Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Η έξοδος στις αγορές, είναι εγγυημένη»
«Η έξοδος στις αγορές, είναι εγγυημένη» Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 11:20

siriza tzoufi18 7 17

Απάντηση του Π. Ρήγα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, από τα Γιάννενα

«Οξύνουν» την επίθεσή τους κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τον Στέργιο Πιτσιόρλα που χαρακτήρισε «παράξενη» τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ότι είναι νωρίς για έξοδο στις αγορές, ο Παναγιώτης Ρήγας, από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε, τόνισε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει εσωτερικεύσει τα πολιτικά λάθη που έχει κάνει και δεν μπορεί να προσπαθεί να τα δικαιολογήσει τώρα που είναι διοικητής της ΤτΕ.

«Η έξοδος στις αγορές είναι εγγυημένη από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή μας θα είναι προσεκτικά και μεθοδικά», ήταν η απάντησή του, ενώ πρόσθεσε με νόημα «Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, γιατί με το σύνολο των ανεξάρτητων αρχών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις τράπεζες, τις διοικήσεις τους με την δική τους ‘ανεξαρτησία’, διαμορφώνουν το τοπίο ή επιβάλουν πράγματα ερήμην της εκτελεστικής εξουσίας».

Σε αυτό το σημείο, διευκρίνισε πως «Η κυβέρνηση και το κόμμα αποδέχονται πλήρως το Σύνταγμα. Η λογοδοσία όμως και η κρίση δε μπορεί να απαγορεύονται σε καμία χώρα. Δυστυχώς, εμφανίζεται μία νέα τακτική, που θεωρεί, ότι δεν πρέπει να ασκείται καμία κριτική, γιατί αυτό συνιστά πολιτική παρέμβαση στα όρια ενός καθεστώτος. Ο κ. Στουρνάρας δε μπορεί να λέει σήμερα, με τους οικονομικούς δείκτες να λένε διαφορετικά πράγματα, ότι η χώρα δε μπορεί να βγει στις αγορές. Επιχειρεί να διατηρήσει το θεσμικό του ρόλο, ενσωματώνοντας όμως στις θέσεις του, τα λάθη που έκανε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας».

Τελείωσε μια δύσκολη περίοδος

Ο κ. Ρήγας, ο οποίος βρίσκεται στην Ήπειρο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανάπτυξη, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε πως τελείωσε μια δύσκολη περίοδος για την χώρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η καθυστέρηση δεν οφειλόταν στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρχαν από πλευράς των θεσμών, σχετικά με την αξιολόγηση και την χρηματοδότηση του προγράμματος, καθώς και στην προσπάθεια που γινόταν από την εσωτερική τρόικα, στο να διαμορφώσει ένα κλίμα αδυναμίας να τελειώσει η αξιολόγηση, με μόνιμο στόχο όλη αυτήν την περίοδο, να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εκλογές.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ΝΔ και τον αρχηγό της προσωπικά για αδιέξοδη στρατηγική, η οποία στρέφεται και εναντίον της ελληνικής κοινωνίας.

«Το να έχεις μία αντιπολίτευση που στον στρατηγικό της σχεδιασμό είναι να ζητάει εκλογές από την πρώτη μέρα και να προσπαθεί να διαμορφώσει ένα τοπίο που δεν θα ολοκληρωνόντουσαν αυτά τα οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, όσο κομματικό συμφέρον και να ήταν αυτό, είναι τεράστιο λάθος, γιατί είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρήγας τόνισε πως η κυβέρνηση στοχεύει στην επόμενη μέρα, σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία θα συμβαδίζει με την κοινωνική. Επιθυμούμε, είπε, μια αισιόδοξη, καλύτερη προοπτική για την χώρα συνολικά και τον κάθε τόπο ξεχωριστά, αξιοποιώντας όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προς όφελος των πολλών και κυρίως προς όφελος των νέων, των επιστημόνων, για να σταματήσει η φυγή των ανθρώπων μας στο εξωτερικό.

Ωστόσο, υπενθύμισε, ότι περισσότερες παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στόχευαν στην στήριξη των ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, χωρίς πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, χωρίς φάρμακα, χωρίς τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους καταναλωτικά αγαθά.

«Από εδώ και στο εξής στοχεύουμε στη στήριξη της μεσαίας τάξης, των συμπολιτών μας εκείνων που σήκωσαν ουσιαστικά το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας, αφού αναφέρθηκε στα πέντε σημαντικά σημεία της συμφωνίας, επισήμανε πως τα μνημόνια και η επιτροπεία αποτελούν περιορισμό της δημοκρατίας. Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην χώρα μας, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, υποστήριξε και ανέφερε ότι θεσμοί που δεν έχουν την λαϊκή νομιμοποίηση, όπως το Eurogroup και η Κομισιόν, αποφασίζουν ερήμην του λαού για πράγματα που τον αφορούν.

Τοπικά θέματα

Έχοντας στο πλευρό του τους βουλευτές κ. Στέφο και κα Τζούφη και τον Συντονιστή της ΝΕ Ιωαννίνων κ. Σπέγγο, έκανε αναφορά και σε θέματα που αφορούν στην Ήπειρο, όπως είναι η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, και στη δρομολόγηση λύσεων για θέματα, που βάλτωσαν, όπως είπε, επί δεκαετίες, ενώ στάθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης, «που δε θα βασίζεται σε πελατειακούς μηχανισμούς, αλλά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας». 

 

papastratos300x250