Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Τιμάται για την προσφορά του στην καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου
Τιμάται για την προσφορά του στην καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 12:30

kavakopoulos17 6 17

Τη Δευτέρα, η παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Καβακόπουλου

Οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες δεν ήταν μόνο πρώτοι στ’ άρματα, στα γρόσα και στα γράμματα. Είχαν και έμφυτο το μεράκι της καλαισθησίας και της δημιουργίας. Και πέτυχαν την πλούσια φαντασία τους να μεταπλάσουν σε τέχνη, την καθημερινότητά τους να μεταστοιχειώσουν σε ομορφιά.

Από τις πρώτες καλλιτεχνικές εκφράσεις του ηπειρώτικου λαού, όπως και κάθε άλλης ελληνικής ψυχής, είναι ο χορός και το τραγούδι. Η μουσική της Ηπείρου δεν είναι τυχαία. Τα μουσικά της ακούσματα, συγκριτικά με αυτά της άλλης Ελλάδας αποκρυπτογραφούν λαό με βαθιά ποιητική και μουσική παράδοση, ξεχωρίζουν και εξωτερικεύουν ιδιαίτερο μεγαλείο σε ποιητικό χρώμα και ομορφιά.

Μουσική, χορός και ποίηση είναι κατάθεση ψυχής. Μέσα στα ηπειρώτικα τραγούδια αντιλαμβάνεται ο καθένας τα ποικίλα ανθρώπινα συναισθήματα να εναλλάσσονται. Τη χαρά να διαπλέκεται με τη λύπη. Το θάνατο να συνεορτάζεται με τη ζωή. Οι γάμοι, οι γιορτές, τα πανηγύρια ξεκινούν με ένα μοιρολόι. Δεν νοείται χαρά,αν δεν προϋπάρξει πόνος. Γι αυτό το μοιρολόι είναι σκοπός, που ανταποκρίνεται στην ψυχολογία του Ηπειρώτη.

Οι Ηπειρώτες συνέθεσαν τραγούδια σε ένα διαφορετικό ιστό μουσικής, χωρίς να αποβάλλεται ο πονεμένος χαρακτήρας, που γέννησαν οι περιστάσεις της ζωής, ο κοινωνικός περίγυρος και κυρίως ο ξενιτεμός. Η μουσική με το χορό τούς δημιουργεί ένα βαθύ συναίσθημα και ένα ιδιόμορφο συγκινησιακό παράπονο, που το εκφράζουν τα λαλήματα με τις μουσικές των οργανοπαιχτών. Είναι η ιδιάζουσα ευαισθητοποιημένη ιδιαιτερότητα της όλης ψυχοσύνθεσης του λαού της Ηπείρου.

Το τραγούδι, η μουσική και ο χορός στην Ήπειρο, ξεδιπλώνονται στο ομότιτλο βιβλίο του Ηπειρώτη μουσικού Λαογράφου Παντελή Καβακόπουλου, το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 και ώρα 20.00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Το βιβλίο, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων: ανάλυση της μελικής και ρυθμικής δομής των σκοπών και τραγουδιών της Ηπείρου, καταγραφές σε παρτιτούρα 300 περίπου οργανικών σκοπών και τραγουδιών, σχολιασμένες παρουσιάσεις των βημάτων άγνωστων και γνωστών χορών της Ηπείρου κ.ά.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο συγγραφέας για την προσφορά του στην καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

- Χαιρετισμοί: Γεώργιος Καψάλης, Καθηγητής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Θωμάς Μπέγκας, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Βασίλειος Σπύρου, Δήμαρχος Ζαγορίου, Κωνσταντίνος Καψάλης, Δήμαρχος Πωγωνίου

- Για τον Παντελή Καβακόπουλο και το βιβλίο του θα μιλήσουν: Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ρενάτα Δαλιανούδη, Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μουσικό πρόγραμμα, με παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο, με τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες: Μιχάλη Μπραχόπουλο, κλαρίνο, Λάμπρο Τζόκα, βιολί, Βασίλη Τσίκα, λαούτο, Χρήστο Λώλη, ντέφι και Ευάγγελο Νούση, τραγούδι

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Καθηγητής Ανδρέας Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου

Ο Παντελής Καβακόπουλος γεννήθηκε το 1923 στη Βήσσανη του Ν. Ιωαννίνων. Κατάγεται από οικογένεια παραδοσιακών μουσικών. Σπούδασε βιολί και θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και βυζαντινή μουσική, ενώ παίζει και παραδοσιακό βιολί. Το 1950 προσελήφθη στο μουσικό τμήμα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.), όπου εργάστηκε έως το 1981.

Από το 1951 άρχισε τις επιτόπιες έρευνες, καταγράφοντας την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας, όπως της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης κ.ά. Έχει συγγράψει πέντε βιβλία και πολλά άρθρα εθνομουσικολογικού περιεχομένου, ενώ έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, δισκογραφήσεις και εκπομπές.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1994) και το Βραβείο Ζάππα από την Εταιρεία για την ενθάρρυνση των ελληνικών σπουδών, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Βιβλία:

Τραγούδι–Μουσική–Χορός στην Ήπειρο, Γιάννενα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 2013.

Ανθολογία μουσικολογικών ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων 1954-2008, αυτοέκδοση, 2008.

Σκοποί και χοροί της βορειοδυτικής Μακεδονίας, Αθήνα: Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής, 2005.

Καθιστικά της Σωζόπολης, χορευτικά της Θράκης, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 1993.

Τραγούδια της βορειοδυτικής Θράκης, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 1981.

Συμμετοχή σε συλλογικό τόμο: Μουσικά κείμενα δημοτικών τραγουδιών Θράκης, Εταιρία Θρακικών Μελετών, 1956.

 

papastratos300x250