Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Υπόθεση για λίγους, η φύτευση νέων αμπελώνων
Υπόθεση για λίγους, η φύτευση νέων αμπελώνων Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 11:33

ampelones5 8 17

Από τους δεκάδες αιτούντες της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας, μόνο τρείς κρίθηκαν επιλέξιμοι -- Επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αμπελοκαλλιεργητών

Υπόθεση για λίγους, αποδεικνύεται η φύτευση νέων αμπελώνων, καθώς από τους δεκάδες αιτούντες της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας, μόνο τρείς κρίθηκαν επιλέξιμοι.

Οι παραπάνω διέθεταν λίγες στρεμματικές εκτάσεις, τη στιγμή που τα κριτήρια «πριμοδοτούσαν» όσους είχαν μεγάλες εκτάσεις.

Ο αποκλεισμός αυτός, προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Ζίτσας ,ιχάλη Πλιάκου, ο οποίος με επιστολή του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον των μικρών και μεσαίων αμπελοκαλλιεργητών της εν λόγω αμπελουργικής ζώνης και ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να στηριχθεί και ενισχυθεί ο κλάδος. Ανάμεσα σε αυτά, η εξαίρεση των αμπελουργικών ζωνών, από την κύρωση των δασικών χαρτών και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν την έναρξη του φετινού τρύγου.

                           

Η επιστολή

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία κοινοποιεί προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Βουλευτές Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Ζίτσας αναφέρει τα ακόλουθα: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο, οι ανησυχίες που σας είχα εκφράσει με προγενέστερη επιστολή μου με την οποία σας ζητούσα να προχωρήσετε σε αλλαγές στα κριτήρια βαθμολόγησης για να αυξηθεί ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων και να στηριχθούν έτσι οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και κατ’ επέκταση οι μικρές σε εκτάσεις λόγω φυσικών ή άλλου είδους περιορισμών, αμπελουργικές ζώνες.

Μετά και την ανακοίνωση των δυνητικών δικαιούχων για άδειες νέας φύτευσης αμπέλου αποδεικνύεται πως οι εξαγγελίες περί ενίσχυσης και στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι κενές περιεχομένου καθώς στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δε στηρίζεται ο κλάδος της αμπελουργίας αλλά αφανίζονται οι μικροί και μεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» αμπελουργικών ζωνών σαν και αυτής του Δήμου Ζίτσας που αριθμεί λίγες καλλιεργήσιμες εκτάσεις λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.

Ειδικότερα, από τους δεκάδες αιτούντες της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας, μόνο τρείς (3) κρίθηκαν επιλέξιμοι καθώς φέτος μειώθηκαν τα μόρια σε σχέση με πέρυσι σε δύο βασικά κριτήρια: Το κριτήριο Γ που αφορά εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλου είδους περιορισμούς (περιοχές σε ορεινές εκτάσεις, σε υψόμετρο άνω των 500 μ. τουλάχιστον, μη συμπεριλαμβανομένων υψίπεδων) και το κριτήριο Δ που αφορά εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων με ελάχιστη έκταση τα πέντε (5) στρέμματα.

Είναι οφθαλμοφανές λοιπόν πως τα δύο παραπάνω κριτήρια έγιναν αιτία για να «κοπεί» η πλειοψηφία των αιτούντων από την κατανομή των νέων αδειών φύτευσης οιναμπέλων και να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης και απογοήτευσης.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως σας είχα επισημάνει και στην προηγούμενη επιστολή μου, οι καλλιεργητές της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας (της μοναδικής θεσμοθετημένης ζώνης στην Περιφέρεια Ηπείρου) βάλλονται διαρκώς. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών μειώνει δραματικά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ο αποκλεισμό τους από τις νέες άδειες φύτευσης, το υψηλό κόστος εγκατάστασης αμπελώνων οινοστάφυλων καθώς και οι φόροι κατανάλωσης στα προϊόντα οίνου οδηγούν τους ίδιους και τον κλάδο τους σε αφανισμό με ολέθριες συνέπειες τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.

Ζητάμε λοιπόν για ακόμη μία φορά :

1. Σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΚΑ. να προχωρήσετε νομοθετική ρύθμιση πριν την κύρωση των δασικών χαρτών, ώστε να εξαιρεθούν οι αμπελουργικές ζώνες, προκειμένου εντός της θεσμοθετημένης αμπελουργικής ζώνης οι εκτάσεις να αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους για δενδρώδεις καλλιέργειες ( Αμπέλια, οπωροφόρα, μύρτιλα, αρωματικά φυτά κ.α.,)καθώς και «Εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες από το 1945 και εντεύθεν  καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες-χορτολιβαδικές), να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους  με τη μορφή που είχαν, δηλαδή καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

2. Να αλλάξετε για την επόμενη χρονιά τουλάχιστον, τα κριτήρια βαθμολόγησης στις άδειες νέας φύτευσης αμπέλου, με στόχο οι μικρές στρεμματικά ορεινές αμπελοκαλλιέργειες να ενταχθούν στις βιώσιμες εκτάσεις

3. Να επιδιώξετε τη χρηματοδότηση των νέων αδειών φύτευσης για την εγκατάσταση αμπελώνων από τα Σχέδια Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και τέλος,

4. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσετε στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν την έναρξη του φετινού τρύγου όπως δίκαια ζητούν οι οργανώσεις του κλάδου».

Πληρώνονται οι νέοι αγρότες και στην Ήπειρο

Ξεκίνησε η διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης, ήτοι το 70% του ποσού στήριξης, των δικαιούχων νέων αγροτών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Οι πληρωμές αφορούν 7.320 δικαιούχους από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτ. Ελλάδας, Δυτ. Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και Νοτίου Αιγαίου, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων νέων γεωργών για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Αττικής και Βορείου Αιγαίου. Έτσι, οι πληρωμές θα ανέλθουν συνολικά στο ποσό των 148 εκατ. ευρώ.

«Πιστοί στις δεσμεύσεις μας προχωράμε στην πρώτη πληρωμή των νέων γεωργών από την 1η πρόσκληση του ΠΑΑ 2014 – 2020, ύψους 148 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε ότι «στόχος του Προγράμματος Νέων Γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών που στο τέλος της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις».

«Στο ΥΠΑΑΤ», τόνισε ο κ. Αποστόλου, «εργαζόμαστε καθημερινά για την οριοθέτηση του πλαισίου που θα διασφαλίζει στους νέους αγρότες ένα βιώσιμο εισόδημα και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να παράγουν. Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ουσιαστική στήριξη στους νέους αγρότες, καθώς χωρίς τη δική τους  συνεισφορά δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

 

papastratos300x250