Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός VOVOUSA FESTIVAL - Αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια, εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις
VOVOUSA FESTIVAL - Αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια, εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 09:35

vovousa festival21 7 17

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για το καθιερωμένο, εναλλακτικό ορεινό φεστιβάλ της Βωβούσας!

Δέκα ημέρες, από 28 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου, η Βωβούσα και το γειτονικό Περιβόλι υποδέχονται τους επισκέπτες και μετατρέπονται στο απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβαλικό σκηνικό. Με την έναρξη του φεστιβάλ, μικροί, μεγάλοι, γνωστοί, άγνωστοι γίνονται μια μεγάλη παρέα πλάι στον ποταμό Αώο και την καταπράσινη κοιλάδα του, ανακαλύπτουν το μικρό παραδοσιακό χωριό με τους λιγότερους ντόπιους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους μιλούν ακόμη βλάχικα και το παραδοσιακό μονότοξο γεφύρι.

Φέτος κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ, είναι δύο προσωπικότητες με μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων, οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Βωβούσα, την γειτονική Αβδέλλα. Το έργο των αδελφών Μανάκια, ζωντανό ακόμη στα κινηματογραφικά τους φιλμ, αναβιώνει μέσα από τη ματιά του Φεστιβάλ με συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές.

Η Βωβούσα, χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, είναι ένα ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, που αριθμεί περί τους 70 κατοίκους. Η Βωβούσα ή Μπαϊάσσα (στα Βλαχικά) βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου, γειτνιάζει με τη περίφημη Βάλια Κάλντα και είναι στις παρυφές περιοχών NATURA 2000.

Η θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς να λείπουν οι εκθέσεις φωτογραφίας, ο κινηματογράφος, η μουσική και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Η Βωβούσα δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά και ένας εναλλακτικός προορισμός, για εκείνους που επιλέγουν τα βουνά και τα ποτάμια μακριά από τις πολύβουες αυγουστιάτικες παραλίες.

Φέτος, εκτός από το αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια, το πλήθος εργαστηρίων, προβολών και μουσικών εκδηλώσεων, το Φεστιβάλ Βωβούσας έχει την χαρά να φιλοξενεί τέσσερις φωτογραφικές εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφιών, όπου απεικονίζονται οι αδελφοί Μανάκια και σκηνές του βίου τους. Φωτογραφίες από δύο ανθρώπους των οποίων η ζωή κινήθηκε γύρω (και πίσω) από τον κινηματογραφικό φακό.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Μετσόβου, αναβιώνει η έκθεση της Μυρτώς Παπαδοπούλου «Μέτσοβο 1900» ενώ επίσης θα φιλοξενηθεί η φωτογραφική έκθεση του Κώστα Μπαλάφα, «Φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2003. Εκθέσεις που προσανατολίζονται στην ζωή της Ηπείρου, στα έθιμα και σε όλες αυτές τις συνήθειες που δίνουν στη ζωή της υπαίθρου την παραδοσιακή της αξία.

Τέλος, αναμένεται με ανυπομονησία τα εγκαίνια της έκθεσης του Ελβετού φωτογράφου Yannic Bartolozzi που φιλοξενήθηκε στη Βωβούσα για ένα μήνα στο πλαίσιο του 2ου Vovousa Festival Artist in Residence Program (η κεντρική φωτογραφία του παρόντος αποτελεί μέρος της έκθεσης).

«Αν έχετε δικό σας όχημα και αναζητείτε συνταξιδιώτες ή αν ψάχνετε το φεστιβαλικό αυτοκίνητο που θα σας φέρει στη Βωβούσα εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας στο Carpooling.gr.

Ενώ όλες οι πρακτικές πληροφορίες για την πρόσβαση και τη διαμονή σας βρίσκονται εδώ» αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση.

 

papastratos300x250