Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Στο πλευρό των συμβασιούχων ο Δήμος Ιωαννιτών
Στο πλευρό των συμβασιούχων ο Δήμος Ιωαννιτών Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 13:22

dimos ioanit22 6 17

Στα εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα του δημοτικού συμβουλίου, τέθηκε το «καυτό» θέμα των συμβασιούχων που ήρθε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο έπειτα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ουσιαστικά, οι συμβασιούχοι οδηγούνται στην έξοδο… και την απόλυση. Γεγονός, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πολλούς δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στην εισήγησή του τάχτηκε σταθερά υπέρ των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ιωαννιτών. Όπως είπε,  ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους ελάχιστους δήμους που από τον Μάιο του 2015 με την ψήφιση του νόμου 4325/2015 παρέτεινε τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων που εργάζονταν στον τομέα καθαριότητας με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις. Με τη δυνατότητα που της έδινε ο νόμος, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, αφενός για να ενισχύσει το έργο του τομέα καθαριότητας όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και αφετέρου για να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών, σε μια εποχή όπου η ανεργία μαστίζει την κοινωνία μας.

Όπως εξήγησε, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους εργαζόμενους και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών θέτοντας ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο για την εφαρμογή της περιλαμβάνοντας ακόμα ευθύνες τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων και για τη συνέχιση της απασχόλησης, αλλά και για την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων.

Πρόταση του κ. Μπέγκα προς το Σώμα ήταν να εκδοθεί μεν ένα ψήφισμα συμπαράστασης αλλά παράλληλα να δοθεί η μάχη μέσα από τα Συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την ΚΕΔΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αύριο για το θέμα αυτό.

«Γνωρίζεται πολύ καλά ότι ιδεολογικά δεν ανήκω στην παράταξη του κύριου Πατούλη, θεωρώ όμως ότι η μάχη για να υπάρξει μια οριστική λύση πρέπει να δοθεί από τα συλλογικά μας Όργανα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας ενώ πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει στην πράξη, κι όχι με ευχολόγια, πως στηρίζει τους συμβασιούχους.

Παράλληλα όμως έθεσε κι έναν προβληματισμό αναφορικά με το είδος των κινητοποιήσεων που έχουν επιλεγεί και οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Δεν περιμένω να ακούσω ευχαριστώ από τους εργαζόμενους γιατί  τη στάση της μας, αλλά περιμένω να την αξιολογήσουν για να επιλεγούν οι κατάλληλες μορφές κινητοποίησης. Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι ποιον τιμωρούν. Τη Δημοτική Αρχή και τους πολίτες; Αυτοί είναι ο αντίπαλος;», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας για να καταλήξει:

«Σε όλες τις παλινωδίες και τις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, παρ' ότι κινήθηκε με βάση «το γράμμα του νόμου», παρ' ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο νόμος αποδείχθηκε «προβληματικός», αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συμπολίτες για το «έλλειμμα» που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στην εικόνα της καθαριότητας».

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας τάχτηκε και εκείνος υπέρ του ψηφίσματος σημειώνοντας ότι η παράταξή του είναι υπέρ των συμβασιούχων.

Από την παράταξη «Γιάννενα για την Ανατροπή» ο κ. Βαγγέλης Καραμπίνας υποστήριξε ότι οι συμβασιούχοι είναι «όμηροι» των πολιτικών του παρελθόντος και ότι αυτή η ιστορία των «πελατειακών σχέσεων» έρχεται από παλιά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Αριστείδης Μπαρτζώκας συντάχτηκε ξεκαθαρίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις αλλά ότι η δύναμη των πολιτών είναι μεγάλη καλώντας ουσιαστικά στην ανάγκη πίεσης από πλευράς της ΚΕΔΕ.

Ο Δημήτρης Τασούλας και ο Σωτήρης Μαλάμος είχαν αντίθετη άποψη καθώς ζήτησαν να ενδυναμωθούν οι αντιδράσεις και να συνταχτεί ο δήμος σε αυτές. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί από πλευράς τους με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατηρτσίδη.

Ο κ. Κατηρτσίδης ξεκαθάρισε ότι ο δήμος έχει κάνει περισσότερα από όσα έπρεπε και μπορούσε και είπε ότι είναι «άδικο» να μην αναφέρεται τίποτα από όσα έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση παραμονής των συμβασιούχων στην εργασία τους. Παράλληλα, εξαπέλυσε κριτική για την μη αποκομιδή των απορριμμάτων λέγοντας ότι δεν ευθύνονται οι πολίτες να μένουν με τα σκουπίδια εξαιτίας της απόφασης του Ελεγκτικού συνεδρίου.

Και ο Δημήτρης Νάστος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της δημοτικής αρχής αποδίδοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση που όπως είπε εξαπάτησε και συνεχίζει να εξαπατά τους πολίτες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, τελικά, με τις ψήφους όλων των παρατάξεων πλην των κ. Τασιούλα και Μαλάμου, αποφάσισε να συνταχτεί ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και να αναμείνει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΚΕΔΕ τις επόμενες μέρες.

 

papastratos300x250