Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Σε αδιέξοδο, η συζήτηση για τη Νιάρχου
Σε αδιέξοδο, η συζήτηση για τη Νιάρχου Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 11:28

dimotiko 26 7 17

Αρνητική η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου στην απόφαση - πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου να παρουσιάσει την τεχνική μελέτη – Θ. Μπέγκας «Η διαβούλευση βοηθάει στο σχεδιασμό των έργων»

Βίκυ Κώστα

Αρνητική ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου στην απόφαση - πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου να παρουσιάσει την τεχνική μελέτη της οδού Νιάρχου, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, το βράδυ της Δευτέρας.

Στην επιστολή που απέστειλε η Περιφέρεια και που ανεγνώσθη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνεται ότι «καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Λ. Νιάρχου αυτή την στιγμή που το έργο βρίσκεται σε ώριμη φάση δημοπράτησης της μελέτης. Τυχόν σκέψεις για τροποποιήσεις εκ των υστέρων προς ικανοποίηση ιδιοκτητών καταστημάτων και οικοπέδων που αντιδρούν στην κατασκευή του δρόμου, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν για τυπικούς, ουσιαστικούς και οικονομικούς λόγους που θα έθεταν σε οριστικό ναυάγιο την κατασκευή του δρόμου».

Όπως φαίνεται, η στάση της είναι ξεκάθαρη, παρά τις όποιες αντιδράσεις από κατοίκους κι επαγγελματίες, οι οποίες επαναλήφθηκαν προχθές, προτάσσοντας το αίτημα της παρέμβασης του Δήμου για διορθώσεις στην μελέτη και τον σχεδιασμό, τέτοιες που να μην δημιουργούν ζημίες στις περιουσίες τους, όπως υποστηρίζουν.

Ο Δήμο Ιωαννιτών από την άλλη, δεν επιθυμεί, όπως διαφαίνεται τον τελευταίο καιρό, να ανοίξει νέο «πόλεμο», μιας και ο Περιφερειάρχης, διαβεβαιώνει ότι θα χρηματοδοτηθεί τόσο η Νιάρχου, όσο και ο δρόμος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θέλουμε να ... ‘μαλώσουμε’ την Περιφέρεια».

Ωστόσο, εκφράστηκε δυσαρέσκεια για το «κόκκινο» που άναψε στο αίτημα του Δήμου, χωρίς να επαναλαμβάνονται οι… χαρακτηρισμοί προηγούμενης συνεδρίασης.

«Να συναινέσουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα»

Όπως σχολίασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας «Η άρνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να ανταποκριθεί στην απόφαση- πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρουσιάσει την τεχνική μελέτη της οδού Νιάρχου δεν τιμά το κυρίαρχο όργανο του Δήμου και των πολιτών, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο», προτρέποντας την Περιφερειακή Αρχή «να το ξανασκεφτεί» και σημειώνοντας πως «ήταν τουλάχιστον άκομψο αυτό που έκανε η Περιφέρεια».

«Πρέπει να το ξανασκεφτεί η Περιφέρεια. Η παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα στη βάση του δημοκρατικού διαλόγου. Έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεσαι τη διαβούλευση με την κοινωνία. Η διαβούλευση βοηθάει στο σχεδιασμό των έργων κι εμείς αυτό εφαρμόζουμε για τα έργα του Δήμου”, είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων», σημείωσε.

Ο Θωμάς Μπέγκας σημείωσε πως «έχουμε κάθε δικαίωμα να προβληματιζόμαστε για ένα έργο όπως η οδός Νιάρχου που θα κατασκευαστεί στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών» και ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά: «επαναλαμβάνω ξεκάθαρα πως ποτέ η τεχνική μελέτη της Νιάρχου δεν έγινε γνωστή σε κανένα συλλογικό όργανο του Δήμου. Άλλο η οριστική τεχνική μελέτη κι άλλο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που και αυτή βέβαια δεν συζητήθηκε στην παρούσα δημοτική θητεία.

Πιστεύω ότι μέλημα και των δύο φορέων είναι να λειτουργούμε για το καλό του τόπου μας γι’ αυτό και η διαβούλευση είναι απαραίτητη ώστε να μην σημειώνονται λάθη σε σοβαρές παρεμβάσεις και να μην ψάχνουμε εκ των υστέρων λύσεις. Μια ρεαλιστική μεθοδολογία είναι να συναινέσουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα», όπως είπε ο κ. Μπέγκας.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα , α λάθη που έγιναν στην κατασκευή μεγάλων έργων στην περιοχή για να τονίσει ότι πρέπει να προληφθούν αστοχίες στην υπόθεση της οδού Νιάρχου

«Στο χρόνο που σχεδιάζονταν μεγάλα έργα στην περιοχή μας, οι έχοντες και κατέχοντες τότε την εξουσία σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε”, τόνισε με νόημα ο κ. Μπέγκας γι’ αυτό και “δυστυχώς δεν υπάρχει μια σοβαρή είσοδος στην πόλη από την Ιόνια, δυστυχώς η Εγνατία δεν έχει έναν ασφαλή και αξιοπρεπή κόμβο, δυστυχώς αναζητούμε εκ των υστέρων λύση για το δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά», κατέληξε.

