Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός «Γυναίκες ηπειρώτισσες, ξαφνιάσματα της φύσης…»
«Γυναίκες ηπειρώτισσες, ξαφνιάσματα της φύσης…» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 18:31

fourka21 7 17

Τιμήθηκε και φέτος στη Φούρκα, η μνήμη αυτού του συμβόλου, καθώς και των αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου, και των ηρώων του έπους του 1940

«7 Νοεμβρίου 1940. Σήμερα σκοτώθηκαν δύο παιδιά του 33ου Συντάγματος και αυτό μάνιασε περισσότερο τους στρατιώτες. Φωνάζαν εμπρός για τη Ρώμη. Ο θάνατος αυτός αντί να μας δειλιάσει μας έδωσε περισσότερα φτερά για να κυνηγήσουμε τους Ιταλούς. Συνάντησα γυναίκες που κουβαλούσαν πυρομαχικά. Μία ήτο 88 ετών. Μία μου είπε κλείδωσε το μικρό σε μια καλύβα για να βοηθήσει τον στρατό. Το βράδυ είδα μια γριούλα να κρατά δυο μικρά και η μητέρα τους ζύμωνε ψωμί για τον στρατό με το φως δυο κεριών που είχε μέσα σ' ένα ποτήρι. Τα χιόνια, ο πάγος, το τρομερό κρύο, δεν φαίνονταν να τις τρόμαζε. Όλες γεμάτες χαρά ήθελαν να προσφέρουν στο στρατό ό,τι δεν μπορούσαν τα μεταγωγικά. Αλήθεια γυναίκες θαύμα. Τι διαφορά με τις πόλεις!».

Αυτή η μαρτυρία, όπως και πολλές άλλες, επιδεικνύουν το σθένος και τον ηρωισμό της Γυναίκας της Πίνδου, η οποία έδωσε και την ψυχή της για να στηρίξει τον Ελληνικό Στρατό κατά την πρώτη φάση του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μνήμη αυτού του συμβόλου, καθώς και των αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου, και των ηρώων του έπους του 1940, τιμήθηκε χθες στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» της Τ.Κ. Φούρκας.

Η φετινή εκδήλωση χαρακτηρίστηκε και από μία πολιτική δέσμευση των τοπικών αρχών, του Δήμου Κόνιτσας και της Περιφέρειας, πως στις εκδηλώσεις του επόμενου έτους, θα συμπεριληφθούν και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου για τη γυναίκα της Πίνδου στην Κόνιτσα.

Στα αξιοσημείωτα ωστόσο και η σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία γνωστοποιήθηκε από τον Αθανάσιο Λάκκα, Δημ. Σύμβουλο του Δήμου Κόνιτσας, ότι ήδη έχει ξεκινήσει από το ΓΕΣ και την 8η ΜΠ/ΤΑΞ, η καταγραφή των ονομάτων των γυναικών που έλαβαν μέρος στο Έπος του 1940.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τελέστηκε Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τοπογραφική ενημέρωση και ομιλία από το Δημοτικό Σύμβουλο Κόνιτσας Αθανάσιο Λάκκα.

Ακολούθησε, αναπαράσταση πορείας των γυναικών Πίνδου από γυναίκες της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας και του τραυματισμού του Κ. Δαβάκη με τη συνεργασία της VIIIης Μεραρχίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση που ακολούθησε στην κεντρική πλατεία απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρ. Παπασπύρου και οι Δήμαρχοι Νεστορίου και Χάλκης Δωδεκανήσου, Πασχάλης Γκέτσιος και Μιχαήλ Πατρός αντίστοιχα. 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο Κόνιτσας «Στα βήματα της παράδοσης».

 

papastratos300x250