Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ευκαιρία ανάπτυξης το πρόγραμμα για τους Νέους Γεωργούς
Ευκαιρία ανάπτυξης το πρόγραμμα για τους Νέους Γεωργούς Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 18:20

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ3Έκκληση από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να μη χαθεί η ευκαιρία της 2ης πρόσκλησης – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές

Μία πραγματική ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν μια καλή δουλειά αλλά και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας σε νέες βάσεις, είναι το πρόγραμμα για τους Νέους Γεωργούς.

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να λάβουν  διευκρινήσεις και οδηγίες για το πρόγραμμα, καθώς και για θέματα που αφορούν τις υποδομές της κτηνοτροφίας και πολλά άλλα, είχαν την Τετάρτη το πρωί δεκάδες κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής Μετσόβου, μετακινούμενοι και μη, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΜΕΚΔΕ.

Η εκδήλωση, η οποία από όλους όσοι παραβρέθηκαν χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και ωφέλιμη συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων και ήταν η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και για άλλους Δήμους.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χρ. Μπαλτογιάννης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ι. Δεκόλης.

Τα θέματα της Ημερίδας ανέπτυξαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Θωμάς Αλεξίου (για τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος νέων γεωργών) και η Προϊσταμένη ΟΠΕΚΕΠΕ Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας ΧαριτίνηΠαπαθανασίου (βοσκοτόπια και επιλεξιμότητα).

Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, στις δράσεις που υλοποίησε και προγραμματίζει η Περιφέρεια, στις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής σε πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. η προστασία της φέτας κ.α.

«Η αγωνία μας για το αύριο του τόπου είναι τεράστια. Για αυτό δεν χωράνε ούτε κομματικές, ούτε παραταξιακές θέσεις. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να περάσουμε “απέναντι”. Για να αλλάξουμε σελίδα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, που είναι η ποιότητα και η ταυτότητα στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουμε».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι μια από τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι να αδειοδοτηθούν όλες οι πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δίνοντας αναλυτικές εξηγήσεις για το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή και της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου.

Αναφερόμενος στη νέα πρόσκληση για τους νέους γεωργούς, απηύθυνε έκκληση προς τους νέους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα, ενώ κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν και το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης της Περιφέρειας που πρόκειται σύντομα να προκηρυχθεί.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι επίκειται η έναρξη της διαδικασίας για την εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών από την Περιφέρεια, ενώ κάλεσε όλους όσοι έχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες να σπεύσουν να υποβάλλουν αντιρρήσεις μέσα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί.

Επίσης- και μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε να επιτραπεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τις ανάγκες των μονάδων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, κάνοντας αναφορά και σε διερευνητική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος για την πατάτα στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των ομιλιών ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήματα και απορίες των παρισταμένων κτηνοτρόφων.

Μεταξύ άλλων, στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Βάσω Μέγα- Κόνιτσας Χρ. Φασούλης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία τoυ "Ομίλου Φίλων της Φέτας", με τη στήριξη της διεπαγγελματικής, που θα συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων στην στήριξη του εθνικού μας προϊόντος.

 

papastratos300x250