Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ - Τριήμερο το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας
ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ - Τριήμερο το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 11:08

simposio gastronomias6 7 17

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου και ο Δήμος Ζηρού με τους συνδιοργανωτές, αποφάσισαν την επέκτασή του κατά μία ημέρα. Έτσι από διήμερο, που είχε αρχικά ανακοινωθεί, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι τριήμερο. Θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού με τη συμμετοχή συλλόγων, παραγωγών και επιχειρηματιών της περιοχής. 

Διοργανωτής είναι ο Δήμος Ζηρού με συνδιοργανωτές τον Μορφωτικό – Περιβαλοντικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και τη συνεργασία της Σχολής Μαθητείας ΕΠΑ.Σ Ιωαννίνων.
Από τον Δήμο Ζηρού καλούνται οι παραγωγοί και επιχειρηματίες της περιοχής που παράγουν ή εμπορεύονται τοπικά προϊόντα και παράγωγά τους, να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή για τη δωρεάν παραχώρηση περιπτέρου έκθεσης και να στηρίξουν το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του τριημέρου, έχει ως εξής:
- 1η ημέρα: Παρασκευή 14 Ιουλίου
19.00: Προσέλευση.
19.30: Έναρξη με την είσοδο της Φιλαρμονικής «ΑΠΟΛΛΩΝ» Θεσπρωτικού και την παρουσία μελών χορευτικών τμημάτων, ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Παραδοσιακή μουσική από τη Φιλαρμονική Θεσπρωτικού.
19.50 Χαιρετισμοί.
20.00: Ομιλία από τον Τάσο Τόλη επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με θέμα 'Η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του Πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής'.
20.15: Ομιλία με θέμα την παραδοσιακή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες στην Λάκκα Θεσπρωτικού από την κα Φρειδερίκη Νάσση (Γυμνασιάρχη Θεσπρωτικού).
20.35: Ομιλία με θέμα “Μεσογειακή και δυτικού τύπου διατροφή: Θετικά και αρνητικά” από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσιο.
21.00: Παρουσίαση πίτας από τους Συλλόγους, συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες.
Επίδειξη ανοίγματος φύλλου για πίτες & παρασκευή πίτας και ψωμιού από μέλη των συμμετεχόντων συλλόγων και μαγείρων.
Κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συμπόσιο.
22.00 Ολοκλήρωση προγράμματος 1ης ημέρας με διασκέδαση από τοπική παραδοσιακή ορχήστρα και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων.
- 2η ημέρα: Σάββατο 15 Ιουλίου
19.30: Έναρξης 2ης ημέρας.
20.00: Οι παλιότεροι μαγειρεύουν. Επίδειξη παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος στη γάστρα από μέλη του Συλλόγου Νικολιτσίου.
20.30: Επίδειξη μενού με τοπικά προϊόντα και επίδειξη μαγειρικής από μαγείρους μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος non teste.
21.00: Οι παλιότεροι μαγειρεύουν. Επίδειξη παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος στο καζάνι από τον κ. Γκοντέβα μέλος του Συλλόγου Ζερβού «Πασχαλιάδα».
Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους (Συλλέκτης λαογραφικών σκευών Αναστάσιος Λαμπρούσης και Λαογραφικό Μουσείο Ριζοβουνίου). Δρώμενο «ο Γανωτής».
21.30: Παρουσίαση από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες, τοπικών πιάτων με χαρακτηριστικά του τόπου μας (ατομική ή οικογενειακή παρουσίαση).
22.00: Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών. Απονομές.
Παραδοσιακό κέρασμα από τους συλλόγους με πίτες, φαγητά, γλυκά και εδέσματα παρασκευασμένα κυρίως με προϊόντα παραγωγών του Συμποσίου.
- 3η ημέρα: Κυριακή 16 Ιουλίου
19.30: Έναρξη 3ης ημέρας
Open Kitchen. Μάγειροι, νοικοκυρές και κάτοικοι του Δήμου μαγειρεύουν παραδοσιακά.
20.00: Χαιρετισμοί και ευχαριστίες συλλόγων και παραγωγών.
20.30: Αποτελέσματα Συμποσίου.
21.00 Διασκέδαση με το συγκρότημα του Δημήτρη Υφαντή και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της περιοχής.
Και τις τρεις ημέρες στις εκδηλώσεις μαγειρέματος θα συμμετάσχει η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ με το τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

 

papastratos300x250