Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε Άρτα και Πρέβεζα
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε Άρτα και Πρέβεζα Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 10:00

eirini aristofani

Μια υπέροχη θεατρική παράσταση, για μικρούς και μεγάλους

Στην Ήπειρο, περιοδεύει το αρτιότερο, το ομορφότερο και καυστικότερο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Η παράσταση, που βραβεύτηκε το 2016 από την Ουνέσκο, ως η καλύτερη παιδική παράσταση της χρονιάς, θα παρουσιαστεί την Τρίτη 20 Ιουνίου στην Άρτα και την Πέμπτη 22 Ιουνίου και ώρα 21.00, στην Πρέβεζα.

Οι θεοί έχουν σιχαθεί τους ανθρώπους λόγω των πολέμων και τους εγκατέλειψαν στην μοίρα τους να αφανιστούν. Ο Τρυγαίος ο Αθηναίος, ένας ειρηνόφιλος αμπελουργός προσπαθεί να πετάξει στον ουρανό πάνω σε ένα σκαθάρι (που το ταΐζει κοπριές και ακαθαρσίες για να μεγαλώσει) ώστε να βρει τον Δία και να τον παρακαλέσει να σταματήσει τον πόλεμο.

Στον Όλυμπο βρίσκει μόνο τον Ερμή, ο οποίος του αποκαλύπτει ότι ο Πόλεμος φυλάκισε την Ειρήνη σε μια σκοτεινή σπηλιά, την είσοδο της οποίας έφραξε μ’ έναν τεράστιο, αμετακίνητο βράχο. Ο Τρυγαίος μετά από πολλές περιπέτειες και με την βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την φέρει πίσω στην ανθρωπότητα.

Ώσπου όμως να εδραιώσει οριστικά την Ειρήνη στον τόπο, απ το σπίτι του παρελαύνουν διάφοροι τύποι… Πολεμοκάπηλοι (οπλουργοί, ψευτομάντεις, συκοφάντες και δημαγωγοί) που προσπαθούν να ξαναφυλακίσουν την Ειρήνη, αλλά και αγρότες, τεχνίτες, δρεπανουργοί και άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς και ειρηνόφιλοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την Ειρήνη για να ζήσουν τίμια και με ηρεμία!

Το έργο γράφτηκε από τον Αριστοφάνη κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 421 π.Χ., σε χρόνο που όλοι γνώριζαν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγούνταν σε συμβιβασμό. Η κωμωδία αυτή είναι ένα εορταστικό έργο, το οποίο χαιρετίζει την επικείμενη περίοδο ειρήνης.

«Η διασκευή του έργου του Γιάννη Καλαντζόπουλου θεωρείται μέχρι στιγμής η καλύτερη που έχει γίνει για παιδιά. Έχει κρατήσει ακριβώς το ύφος και το ήθος του αρχαίου μεγάλου ποιητή καθώς και τα υψηλά νοήματά του και τα αριστοτεχνικά μελωδικά σημεία του έργου. Εμείς δέσαμε το έργο του Αριστοφάνη με το θέατρο σκιών, μιμηθήκαμε την χαρακτηριστική φωνή του Σπαθάρη και φτιάξαμε μια υπέροχη θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους θεατές», σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής.

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ προπώληση & 10 ευρώ γενική είσοδος

Σημεία προπώλησης: Άρτα: Βιβλιοπωλείο Σπύρου, Σκουφά Νικολάου 163, 2681074598, Βιβλιοπωλείο «Η πολυθρόνα του Νίτσε», Φιλελλήνων 24-26, 2681077631

Πρέβεζα: Βιβλιοπωλείο Newsstand, Β. Μπάλκου 18, 2682022370, Βιβλιοπωλείο Κύκλος, Πολυτεχνείου 75 & Παλαμά, 2682061610.

 

papastratos300x250