Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων, από τα νησιά
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων, από τα νησιά Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 13:27

prosf nisia21 6 17

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας μιλά για όλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες.

Και στα Γιάννενα, στα Λιθαρίτσια

Στα πλαίσια αυτά, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνει  στα Γιάννενα μια σειρά από εκδηλώσεις.

Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων θα γίνουν στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στα Γιάννενα κ. Rodrigo de la Barra, μιλώντας στο Itv αναφέρθηκε στις δράσεις αυτές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργαστήρια και εκθέσεις με θέματα τη μουσική, τον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο κ. Rodrigo de la Barra, στάθηκε στην αξία και την ουσία αυτής της ημέρας. Μια ημέρα που έρχεται να μας θυμίσει το δράμα αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους. «Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα προσφύγων που έφυγαν από τις χώρες τους. Είναι μια σημαντική ημέρα και διοργανώθηκαν μια σειρά από δράσεις».

Για την Αγία Ελένη

Ο επικεφαλής του γραφείου ερωτηθείς αναφέρθηκε και στην λειτουργία της Αγίας Ελένης. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα στο οποίο προ λίγου καιρού μεταφέρθηκαν πρόσφυγες κυρίως μητέρες και παιδιά. Ο κ. Rodrigo de la Barra αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως εξαιτίας των σκορπιών που βρέθηκαν σε διάφορους χώρους. Όπως ανέφερε, στο χώρο η MKO προχώρησε σε ψεκασμούς ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα. «Υπήρξε μια μικρή αναστάτωση αφού πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από χώρες όπου οι σκορπιοί είναι συνδεδεμένοι με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας. Όμως, αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα. Ωστόσο, έγιναν οι απαιτούμενοι ψεκασμοί», είπε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι χώροι είναι εξαιρετικοί και διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές.

Μάλιστα, αφορμής δοθείσης ευχαρίστησε δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία καθώς και το σύνολο της Ηπειρώτικης κοινωνίας για τον τρόπο που χειρίστηκαν την έλευση και κυρίως για την υποδοχή που επιφύλαξαν στους πρόσφυγες.

Τι μέλει γενέσθαι;

Ο Rodrigo de la Barra ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο έλευσης και άλλων προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Όπως ανέφερε ο αριθμός των προσφύγων 732 άτομα σε όλη την Ήπειρο (Κόνιτσα, Δολιανά, Γιάννενα αλλά και Φιλιππιάδα) δεν είναι μεγάλος.

Ωστόσο, η κατάσταση σε πολλά ελληνικά νησιά είναι δύσκολη και άρα όπως ανέφερε είναι πιθανόν, μιας και η Ήπειρος διαθέτει τις υποδομές, να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. «Αναμένεται να έχουμε νέες αφίξεις μιας και ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται ήδη εδώ είναι διαχειρίσιμος. Άρα, είναι πιθανόν να έχουμε νέες αφίξεις». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για τις νέες αφίξεις, αποφασίζει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μην αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο υποδοχής νέων προσφύγων στο επόμενο διάστημα.  

 

papastratos300x250