Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός «Σινεμά με… άρωμα Γαλλίας»
«Σινεμά με… άρωμα Γαλλίας» Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 19:06

sinema galia7 6 17

Η ταινία «Η Περιφρόνηση» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Κλασικά αριστουργήματα του γαλλικού κινηματογράφου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, προβάλλει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «If Cinéma», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Η ταινία που θα προβληθεί, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου (ώρα 20:00), είναι η κλασική δραματική ταινία «Η Περιφρόνηση» (Le Mépris, 1963, 110’), του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη και πρωτοπόρου της νουβέλ βαγκ, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, η ταινία αφηγείται την αργή και σταδιακή απομάκρυνση ενός ζευγαριού. Ο παραγωγός Τζέρεμι Πρόκος (Τζακ Πάλανς) προσλαμβάνει τον αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ (υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την Οδύσσεια του Ομήρου. Δυσαρεστημένος με την «καλλιτεχνική» προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει τον Πωλ Ζαβάλ (Μισέλ Πικολί), συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστεί το σενάριο. Η σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπορικής απήχησης ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την προοδευτική αποξένωση του Πωλ από τη σύζυγο του Καμίλ (Μπριζίτ Μπαρντό) η οποία φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που ο Πωλ αφήνει την Καμίλ μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Με τους: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί, Τζακ Πάλανς, Φριτς Λανγκ

Έγχρωμη με ελληνικούς υπότιτλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

papastratos300x250