Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Σχεδιάζοντας το μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν
Σχεδιάζοντας το μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 11:45

dimotiko simv21 7 17

Σε κλίμα έντασης και με αποχωρήσεις η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε κλίμα έντασης και με στοιχεία, παρεμβάσεις, προτάσεις και σκληρή κριτική, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η πολυαναμενόμενη συζήτηση για την πορεία της ΔΕΥΑΙ.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα μετά από καθυστέρηση και αφού είχε προηγηθεί κοινό αίτημα που είχαν υποβάλλει οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης κάτι που στηλίτευσε ο Δήμαρχος κάνοντας λόγο για «συμμαχία», ήταν εφ’ όλης της ύλης και ενδιαφέρουσα κυρίως για το «αμαρτωλό» παρελθόν της Δημοτικής Επιχείρησης, όσο και για το μέλλον, καθώς παρουσιάστηκαν στοιχεία για την οικονομική της κατάσταση, αναλύθηκε η εξέλιξη των έργων και οι προτεραιότητες της διοίκησης για το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, δεν προέκυψε κάτι νέο, το οποίο να αφορά την τοπική κοινωνία, όπως πιθανότατα ανέμεναν οι παρατάξεις.

Η ΔΕΥΑΙ, είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα μιας εικοσαετίας, τα οποία επιδεινώθηκαν στη διετία 2006-2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Όπως είπε «η επιχείρηση οδηγήθηκε σε δεινότατη θέση τα χρόνια που διοίκησε το Δήμο και τη ΔΕΥΑΙ η ‘Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία’, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ‘φορτώνοντας’ δυσβάσταχτα βάρη και ‘αμαρτίες’ στους πολίτες και στις επόμενες δημοτικές αρχές την ώρα που εκτόξευε στα ύψη το τιμολόγιο του νερού στα Γιάννενα»

«Είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή που για πρώτη φορά το 2014 ξεκινήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΙ. Δουλεύουμε σκληρά για να σώσουμε ‘το καράβι από τα βράχια’ και σε αυτή την προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι έχουμε στο πλευρό μας την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των εργαζομένων στην επιχείρηση» είπε ο Δήμαρχος και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής στη μάχη που δίνει.

Το «αμαρτωλό» 2006

Ακολούθως, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την πορεία της επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για τη χρονιά του 2006 που αποτέλεσε αποκορύφωμα στην κακοδιαχείριση της επιχείρησης, όπως σημείωσε. Στον ισολογισμό του 2006 αποτυπώνεται κύκλος εργασιών της ΔΕΥΑΙ 8 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. δανεισμός, 4 εκατ. ανείσπρακτες οφειλές άλλα 8 εκατ σε πιστωτές, ενώ καταγράφονται ζημιές 4,5 εκατ. ευρώ.

«Ένας οικονομολόγος που βλέπει 11 εκατομμύρια δανεισμό με κύκλο εργασιών 8 εκατομμύρια, αντιλαμβάνεται αμέσως που οδηγείται η επιχείρηση. Εκεί ήταν που το καράβι χτύπησε κυριολεκτικά στα βράχια και τίποτα δεν έγινε τα επόμενα χρόνια για να σωθεί η επιχείρηση, αντιθέτως συνεχίστηκε η ίδια πορεία μέχρι το 2011», είπε ο κ. Μπέγκας. Μάλιστα το 2006 ήταν η χρονιά των ... αθρόων προσλήψεων. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 40% το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ αφού από 150 εργαζόμενους που είχε η επιχείρηση το 2006, την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους έφτασε στους 210 εργαζόμενους, κυρίως μη εξειδικευμένο προσωπικό

Συν τοις άλλοις ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην γενικότερη παθογένεια του συστήματος των ΔΕΥΑ που έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά, διαβάζοντας το απόσπασμα από την πρόσφατη συνέλευση της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης που περιγράφει τα προβλήματα της υπό-στελέχωσης του υψηλού ενεργειακού κόστους, των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων και της πτώσης των εσόδων  λόγω οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο

Περνώντας από το παρελθόν στο μέλλον, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη μελέτη που καθόρισε τα βήματα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΙ, τα οποία και άρχισε να υλοποιεί αμέσως η Δημοτική Αρχή, το 2014. Ένα σχέδιο που, όπως σημείωσε εφαρμόζεται με συνέπεια και σκληρή καθημερινή δουλειά, έχοντας ως επιτακτικό πρόταγμα τη διάσωση μιας επιχείρησης που η σημερινή Δημοτική Αρχή επιμένει στο δημόσιο χαρακτήρα της, αφού παρέχει το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό, του νερού.