«Εμπαιγμός των κατοίκων»

Για εμπαιγμό των κατοίκων, έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας.

Όπως ανέφερε «Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα είχε αποφασίσει την διεξοδική συζήτηση για την ανακατασκευή της Λ. Νιάρχου και είχατε αναλάβει εσείς την αποκλειστική ευθύνη να γίνει αυτό κ. Δήμαρχε. Τώρα ως Πόντιοι Πιλάτοι, νίπτετε τας χείρας, δηλώνοντες αδυναμία μιας τέτοιας συζήτησης, διότι ο Δήμος αδυνατεί να κάνει παρεμβάσεις στην Περιφέρεια. Εμείς δεν μείναμε στις παρεμβάσεις στην Περιφέρεια, αλλά στην ενημέρωση μας για να γνωρίζουμε κι εμείς περισσότερα στοιχεία για ένα τεράστιο έργο όπως είναι αυτό της Λ. Νιάρχου. Είχατε αναλάβει εσείς προσωπικά, κ, Δήμαρχε, την ευθύνη συνεννόησης με την Περιφέρεια για την παρουσίαση της μελέτης στο σώμα και σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνετε αδυναμία, παραπέμποντας το θέμα στο αόριστον μέλλον. Ανεξάρτητα όμως με το τι θα κάνει η Περιφέρεια, το σώμα έχει δικαίωμα στην ενημέρωση, κάτι που δεν έγινε στο παρελθόν και την ευθύνη την φέρνετε εξ ολοκλήρου εσείς κ. Δήμαρχε. Άλλωστε υπάρχουν άτομα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και οφείλουν να μας ενημερώσουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας και ζήτησε από τον Δήμαρχο να επαναφέρει τη ζήτημα προς συζήτηση για να πληροφορηθούν οι συμπολίτες πως διαχειρίζεται τα ζητήματα της πόλης μας η σημερινή Δημοτική Αρχή την τελευταία επταετία.

Δημοψήφισμα κι ευθύνες

Από την πλευρά του, ο Λάζαρος Νάτσης πρότεινε στο Σώμα τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, ώστε να ληφθεί υπόψιν και η γνώμη των κατοίκων για τη Νιάρχου.

Ευθύνες τόσο στην Περιφερειακή , όσο και στη Δημοτική Αρχή επέρριψαν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Αρ. Μπαρτζώκας, Δημ. Τασιούλας και Σωτ. Μαλάμος.

Το λόγο πήρε ο Θαν. Μανταλόβας, που χαρακτήρισε «δικαίωση» των προσπαθειών της δημοτικής αρχής τη διαβεβαίωση της περιφ. αρχής, ότι θα χρηματοδοτήσει και τον άξονα της επέκτασης της Γεννηματά ως το Πανηπειρωτικό.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε τέλος και ο Γ. Μπέλλος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων και επαγγελματιών της Νιάρχου, που επανέλαβε τα αιτήματά τους.

Κοινή σύσκεψη, ζητά το Επιμελητηριο

Στο μεταξύ, κοινή σύσκεψη, με επίκεντρο την ανακατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου, ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης.

Ο κ. Μήτσης, είχε κάνει γνωστή τη θέση του για το θέμα, στεκόμενος στο πλευρό των επαγγελματιών, ωστόσο αποφεύγει τη μονομερή στάση, καθώς όπως αναφέρει «υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστεί ένας νέος δρόμος βελτιωμένος υπέρ του κοινωνικού συνόλου, αλλά και υπέρ της Επιχειρηματικής κοινότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και μετά την ανταλλαγή απόψεων και γόνιμου διαλόγου, αποφάσισε ομόφωνα ότι θα πρέπει να καλεστούν όλοι οι τοπικοί Φορείς σε κοινή Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και παρουσία των μελετητών, «ώστε να γίνει μια διεξοδική συζήτηση, να μας πουν τι μπορεί να γίνει, ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν για την καλυτέρευση αυτού του δρόμου ώστε να μην καταστεί μα δεύτερη καρμανιόλα που είναι σήμερα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι, είχε προηγηθεί επίσκεψη στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στα Γραφεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, της Συντονιστικής  Επιτροπής των Επιχειρήσεων – Μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παρά την οδό Σταύρου Νιάρχου της Πόλης των Ιωαννίνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα που έχει προκύψει, μετά το σχετικό Υπόμνημα που κατέθεσε η εν λόγω Συντονιστική Επιτροπή, κατά την Συνεδρίασή του στις 17 Ιουλίου.

Αφού έγινε διεξοδική παρουσίαση του σχετικού Υπομνήματος για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον κλειστού τύπου αυτοκινητόδρομο που προβλέπει η σχετική μελέτη, σύμφωνα με την άποψη των Επιχειρηματιών και των κατοίκων της περιοχής, τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και ζήτησαν λεπτομερείς διευκρινήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς τους.

 

papastratos300x250