Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Παραχώρηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, στις τοπικές κοινωνίες
Παραχώρηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, στις τοπικές κοινωνίες Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 11:06

paraxorisi aerodr3 8 17

Προτείνει η Ομοσπονδία Συλλόγων της ΥΠΑ, από τα Γιάννενα

Στο «μικροσκόπιο» της Ομοσπονδίας Συλλόγων της ΥΠΑ, μπαίνει η διαχείριση και λειτουργία των 23 περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία δεν έχουν περάσει στην Fraport, αλλά στο TΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος, βρέθηκε στην πόλη μας και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα και συζήτησαν για το «Βασιλεύς Πύρρος».

Ακολούθως, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε την πρόταση της ΟΣΥΠΑ για τα 23 αεροδρόμια, η οποία προβλέπει την παραχώρησή τους στις τοπικές κοινωνίες, που θα αναλάβουν τη διοίκηση και την ιδιοκτησία, με την ΥΠΑ να εκτελεί το λειτουργικό κομμάτι.

«Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στα αεροδρόμια της Σητείας και της Πάρου και είναι το πιο συχνό μοντέλο στη διαχείριση των αεροδρομίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοντέλο σαν αυτό της Fraport υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία. Εμείς ζητάμε να περάσουν στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης και με την ενεργό εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών τα αεροδρόμια αυτά θα αναπτυχθούν και θα μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά», σημείωσε αρχικά ο κ. Αλεβιζόπουλος.

Αναφερόμενος στο δικό μας αεροδρόμιο, σημείωσε ότι «Τα Ιωάννινα μπορούν να συνδεθούν με τη Ρόδο και την Κρήτη και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Ήδη, στο Άκτιο η Fraport έχει αυξήσει κατά 500% τα μισθώματα και τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο φόρος από τα 12 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 25. Θεωρούμε και είναι βάσιμο ότι τα επόμενα χρόνια το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα το αναζητούν ξένες και ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και θα είναι απόλυτα ανταγωνιστικό».

Η παραπάνω πρόταση, βρίσκει σύμφωνο και τον Περιφερειάρχη.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για την πορεία της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Μόνο... καλά λόγια δεν επιφύλαξε ο κ. Αλεβιζόπουλος για τους νέους ιδιοκτήτες των «Το μεγαλύτερο έγκλημα έγινε στον τουρισμό, με τη Fraport να έχει πάρει το 80% των επιβατών που διακινούνται σε ετήσια βάση, ελέγχοντας τα slots και κάνοντας παιχνίδια με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεβιζόπουλος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις του αεροδρομίου Ιωαννίνων για την τροφοδοσία των αεροσκαφών λέγοντας πως είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί σύντομα, χαρακτηρίζοντας όμως σημαντικότερο την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και κατασκευής του νέου αεροσταθμού.

«Ο κ. Καχριμάνης μας είπε πως η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει την κάλυψη της δαπάνης επισκευής των δεξαμενών, κάτι που είναι σημαντικό, όπως είναι σημαντικό να μη δοθεί και η εγγύηση των 700.000 ευρώ για την ιδιωτική εταιρεία που θα θελήσει να κάνει την τροφοδοσία των αεροσκαφών. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο θέμα των καυσίμων, ίσως όμως οι ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν πελάτη τη Fraport, να θέλουν να κάνουν τον καλό σε αυτήν και να μην ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων», κατέληξε ο κ. Αλεβιζόπουλος.

 

papastratos300x250