Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Καλά κρατεί η «μαύρη» εργασία
Καλά κρατεί η «μαύρη» εργασία Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 13:37

mavri ergasia8 6 17

«Σαφάρι» ελέγχων για την πάταξή της, από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας

Καλά κρατεί η «μαύρη» εργασία, με τους μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας, νε έχουν επιδοθεί σε «σαφάρι» ελέγχων για την πάταξή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε ερώτηση της Μερόπης Τζούφη, η οποία συνυπογράφεται από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Απόδοση μισθού & εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος & προστασία εργαζομένων από την ανασφάλιστη αδήλωτη εργασία», κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκαν 31.674 έλεγχοι, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 8.675 περιπτώσεις αδήλωτων εργαζομένων και επιβλήθηκαν κυρώσεις συνολικού ύψους 91.537.929 €. Επιπλέον οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων επέβαλαν 192 πρόστιμα και υπέβαλλαν 1.030 μηνύσεις – μηνυτήριες αναφορές. Επίσης κατόπιν σχετικών αιτήσεων εργαζομένων ή Σωματείων, διενεργήθηκαν 6.647 εργατικές διαφορές και επιλύθηκαν οι 4.436, ενώ το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε στους προσφεύγοντες εργαζόμενους ανήλθε στα 8.042.956 €.

Η Υπουργός στην απάντησή της επισημαίνει πως το Σ.ΕΠ.Ε. αποτελεί τον κατεξοχήν ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους αναφορικά με την επίβλεψη και την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, με το ρόλο του να αναβαθμίζεται στις σημερινές συνθήκες για την άμεση και ουσιαστική καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα δίνεται βάρος στο συντονισμό του Σώματος με τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο σε επίπεδο στοχευμένων επιθεωρήσεων, όσο και σε επίπεδο διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων για την ανταλλαγή στοιχείων.

Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει ξεκινήσει την εφαρμογή Πιλοτικού Προγράμματος για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, στο πλαίσιο του τριετούς οδικού χάρτη για την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Σ.ΕΠ.Ε., ο ΕΦΚΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ. Ο τριετής οδικός χάρτης επικυρώθηκε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή της, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα στην αγορά εργασίας, όπως μείωση του επίσημου ωραρίου παράλληλα με ανασφάλιστη και άμισθη υπερωριακή εργασία, καταβολή μέρους του μισθού με νόμιμο τρόπο και μέρους που είναι αδήλωτο, όπως επίσης και εξαναγκαστική επιστροφή μέρους του μισθού σε μετρητά, έπειτα από την κατάθεση του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό.

 

papastratos300x250