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τις ανείσπρακτες οφειλές «μια δυσβάσταχτη κληρονομιά στους πιο δύσκολους καιρούς» και απηύθυνε ένα πολιτικό ερώτημα στο σύνολο της αντιπολίτευσης: «Απαντήστε δημόσια τι προτείνετε. Πώς προτείνετε να το διαχειριστούμε αυτό το θέμα. Με κοινωνικά ή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Πως διαχειρίζεσαι ένα τέτοιο θέμα στον καιρό της κρίσης;»

Διευκρίνισε πως οι μεγαλύτεροι οφειλέτες στη ΔΕΥΑΙ είναι φορείς του Δημοσίου (φυλακές, νοσοκομεία, πανεπιστήμιο, γηροκομείο) και σημείωσε πως παρά τη δύσκολη συγκυρία, με διάφορες δυνατότητες ρυθμίσεων και άλλα μέτρα, η διοίκηση της επιχείρησης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αυξηθούν οι εισπράξεις. 

«Αλήθεια δεν γνωρίζετε ποιος διαμόρφωσε το υψηλό τιμολόγιο στο νερό; Πότε δημιουργήθηκαν οι μεγαλο-οφειλέτες στη ΔΕΥΑΙ;», αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος «δείχνοντας» τα έδρανα της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.

Επανέλαβε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για το ότι η προσπάθεια εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ θα αποδώσει μείωση του τιμολογίου του νερού για τους πολίτες στο 2018 και σημείωσε πως δεν είναι της παρούσης να μιλήσει αυτή τη χρονική στιγμή με συγκεκριμένα ποσοστά μειώσεων, γιατί στη μνημονιακή εποχή με τους ατέλειωτους αιφνιδιασμούς πρέπει να συνυπολογιστούν όλα τα οικονομικά δεδομένα στο χρόνο λήψης της απόφασης.

Σε ότι αφορά τα έργα της ΔΕΥΑΙ, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για το εάν έχει χαθεί το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, ο Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός στο ότι τίποτα τέτοιο δεν συνέβη και πως οφείλει το Υπουργείο να προχωρήσει στην έγκριση ενός σχεδιασμού που έχει πλήρη ωριμότητα. «Εμείς είμαστε μαχητές, δεν θα σταματήσουμε να το παλεύουμε το ζήτημα αυτό, απαιτούμε από το υπουργείο να προχωρήσει έναν ώριμο σχεδιασμό και σας θέλουμε στο πλευρό μας σε αυτή τη μάχη», είπε ο Δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκλεισε την τοποθέτηση του για τη ΔΕΥΑΙ τονίζοντας πως «εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΙ. Το σύστημα που έχει εθιστεί στην αδράνεια 20 χρόνια μπορεί να αντιδρά, αλλά εμείς έχουμε τη δύναμη να το εξελίξουμε και το κάνουμε».

Η αποχώρηση

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, αποχώρησε λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, διαμαρτυρόμενη για το ύφος του Δημάρχου, ο οποίος την εγκάλεσε για την απουσία του εκπροσώπου της όταν στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ γίνονταν η συζήτηση για τον απολογισμό.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση, ο Δήμαρχος καυτηρίασε την προσπάθεια του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λειτουργήσει παραπλανητικά για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει η παράταξη του, η οποία οδήγησε επί διοίκησης της τη ΔΕΥΑΙ σε δυσχερέστατη θέση.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, κατηγόρησε την διοίκηση της επιχείρησης για κακοδιαχείριση και ανικανότητα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ίδιο το Δήμαρχο κ. Μπέγκα.

Ο κ. Γκόντας κατά την αρχή της συζήτησης, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τον Δήμαρχο και εν γένει στη Δημοτική Αρχή, τα οποία είχαν να κάνουν με την πορεία της μεγαλύτερης Δημοτικής Επιχείρησης από το 2011 μέχρι σήμερα, «ερωτήματα στα οποία όχι μόνο δεν δόθηκε καμιά απάντηση, αλλά έφεραν σε αμηχανία την Δημοτική Αρχή, η οποία προσπαθούσε να διασωθεί μέσω του προσφιλούς της ‘αθλήματος’ της επιστροφής στο παρελθόν, κάτι που δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της», όπως αναφέρεται στην απολογιστική ανακοίνωση της παράταξης.

Κάνοντας έναν απολογισμό έργου της περιόδου, που η παράταξη του ήταν Δημοτική Αρχή ο κ. Γκόντας, αναφέρθηκε στην κατασκευή του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, στην αλλαγή 130 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στην περιοχή Κρύας και στα έργα προστασίας των πηγών και στην δημιουργία αποχετευτικού δικτύου που κάλυψε το 75% του δικτύου της πόλης.

