Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός ΤΟΥΡΑΝΤΩ - Το διάσημο Κινέζικο τραγικό - κωμικό παραμύθι στα Ιωάννινα
ΤΟΥΡΑΝΤΩ - Το διάσημο Κινέζικο τραγικό - κωμικό παραμύθι στα Ιωάννινα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 11:15

toyrado22 6 17

Η σκληρόκαρδη βασιλοπούλα της Κίνας Τουραντώ, εμφανίστηκε στα Παλαιά Σφαγεία στα Ιωάννινα την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 7 μ.μ., σε μία παράσταση πρότυπο για τα δεδομένα της εκπαίδευσης. Το Βαλάνειο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με την Ηπειρωτική Όπερα «Τσακάλωφ», μας κατέπληξε για μία ακόμη φορά με το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της θεατρικής αυτής παράστασης-μιούζικαλ.

Η δημιουργικότητα, η φαντασία, η ικανότητα των μαθητών/τριών να συνεργάζονται μεταξύ τους, είναι αυτά που πραγματικά θαυμάσαμε στα μικρά παιδιά του Βαλάνειου Δημοτικού Σχολείου. Το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο μιας - θα τολμούσαμε να πούμε - επαγγελματικής παράστασης. Το συναίσθημα, η ψυχή και το πάθος που εκδηλώνονταν πάνω στη σκηνή ήταν συγκλονιστικά. Η μουσική και τα τραγούδια που "έντυσαν" την παράσταση ήταν «κομμένα και ραμμένα» πάνω στους μικρούς ηθοποιούς, τους σολίστ και τη χορωδία. Με λιτό και απέριττο στυλ εκφράστηκαν οι σκηνοθέτιδες, αποδίδοντας την ατμόσφαιρα της κινέζικης παράδοσης μέσω των κοστουμιών και των σκηνικών.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους εμπνευστές και εμψυχωτές: την Πρόεδρο της Ηπειρωτικής Όπερας «Τσακάλωφ» Ασπασία Ζέρβα, το διευθυντή του σχολείου κ. Χ. Νταλάκα, τη μουσικό κ. Ν. Λαμπρίδη, τη φιλόλογο-μουσικό Β. Σιούλα και τη δασκάλα εικαστικών κ.Π. Γεωργαλή. Μα πάνω από όλους, θερμότατα συγχαρητήρια αξίζουν τα παιδιά που όχι μόνο στάθηκαν αντάξια μια τέτοιας δύσκολης παράστασης, αλλά έγιναν φορείς παιδείας και προόδου.

Είμαστε πολύ περήφανοι που παρακολουθήσαμε μια τέτοια συλλογική προσπάθεια στη μικρή μας πόλη. Νιώθουμε πως η νέα γενιά είναι πρόθυμη να θέσει υψηλούς καλλιτεχνικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς στόχους και να τους επιτύχει.

Μέσα στο κλίμα μιζέριας και απαξίωσης που ζούμε είναι όαση πραγματική να βλέπουμε τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να δουλεύουν τόσο σκληρά και ανιδιοτελώς για τέτοιες παραστάσεις. Το μόνο που μας μένει είναι να ευχηθούμε όχι μόνο «και του χρόνου» αλλά «κάθε χρόνο πάντα τέτοια»!

 

papastratos300x250