Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Τιμητική εκδήλωση για τον Χριστόφορο Μηλιώνη
Τιμητική εκδήλωση για τον Χριστόφορο Μηλιώνη Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 09:30

milionis ekd3 6 17

Η δύναμη και η αντοχή της ψυχής του, φάνηκαν από τα φοιτητικά του χρόνια

Τιμητική εκδήλωση για τον Ηπειρώτη συγγραφέα Χριστόφορο Μηλιώνη που έφυγε από την ζωή στις 5 Ιανουαρίου 2017, διοργάνωσαν την Πέμπτη ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου. Ο αφηγηματικός του λόγος συνδυάζει στοιχεία της παραδοσιακής και νεωτερικής γραφής, ενώ θεματολογικά κινείται σταθερά γύρω από τον ίδιο άξονα, αποτέλεσμα δημιουργικού συγκερασμού βιωματικών και αυτοβιογραφικών στοιχείων με στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού.

Για το έργο του τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1986), με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω» (2000) και με το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Ουρανή της Ακαδημίας Αθηνών (2005).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και η Αντιπεριφερειάρχης κα Γιούλα Μητροκώστα.

Ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι το έργο που έχει αφήσει πίσω του τον καθιστά αθάνατο, ότι είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο μόνος του και ότι νιώθει περήφανος που η Ήπειρος είχε έναν τέτοιο πεζογράφο. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως ο Μηλιώνης είναι συνεχιστείς της πεζογραφίας. Με αυτή την εκδήλωση τιμούμε το έργο του», ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι « Η δύναμη και η αντοχή της ψυχής του φάνηκαν από τα φοιτητικά του χρόνια. Ο Χριστόφορος Μηλιώνης ήταν εκείνος που πήρε μαζί του στο κέντρο, αξίες και αναμνήσεις από την Ήπειρο. Ήταν ένα σημαντικός και ξεχωριστός πεζογράφος».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου  ανέφερε ότι « Αποτελεί μία σπουδαία προσωπικότητα. Οι περισσότερες ιστορίες του αναφέρονται στα προσωπικά του βιώματα, στο φυσικό τοπίο και στην δύσκολη καθημερινότητα. Το έργο του είναι αξιοθαύμαστο και ο Δήμος Πωγωνίου νιώθει περηφάνια».

Τέλος, η κα Μητροκώστα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελεί φόρο τιμής στην προσφορά του Ηπειρώτη συγγραφέα.

Εκτός από την τιμητική εκδήλωση για τον Χριστόφορο Μηλιώνη ο Δήμος Πωγωνίου έχτισε τιμητική πλακέτα στο πατρικό σπίτι του συγγραφέα της όποιας τα αποκαλυπτήρια έγιναν εχθές.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Γεωργία Λαδογιάννη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Αλέξης Ζήρας Κριτικός Λογοτεχνίας, ο Μιχάλης Παντούλας Φιλόλογος και ο Γιώργος Αραγής Κριτικός Λογοτεχνίας. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ.

 

papastratos300x250