Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Να μην ναρκοθετηθεί και η νέα οινική χρονιά
Να μην ναρκοθετηθεί και η νέα οινική χρονιά Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 20:07

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, πριν από την έναρξη του τρύγου, ζητά η ΕΔΟΑΟ

Καταστροφικός για τον αμπελοοινικό κλάδο, αποδείχθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, ο οποίος επέφερε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας και της αύξησης στο λαθρεμπόριο οίνου. oiniki xronia

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί οδήγησε σε ιδιαιτέρως σημαντική μείωση των εσόδων για το Δημόσιο, εξαιτίας της απώλειας ΦΠΑ, αλλά και φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις (βάσει των καλλιεργούμενων στρεμμάτων) περίπου το 65% του κρασιού διακινήθηκε παρανόμως.

Μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής του, τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια για την αγορά όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, με συνέπεια ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και άλλοι Υπουργοί να αναγκαστούν να διαβεβαιώσουν ότι το μέτρο απέτυχε με συνέπεια την κατάργηση του έως τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) ζητεί την κατάργησή του, πριν από την έναρξη του τρύγου, καλώντας την κυβέρνηση, να επισπεύσει τη διαδικασία ψηφίζοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Ήδη, σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου Βαγγέλης Αργύρης, αιτιολογώντας το αίτημα της οργάνωσης με την ανάγκη να μην ναρκοθετηθεί και η νέα οινική χρονιά από τα αρνητικά φαινόμενα (παραοικονομία, παράνομη διακίνηση κλπ), που εξαρχής από την εφαρμογή του συνοδεύουν το συγκεκριμένο φόρο.
Ο κ. Αργύρης τονίζει στην επιστολή ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια»  για τον κλάδο, προσθέτοντας ότι ο ΕΦΚ υπήρξε ατελέσφορος, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε  τα αναμενόμενα στο δημόσιο  αλλά απεναντίας έγινε και αιτία μεγάλης απώλειας εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) με τεράστιο κόστος ταυτόχρονα για τον κλάδο και τα οινοποιεία.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ITV ο κ. Αργύρης, εάν ο ειδικός φόρος δεν καταργηθεί άμεσα αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θα χάσουν μία ολόκληρη χρονιά, κατά την οποία θα ενταθούν τα φαινόμενα της παραοικονομίας και της «μαύρης αγοράς».

 

papastratos300x250