Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Τέσσερα τα διαπιστωμένα κρούσματα ελονοσίας, στην Ήπειρο
Τέσσερα τα διαπιστωμένα κρούσματα ελονοσίας, στην Ήπειρο Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 12:42

keelpno4 8 17

Τρία εισαγόμενα, από ταξιδιώτες και μετανάστες κι ένα «εγχώριο», που έχει ταυτοποιηθεί, αλλά ακόμη διερευνάται – Σύμφωνα με την Παιδίατρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγορίτσα Μπάκα, σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια

Βίκυ Κώστα

«Μόνιμοι κάτοικοι» Ελλάδας, έχουν γίνει πλέον ο ιός του Δυτικού Νείλου και το λοιμώδες νόσημα της ελονοσίας που μεταδίδονται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, λόγω της ταχύτατης αλλαγής του κλίματος, γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η κινητοποίηση όχι μόνο των υγειονομικών αρχών, αλλά και των πολιτών.

Ήδη, έχουν καταγραφεί τα πρώτα δύο θύματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, δυο ηλικιωμένες γυναίκες από την Αργολίδα, ενώ στην Ήπειρο, έχουμε τουλάχιστον τρία διαπιστωμένα εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, κι ένα «εγχώριο».

Πριν από λίγες ημέρες, ταυτοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα: ένας αλλοδαπός, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε χώρα της Αφρικής και επέστρεψε με τη νόσο και ακολούθησαν δυο ακόμη ταυτοποιήσεις σε ταξιδιώτες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Παιδίατρο, επιστημονική συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγορίτσα Μπάκα, που μίλησε στα «Πρωινά Νέα», έχει ταυτοποιηθεί ένα ακόμη κρούσμα, σε Έλληνα, ωστόσο διερευνάται ακόμη, εάν προσβλήθηκε μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, διερευνά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, βάζοντας στο μικροσκόπιο και κουνούπια, αλλά και την αντιμετώπιση του εν λόγου ασθενούς, μέσα στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.

Σύμφωνα με την κα Μπάκα έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, μιας και διαπιστώθηκαν ελλιπείς υποδομές πρόληψης, όπως η απουσία προστατευτικών στα παράθυρα και τις πόρτες στους θαλάμους των ασθενών, κάτι που ισχύει δυστυχώς, στο σύνολο των Νοσοκομείων της χώρας μας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, βρίσκεται ήδη επί ποδός, ενώ τις επόμενες ώρες, αναμένεται να ενημερωθεί και επίσημα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974, ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια κι έως το 2008 καταγράφονταν μόνο σποραδικά κρούσματα.

Ωστόσο, επέστρεψε, σε περιοχές που συνδυάζεται η παρουσία των κουνουπιών- διαβιβαστών με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές χώρες.

Σε αυτό, συνέβαλε το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της κρίσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται για δουλειά σε χώρες της Αφρικής κι αλλού όπου υπάρχουν μεγάλες και ενεργές εστίες ελονοσίας.

Πλέον, σύμφωνα με την κα Μπάκα, το θέμα της πρόληψης από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αφορά σε κάθε κάτοικο της Ηπείρου, ατομικά, με την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον ίδιο πχ κατάλληλα εντομοαπωθητικά σπρέι, ρούχα, κουνουπιέρες για τον ύπνο και για το περιβάλλον του, πχ όχι πότισμα κήπων, γκαζόν, φυτών στη βεράντα στη διάρκεια της ημέρας, απομάκρυνση νερού από βάσεις γλαστρών ή άλλων σημείων που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου από την άλλη, ενέσκηψε εφέτος, έπειτα από δύο χρόνια «απουσίας» από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας όπου καταγράφεται έντονη κυκλοφορία του, όπως αυτή αποτυπώνεται στα 12 μέχρι στιγμής άτομα που έχουν μολυνθεί και εκδηλώσει λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, συζητήθηκαν την Πέμπτη σε ευρεία σύσκεψη για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

Στη σύσκεψη μετείχε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Μέχρι χθες 2 Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 12 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, ενώ μέχρι τις 21 Ιουλίου είχαν δηλωθεί 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 53 εισαγόμενα.

Αναλυτικά, σε ότι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου από τις αρχές του 2017 έως και 2/8 έχουν διαγνωστεί 12 κρούσματα εκ των οποίων τα οκτώ παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και ένας ασθενής κατέληξε. Σήμερα, εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο άτομα, ένα εκτός ΜΕΘ και ένα σε ΜΕΘ, δύο δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και πέντε έχουν λάβει εξιτήριο.

Η μέση ηλικία των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι τα 57 έτη ζωής και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων είναι η Αργολίδα.

Σε ότι αφορά την ελονοσία, από τις αρχές του 2017 έως και τις 21/7 έχουν δηλωθεί 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 53 εισαγόμενα, δηλαδή η μόλυνση είχε γίνει σε άλλη χώρα. Από τα 53 αυτά κρούσματα, τα 47 αφορούσαν μετανάστες από ενδημικές χώρες (36 από χώρες της ινδικής χερσονήσου και 11 από χώρες της Αφρικής) και τα έξι αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής. Τέλος, έχουν καταγραφεί και τέσσερα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, ένα στην δημοτική ενότητα Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, δύο στη δημοτική ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ένα στη δημοτική ενότητα Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων.

Σε ότι αφορά τα κρούσματα ελονοσίας, χαρακτηρίστηκαν σποραδικά και τονίστηκε ότι «εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο αυτή την περίοδο».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

(ΙΝΦΟ)

Τα συμπτώματα της ελονοσίας και τα μέτρα πρόληψης

Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται 1 έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, κάποιες φορές όμως εκδηλώνονται και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση. Αν ο ασθενής δεν θεραπευτεί πλήρως μπορεί υποτροπιάσει μερικούς μήνες μετά ή ακόμη και σε βάθος 5 ετών.

Ένας ασθενής μπορεί να έχει προσβληθεί και να είναι ασυμπτωματικός, ή να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγος, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εκδηλωθούν είναι: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος επειδή καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ή σε σοβαρές μορφές εκδήλωσης της νόσου ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών είναι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν οι Περιφέρειες σε συνεργασία και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλους φορείς.

Η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όλοι το επόμενο διάστημα:

• Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα

• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)

• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού

• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες

• Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια

• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια

• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια

• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες, βάζα, υδρορροές κλπ καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια.

 

papastratos300x250