Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Συνδιαμορφώνοντας το αύριο της πόλης
Συνδιαμορφώνοντας το αύριο της πόλης Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 11:19

avrio polis21 6 17

«Συμμετοχικός σχεδιασμός», με ετήσιο προϋπολογισμό 200.000 ευρώ στο Δήμο Ιωαννιτών - Και «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, για την Πλατεία Πύρρου»

Το όραμά της για μια «ανοιχτή πόλη», με ενεργούς πολίτες, υλοποιεί η Δημοτική Αρχή, με δύο πρωτόγνωρες διαδικασίες για την πόλη μας, μετά από αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή.
Ο λόγος για τον «Συμμετοχικό Σχεδιασμό», που καλεί τους πολίτες να συνδιαμορφώσουν το αύριο της πόλης, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, αλλά και τον «Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, για την Πλατεία Πύρρου», την κεντρική πλατεία της πόλης, που η εικόνα της, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και χρήζει άμεσης αλλαγής.
Στην πρώτη διαδικασία, οι δημότες, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του Δήμου, θα μπορούν να προτείνουν κοστολογημένα σχέδια/προτάσεις/έργα/δράσεις για την περιοχή τους ή και για όλο το Δήμο Ιωαννιτών. Τα προτεινόμενα σχέδια θα έχουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Ο Δήμος Ιωαννιτών για την επιτυχή λειτουργία του «Συμμετοχικού Σχεδιασμού» θα διαθέτει από τον ετήσιο προϋπολογισμό του, ποσό 200.000 ευρώ για να υλοποιηθούν οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν ως οι αρτιότερες και πιο αποτελεσματικές.
Οι δράσεις και τα έργα που θα επιλεγούν, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2018, ενώ η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα αναλάβει να τα ωριμάσει.
Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή την απόφασή που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή σημείωσε τα εξής: «Ο διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στη λογική της ‘ανοιχτής πόλης’. Σε αυτή λογική λοιπόν, καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά, ξεκινώντας με μια πιλοτική εφαρμογή η οποία θέλουμε να λειτουργήσει ως ‘ερέθισμα’ στην κοινωνία για να καταθέσει δημόσια τις απόψεις της για το αύριο αυτής της πόλης. Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε μαζί με τους πολίτες, τους οποίους θέλουμε δίπλα μας σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Με τον συμμετοχικό διαγωνισμό προωθούμε παράλληλα και την έννοια της συνευθύνης, αφού οι πολίτες καλούνται να διαμορφώσουν μαζί με το Δήμο σχέδια, προτάσεις και δράσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας»
Ο κ. Μανταλόβας, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα στην Εκτελεστική Επιτροπή δήλωσε από την πλευρά του: «Ο στόχος του Δήμου Ιωαννιτών είναι διττός. Πρώτον να συμμετάσχουν οι κάτοικοι στην διαμόρφωση του σχεδιασμού για την αναβάθμιση της πόλης μας και δεύτερον να παρακινηθούν οι πολίτες ώστε να αντιμετωπίζουν την πόλη ως ‘Δική τους υπόθεση’».
Η πρώτη δημοσίευση της ανοιχτής πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου και μέχρι τότε θα έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των προτάσεων, την διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης. Παράλληλα με την διαδικασία υποβολής προτάσεων θα διοργανώνονται δημόσιες συναντήσεις και εργαστήρια για βοήθεια και κατευθύνσεις προς όλους τους πολίτες. Η συζήτηση πάνω σε κάθε πρόταση θα είναι ανοιχτή σε όλους μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης. που θα υπάρχει στο νέο site του Δήμου Ιωαννιτών που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Για την Πλατεία Πύρρου»
Στην δεύτερη διαδικασία, η απόφαση της διενέργειας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πάρθηκε καθώς πρόκειται για ένα αξιόλογο τεχνικό έργο που έχει ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία και η λειτουργία του, ο όγκος, η θέση ή κι άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο ή φυσικό περιβάλλον.
Άλλωστε η «πλατεία Πύρρου» αποτελεί την κεντρική πλατεία της πόλης, εντός του διοικητικού, πολιτιστικού και εμπορικού κέντρου αυτής. Γειτνιάζει άμεσα με το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, ενώ πολύ κοντά της βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το πάρκο «Λιθαρίτσια», το Δημαρχείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, τράπεζες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικοί δρόμοι της πόλης και η αρχή του ιστορικού της κέντρου με αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής.
Η πλατεία αποτελούσε ανέκαθεν τόπος κοινωνικής αναφοράς και ψυχαγωγίας άμεσα συνδεδεμένος με το εκάστοτε υφιστάμενο «δημοτικό κέντρο», «Αύρα» τη δεκαετία του 1920, «Όασις» τη δεκαετία του 1930, νέο κτίριο της «Όασις» τη δεκαετία του 1970 το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα και έχει αναστηλωθεί.
Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης διαμορφώθηκε και ο χώρος της πλατείας μετά από σχετική μελέτη χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή το διατηρητέο μνημείο. Αυτό είχε σαν συνέπεια (υλικά και σχεδιασμός χώρου) την απομόνωση των δύο λειτουργιών και την ασυμβατότητα μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών επιδιώκει την επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την δημιουργία του χώρου, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης και στην αναβάθμιση της.
Ο διαγωνισμός θα προκηρυχτεί και θα ολοκληρωθεί εντός του 2017 ενώ η ανακατασκευή της πλατείας Πύρρου έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.
«Η πλατεία Πύρρου, η κεντρική μας πλατεία, έχει βανδαλιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως κι άλλα σημεία της πόλης. Μετά την αναστήλωση της Όασης επιλέγουμε τον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για να δώσουμε στην πλατεία τη χαμένη της αίγλη και να δείξουμε το σεβασμό που της αρμόζει. Στην προσπάθεια αυτή δείχνουμε εμπιστοσύνη στη γνώση των ειδικών από τους οποίους ζητάμε να συμμετέχουν στο διαγωνισμό και να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους», τονίζει ο Δήμαρχος.
«Η ‘Πλατεία Πύρρου’ ως χώρος αναψυχής και υποδοχής πολιτιστικών γεγονότων, θα πρέπει να είναι ένας ζωντανός χώρος που να καλύπτει τις προσδοκίες των δημοτών και επισκεπτών της πόλης μας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών επιδιώκει την επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την ‘Πλατεία Πύρρου’. Μια επιλογή που να στηρίζεται στις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης και στην αναβάθμιση της», επισημαίνει ο κ. Μανταλόβας.
«Η εικόνα που έχει σήμερα η πλατεία Πύρρου δεν τιμά κανένα μας και πρέπει να αλλάξει. Πιστεύουμε ότι ο ανοιχτός διαγωνισμός ιδεών μπορεί να αποτελέσει την αρχή γι’ αυτή την αλλαγή. Η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου όμως έχει ήδη κάνει μια αρκετά μεγάλη προεργασία και είμαι σίγουρος ότι το «πάντρεμα» της προεργασίας αυτής με το διαγωνσιμό θα φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις όλοι οι γιαννιώτες να έχουν μια πλατεία για να καμαρώνουν», καταλήγει ο αντιδήμαρχος έργων, Γιάννης Λιόντος.

 

papastratos300x250