Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, η διασύνδεση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ
Παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, η διασύνδεση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 14:00

tei ipeirou3 8 17

Διαψεύδει στα «Πρωινά Νέα», δημοσίευμα που κάνει λόγο για υποβολή πρότασης του ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Ιωάννης Γκανάς – Το «μπαλάκι» στην πολιτική ηγεσία, μετά τις διαβουλεύσεις

Βίκυ Κώστα

Την ώρα που σε κεντρικό επίπεδο τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αλλαγές του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής εν μέσω σκληρής κριτικής από την αντιπολίτευση, σε τοπικό επίπεδο, επανήλθε στο επίκεντρο η διασύνδεση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αφορμή, ένα δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο «Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θεωρείται σίγουρο πως θα μεταβάλει το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες ανάλογες συνενώσεις ιδρυμάτων.

Ήδη το ΤΕΙ Ηπείρου υπέβαλε μόλις προχθές πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη λειτουργική του διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η πρόταση αφορά στα εξής τμήματα:

α) Παραδοσιακής Μουσικής, που ζητεί να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τα πιο ζωντανά, αξιόπιστα και με υψηλή ζήτηση τμήμα, που αξιολογήθηκε ιδιαιτέρως θετικά από ξένους αξιολογητές.

β) Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πρέβεζα.

γ) Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής με αλλαγές όμως στο Πρόγραμμα Σπουδών του.

δ) Νοσηλευτικής».

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στην ενσωμάτωση Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η πρόταση είχε «πέσει στο τραπέζι» από τον αναπληρωτή Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και είχε παρουσιαστεί και ενώπιων του Υπουργού Παιδείας, κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο σχεδιασμός, περιλαμβάνει ενίσχυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με νέα Σχολή, τη Γεωπονική, καθώς και νέα Τμήματα.

Πρόκειται για πλαισίωση της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, με την ίδρυση Τμήματος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, την συμπλήρωση της Σχολής Καλών Τεχνών, με Τμήμα Μουσικών Σπουδών, της Επιστημών Υγείας με Τμήμα Νοσηλευτικής, τετραετούς φοίτησης και την ενίσχυση της Σχολής Επιστημών Αγωγής, με τη λειτουργία Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Ουσιαστικά, μιλάμε για γνωστικά αντικείμενα, που ήδη καλύπτονται από Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, όπως είναι το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, το Τμήμα Νοσηλευτικής, αλλά και τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, που θα μπορούσε να αποτελέσει Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής.

Η διάψευση

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων και οι επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά ουδέποτε το ΤΕΙ υπέβαλε την πρόταση που αναφέρεται στο δημοσίευμα…

Αυτό, επιβεβαίωσε κατηγορηματικά στα «Πρωινά Νέα», ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ιωάννης Γκανάς, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση για τη διασύνδεση των δύο Ιδρυμάτων, ωστόσο η συζήτηση απέχει ακόμη από την πράξη.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό στην εφημερίδα μας και ο Πρόεδρος Ευριπίδης Γλαβάς, ο οποίος επίσης διαψεύδει την υποβολή οποιασδήποτε πρότασης, πλέον, αναμένεται πρωτοβουλία του Υπουργείου, η οποία στηρίζεται και από το νέο νομοσχέδιο.

«Τα ΤΕΙ εξελίσσονται σε Πανεπιστήμια και αυτό θα πρέπει να γίνει και στην Ήπειρο, είχε σημειώσει τότε ο κ. Γλαβάς.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του «Βήματος» «είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο καθώς απαιτεί νέα Προγράμματα Σπουδών ενώ προϋποθέτει λύση στο μείζον θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Αρκεί να αναφέρουμε πως από τα 430 τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν σήμερα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα 195 δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αν και πολλά από αυτά έχουν κοινά γνωστικά αντικείμενα. Το αισιόδοξο είναι πως το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας προτάσεις για τα 150 από τα 195 τμήματα».

Ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου, είχε απαντήσει από τα Γιάννενα, στο ερώτημα για το πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, δηλώνοντας ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της ίδρυσης Γεωπονικής Σχολής, αφού πρώτα εξαντληθεί ο διάλογος. Το υπουργείο, θα ακούσει τους φορείς και αν υπάρχει συναίνεση, η κεντρική εξουσία θα προχωρήσει σε νομοθέτηση.

Αντιδράσεις και σχόλια

Πάντως, το εν λόγω δημοσίευμα, στο οποίο μάλιστα γίνεται αναφορά σε Τμήμα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει στο ΤΕΙ Ηπείρου, στο οποίο λειτουργεί Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με τρεις κατευθύνσεις: Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Ζωικής Παραγωγής και Φυτικής Παραγωγής, αναπαρήχθει με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις και σχόλια.

Ειδικά στην Πρέβεζα, επικρατούν δύο σενάρια: Η ενοποίηση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και η ενοποίηση με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Προς το παρόν, από την πλευρά και του Υπουργείου, υπάρχει μόνο η θετική διάθεση. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του υπουργού, στο 1ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην Κοζάνη. Ο κ. Γαβρόγλου, εξήγησε ότι η πολιτική ηγεσία συμφωνεί με την σύμπτυξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και παρέπεμψε στη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν σε κάθε περιφέρεια, τη διαβούλευση για την ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως είπε, το υπουργείο ενθαρρύνει τον διάλογο και τη διαβούλευση για συμπτύξεις ή δημιουργία τμημάτων ανάμεσα στα ιδρύματα. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου για τη λειτουργία Γεωπονικού Τμήματος στην πόλη της Άρτας.

(σε ράστερ)

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ΑΕΙ, διαφοροποίηση από Δ. Καμμένο

Με 149 ψήφους, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη με αίτημα της ΝΔ, επί της αρχής, επί πέντε άρθρων και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, καταψήφισε το άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» σε όλα τα άρθρα, πλην του 34 που αφορά στην επιλογή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών, το οποίο και υπερψήφισε.

Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο και «όχι» στα υπόλοιπα, τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η Χρυσή Αυγή  ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και στο άρθρο 34.

«Παρών» σε όλα τα άρθρα είπε η Ένωση Κεντρώων.

Το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι:

- Επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».

- Το άρθρο 3 (ακαδημαϊκές ελευθερίες-επαναφορά ασύλου) με 148 «ναι» έναντι 98 «κατά» και 12 «παρών» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία.

- Το άρθρο 15 (ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) ψηφίσθηκε με 148 «ναι» έναντι 89 «κατά» και 20 «παρών».

- Το άρθρο 32 (διαδικασία ίδρυσης ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».

- Το άρθρο 34 (επιλογή φοιτητών σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 163 «ναι» έναντι 74 «κατά» και 21 «παρών».

- Το άρθρο 36 (διδασκόντων σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».

Επίσης, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με αριθμό 1177/ειδικό 119 «Τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 αρνητικές και 5 «παρών».

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα υπόλοιπα άρθρα, όπως, επίσης, κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί του συνόλου το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

 

papastratos300x250