Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Στις αρχές Δεκεμβρίου οι εκλογές στα Επιμελητήρια
Στις αρχές Δεκεμβρίου οι εκλογές στα Επιμελητήρια Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 09:41

ekloges28 7 17

Εκ νέου υποψήφιος ο Γιάννης Μήτσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών των Επιμελητηρίων, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ 1ης και 17ης Δεκεμβρίου 2017 καθορίζεται με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος με ένα ψηφοδέλτιο που θα ικανοποιεί τις σημερινές ανάγκες για την ενίσχυση της ανάπτυξης του εμπορικού κλάδου.

Οι εκλογές, όπως αναφέρεται σχετικά, διεξάγονται και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ρυθμίζονται θέματα διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψήφο και η πρώτη συνεδρίαση των εκλογικών επιτροπών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 28 Αυγούστου 2017.

Ακόμη, ρυθμίζεται η συγκρότηση του ΔΣ των επιμελητηρίων. Ο αριθμός των αιρετών μελών του οργάνου συναρτάται με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών του επιμελητηρίου, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της αντιπροσωπευτικότητας και της λειτουργικότητας του διοικητικού συμβουλίου.

Επιπλέον, ρυθμίζεται το δικαίωμα ψήφου των μελών του επιμελητηρίου και ορίζονται οι προϋποθέσεις κατάρτισης του ψηφοδελτίου.

Η υποχρέωση συμπερίληψης ενός τουλάχιστον υποψηφίου από κάθε τμήμα του επιμελητηρίου αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και στη σύνθεση των συμφερόντων τους στο πλαίσιο ενός βιώσιμου παραγωγικού προτύπου το οποίο θα χαρακτηρίζει το σύνολο των αλυσίδων αξίας της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα η εισαγωγή ποσόστωσης φύλου στα ψηφοδέλτια, ίσης με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού του διοικητικού συμβουλίου, επιδιώκει την ενίσχυση της εκπροσώπησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον θεσμό.

Επιπλέον, ρυθμίζεται η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη και καθορίζεται η διαδικασία εκλογής του προέδρου του επιμελητηρίου, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών.

 

papastratos300x250