Επίσης, ειδική αναφορά έκανε στην στελέχωση της επιχείρησης από εξειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο «αν και μειώθηκε κατά 40% η μισθοδοσία του, εν τούτοις κανένας εξορθολογισμός των εξόδων δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», όπως  είπε

«Όσον αφορά την τιμολόγηση του ύδρευσης –αποχέτευσης, αυτή γίνεται κατά ύπουλο τρόπο, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη περιμένουν να υλοποιηθεί η υπόσχεση της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, για μειώσεις Κάναμε τεράστιο έργο στη ΔΕΥΑΙ και αυτό δεν αμφισβητείται. Δεν αφήσαμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο. Φτιάξαμε όλα τα έργα με επιδότηση 84%,εκμεταλλευόμενοι τα Ευρωπαικά προγράμματα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι συμπολίτες μας ούτε ένα ευρώ.

Σας χαρίζουμε λοιπόν την ακατάσχετη παρελθοντολογία σας και κρατάμε τα έργα για τους συμπολίτες μας.

Κάνατε σύστημα τις αναθέσεις για τους δικούς σας λόγους, σπαταλώντας χρήματα, χωρίς να γίνονται οι ανάλογες εκπτώσεις. Οι συμπολίτες και κρίση έχουν και μνήμη. Μην τους εμπαίζετε» κατέληξε ο κ, Γκόντας

Αυστηρή κριτική άσκησαν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης.

Η επέκταση του βιολογικού

Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι αναφορές, οι επισημάνσεις και ο προβληματισμός που αναδείχθηκε και από τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, το οποίο φαίνεται να έχει «κολλήσει» σε κεντρικό επίπεδο. Η παραδοχή αυτή ήρθε και διά της πλαγίας με τον Λάζαρο Νάτση να λέει, ότι έχουν ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΙ επιπλέον στοιχεία, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Αυγούστου, υποστηρίζοντας πως αυτό δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο το έργο είναι ενταγμένο. Αυτή η προσέγγιση προκάλεσε την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής με τον Θανάση Μανταλόβα να υποστηρίζει πως το έργο έχει ενταχθεί και είναι απολύτως ώριμο μελετητικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, που δε μπορεί να ανατρέπει σχεδιασμούς ετών, όπως ανέφερε…

Οι τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων

Ο Λάζ. Νάτσης επισήμανε την αναγκαιότητα ενός νέου προσανατολισμού για την επιχείρηση, που μπορεί και πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να εφαρμόσει τεχνολογίες «πρώτης γραμμής», όπως για την παραγωγή ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες κ.α.

«Η ΔΕΥΑΙ δεν είναι μαγαζάκι για να συζητά το ΔΣ, να αποφασίζει και να ανακοινώνει τις αποφάσεις του στους πολίτες», τόνισε ο κ. Νάτσης.

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» προτίμησε να αναφερθεί περισσότερο στο παρόν και το μέλλον και λιγότερο στο παρελθόν με τον κ. Μπαρτζώκα να αναφέρεται σε διάφορες προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν και να εφαρμοστούν από τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ο Δημήτρης Τασιούλας, σημείωσε ότι, στον αντίποδα των υπολοίπων παρατάξεων για την «Λαϊκή Συσπείρωση», το κύριο είναι το κριτήριο με το οποίο λειτουργεί η ΔΕΥΑΙ. «Κριτήριο της λειτουργίας είναι τα κέρδη της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΙ δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως δηλαδή θα δούλευε αν την είχε ένας ιδιώτης. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι σε ένα λεκανοπέδιο που πνίγεται στο νερό, η Εργατική Τάξη το πληρώνει για χρυσάφι. Σκάνδαλο είναι οι εταιρίες να εμφιαλώνουν εκατομμύρια τόνους νερό και να βγάζουν δις και η ΔΕΥΑΙ να κόβει το νερό από τα σπίτια των ανέργων», υπογράμμισε. Τέλος, ο κ. Μαλάμος στάθηκε και αυτός στην πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επικρίνοντας τη στάση των ΔΕΥΑ, που κινούνται και αυτές στο ίδιο μοντέλο λειτουργίας.

Οι παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί

Βάσει του ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού που υλοποιείται η επιχείρηση :

- Προχώρησε η ψήφιση του νέου σύγχρονου Οργανισμού Λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ που στηρίζεται σε τρεις διευθύνσεις.

- Προχώρησε η διαδικασία για την προκήρυξη της θέσης του νέου Γενικού Διευθυντή.

- Εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στη ΔΕΥΑΙ σύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα.

- Όλες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ συγκεντρώθηκαν σε ένα κτίριο.

- Οργανώθηκαν ποιοτικοί χώροι συναλλαγής με τους πολίτες και συστήματα σύγχρονης εξυπηρέτησης, όπως π.χ. μοντέρνοι τρόποι συναλλαγής, I-banking κ.λπ.

- Ξεκίνησε το δύσκολο έργο της είσπραξης των οφειλών στην επιχείρηση.

 

papastratos300x250