήσουν και τις οφειλές τους για το 2016.

Οι οφειλέτες έχουν τρεις τρόπους να καταβάλλουν τις εισφορές του 2016:

- Εφάπαξ καταβολή των οφειλόμενων εισφορών

- Ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ισόποσων μηνιαίων δόσεων μετά τις 30 Νοεμβριου 2017, δηλαδή αφού καταστούν οι εισφορές αυτές ληξιπρόθεσμες

- Ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού αυτή τεθεί πρακτικά σε εφαρμογή.

Με άλλα λόγια, όσοι αυτοαπασχολούμενοι ενταχθούν σε κάποια από τις δύο υπάρχουσες ρυθμίσεις («πάγια ρύθμιση» ή «ρύθμιση των 120 δόσεων») θα πρέπει, στο ίδιο διάστημα που θα πληρώνουν τα τρέχοντα και αναδρομικά χαράτσια, να καταβάλλουν και τις δόσεις εξόφλησης των παλιότερων χρεών τους.

Υπ. Εργασίας: Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή δήθεν "νέου" χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους, ενημερώνει ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016.

«Και ισχύουν», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές "καλύψεις". Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές.

Σε ό,τι αφορά τις... προκαταβολικές επικρίσεις για "αναδρομικά χαράτσια", πρέπει να σημειωθεί ότι,

- Στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν...καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν.

- Αντίθετα, οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης "καθαρών" μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής - σε πολλές δόσεις - των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν. Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής.

 

papastratos300x250