Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Συναινετικό διαζύγιο, στο άψε… σβήσε!
Συναινετικό διαζύγιο, στο άψε… σβήσε! Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 10:42

synenetiko diazigio

Σε διαβούλευση οι νέες ρυθμίσεις  - Ο Συμβολαιογράφος θα «λύνει» το γάμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Δεν τα βρήκατε; Δεν σας πάει ο έγγαμος βίος και το διαζύγιο αργεί; Η εποχή που για ένα διαζύγιο οι πολίτες περίμεναν έναν και πλέον χρόνο, αν ήταν συναινετικό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Στο εξής και με βάση νέες ρυθμίσεις, που έχει έτοιμες το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα συναινετικά διαζύγια θα βγαίνουν σε μισή ώρα το πολύ! Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, όσοι επιθυμούν να χωρίσουν με συναίνεση δεν θα πηγαίνουν καθόλου σε δικαστήριο αλλά στο συμβολαιογράφο!

Οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες που ισχύουν ώς τώρα θα καταργηθούν. Αρμόδιος για τη λύση του γάμου συναινετικά θα είναι στο εξής ο συμβολαιογράφος, ο οποίος θα εκδίδει την απαραίτητη συμβολαιογραφική πράξη, χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Το σημαντικό είναι ότι, εκτός από το συναινετικό διαζύγιο, ενώπιον συμβολαιογράφου με συμβόλαιο (συμβολαιογραφική πράξη) οι πρώην σύζυγοι θα ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία και κρίσιμα θέματα τα οποία αποτελούν απότοκες συνέπειες ενός διαζυγίου.

Ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιάννης Παππάς, υπογράμμισε ότι ο συνήγορος θα εξακολουθεί να κάνει όλες τις διαδικασίες και ο συμβολαιογράφος απλά θα επικυρώνει την λύση του γάμου.

«Με συμβολαιογραφική πράξη θα ορίζονται και θα συμφωνούνται θέματα επιμέλειας των τέκνων, επικοινωνίας των διαζευγμένων γονέων, αλλά και της διατροφής. Αρκεί βεβαίως να υπάρχει κοινή και συναινετική θέση. Κρίσιμο είναι το σημείο των νέων ρυθμίσεων που επιβάλλει –για τη λύση του γάμου με συναίνεση, αλλά και για τη ρύθμιση θεμάτων επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας– να παρίσταται και για τις δύο πλευρές συνήγορος, ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία και συμβουλευτική υποστήριξη σε νομοθετικά θέματα, τα οποία αυτονοήτως υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Μέχρι σήμερα, για να λυθεί συναινετικά ο γάμος, γινόταν δίκη στο μονομελές πρωτοδικείο, όπου προσέφευγαν οι ενδιαφερόμενοι και ύστερα από λίγο καιρό εκδιδόταν η απόφαση. Η ισχύουσα νομοθεσία προϋπέθετε χρήμα και κυρίως χρόνο, ενώ η διευθέτηση θεμάτων επικοινωνίας, επιμέλειας και διατροφής ακολουθούσε επίσης δικαστική οδό.

Με τις νέες ρυθμίσεις, που ενθαρρύνουν τη συναίνεση, χωρίς να παραβλέπουν την ουσία της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που προκύπτουν από τη λύση του γάμου, επιχειρείται η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών και κυρίως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παππάς, αφαιρείται δικαστική ύλη από τα δικαστήρια, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο και σύνθετο ρόλο τους.

 

Τι κρύβει η πίεση από ξένα Funds

Στο μεταξύ, το θέμα των πλειστηριασμών επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι προπηλακισμοί στις δικαστικές αίθουσες, οι απειλές, οι φωνές και οι φασαρίες επανέρχονται στο προσκήνιο ενω οι συμβολαιογράφοι βρίσκονται...στη σέντρα. Οι συμβολαιογράφοι λένε σε όλους τους τόνους οτι δεν ευθύνονται εκείνοι για την όλη διαδικασία αλλά ο νόμος τους ορίζει να τηρούν ότι ορίζεται απο τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Παππάς για ακόμη μια φορά ξεκαθαρίζει ότι οι συμβολαιογράφοι κάνουν απλά τη δουλειά τους και τίποτα παραπάνω. Παράλληλα, αναδεικνύει το παρασκήνιο που υπάρχει με την πίεση που ασκούν ξένα funds προκειμένου να περάσουν σε ξένους οίκους οι πλειστηριασμοί…και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

 

papastratos300x250