Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Με απλή αναλογική οι εκλογές στους Δήμους
Με απλή αναλογική οι εκλογές στους Δήμους Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 10:27

ekloges20143 6 17

Τι δηλώνουν οι Δήμαρχοι, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Άρτας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Απλή αναλογική στους δήμους προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός. «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή, είπε, και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες εκλογής του Κοινοβουλίου και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνιέται η χώρα και το ίδιο ισχύει και για τους δήμους και εισάγουμε την απλή αναλογική» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι είναι αναγκαίες οι ευρύτερες συνθέσεις για να προχωρήσει ο τόπος και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι αντιδράσεις των δημάρχων ήταν άμεσες.

ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ: Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ερωτηθείς για την δήλωση- πρόθεση του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι «η αυτοδιοίκηση έχει εκφράσει τις απόψεις της. Είμαστε σε μια ιστορική στιγμή που η Αυτοδιοίκηση έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος απέναντι στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Εμείς ζητάμε αυτονομία στην χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, ουσιαστικά αυτό είναι ανεξαρτησία. Προσωπικά, δεν είμαι αντίθετος με την απλή αναλογική αλλά όλα τα συστήματα και όλες οι αποφάσεις συνδέονται με το χρόνο που λαμβάνονται και πρέπει να εφαρμοστούν. Στη συγκεκριμένη στιγμή θέλουμε ισχυρές διακυβερνήσεις και αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Είμαι σίγουρος, ότι μετά την δήλωση του πρωθυπουργού, θα συγκληθούν όλα τα όργανα για να δούμε και εμείς πως θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Τσιρογιάννης ερωτηθείς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακούει την Αυτοδιοίκηση μιας και είναι αυτή που καθημερινά λαμβάνει τον παλμό της κοινωνίας.

Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε αρνητικός αλλά είπε ότι εάν κάτι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα το επικροτήσουν: «Βλέπουμε καθημερινά προβλήματα, και άρα θα πρέπει να μας ακούσει η κυβέρνηση. Εάν καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις για την διαχείριση των προβλημάτων προς όφελος των πολιτών και όχι των πολιτικών κομμάτων», είπε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου εξέφρασε ανοικτά και χωρίς περιστροφές την αντίθεσή του, λέγοντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα από εκείνα που πάει να λύσει. Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη περικοπή κονδυλίων που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι όλης της χώρας μιας και οι απαιτήσεις αυξάνονται αλλά δεν συνοδεύονται με τους ανάλογους πόρους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος τάχτηκε και αυτός κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Ο ίδιος είπε, ότι τις σκέψεις του τις μετέφερε και στον κ. Σουρλέτη: «Εάν ήταν όλα ξεκαθαρισμένα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη ώριμοι και δεν έχουμε την κουλτούρα των συνεργασιών. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του.

 

papastratos300x250