Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Με απλή αναλογική οι επόμενες εκλογές, σε Περιφέρειες και Δήμους
Με απλή αναλογική οι επόμενες εκλογές, σε Περιφέρειες και Δήμους Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 11:34

apli analogiki2 6 17

Αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με «σφραγίδα» Τσίπρα

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμφανίζονται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, ανατρέποντας τη φιλοσοφία της λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών.

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε από το ΥΠΕΣ, το οποίο επισκέφθηκε την Πέμπτη προανήγγειλε απλή αναλογική από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Είναι αναγκαίες σήμερα ευρύτερες συνθέσεις για να δημιουργηθούν συναινέσεις και συνεννοήσεις, προκειμένου να προχωρήσει και ο τόπος και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνεννόηση δεν σημαίνει ταύτιση απόψεων, δεν σημαίνει κατάργηση της πολιτικής διαφωνίας. Το ζητούμενο σήμερα είναι την πολιτική διαφωνία να την φέρουμε πάνω στο τραπέζι και να τη μετατρέψουμε από πολιτικό σύνθημα σε πολιτικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι, πλέον, είναι ώριμο να μιλήσουμε για το σύστημα της απλής αναλογικής. Είναι ένα σύστημα που δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω ότι μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να σκεφτούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να μπορέσει να λειτουργήσει. Είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε, αλλά πρέπει να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ώστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει με το νέο εκλογικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Το εκλογικό σύστημα που γίνονται μέχρι σήμερα οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές είναι εκείνο της ενισχυμένης αναλογικής. Οι κατανομές των εδρών χωρίζονται σε δύο φάσεις: Στην πρώτη κατανέμονται αναλογικά οι μισές έδρες του συμβουλίου και στη δεύτερη κατανέμονται οι υπόλοιπες με κριτήριο ο νικητής, που συγκεντρώνει 50+1 να λάβει συνολικά τα 3/5 των εδρών.

Η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αλλάζει τα δεδομένα, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για την πρώτη σε ψήφους παράταξη, την επαναφορά της 4ετούς θητείας των Δημάρχων, την παρέμβαση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε συμβασιούχους και υποψηφίους με οικονομικές οφειλές.

Ειδικότερα, η απλή αναλογική, θα ισχύει και στις Δημοτικές - Περιφερειακές Εκλογές και οι έδρες των Δημοτικών - Περιφερειακών Συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.

Για να εκλεγεί Δήμαρχος - Περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο.

Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής, θα δημιουργήσει μια διαφορετική, σε σχέση με τη σημερινή, εικόνα στα συμβούλια. Από τη μία θα υπάρξει μια πιο ορθολογική αντιπροσωπευτικότητα των εκλογέων, από την άλλη όμως θα δυσχεράνει σημαντικά την ταχύτητα που θα λαμβάνονται αποφάσεις, μιας και οι ισορροπίες θα είναι εύθραυστες.

Ο χρόνος των εκλογών

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός σε σχέση με το χρόνο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι αυτές είναι προγραμματισμένο να γίνουν την ίδια χρονιά (Μάιος 2019) τόσο με τις ευρωεκλογές όσο και με τις εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί αν ωφελεί να γίνονται ταυτόχρονα οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ιδέες που μπορούν να αλλάξουν αυτό το δεδομένο.

Το Φθινόπωρο η κατάθεση του νομοσχεδίου

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στο χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα αφορά τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο εκκίνησης, πλέον και τυπικά, της διαδικασίας της διαβούλευσης που θα μας οδηγήσει, πιστεύουμε, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου, στο να καταθέσουμε στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Οι άξονες των αλλαγών

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, στην εισήγησή του περιέγραψε συνολικά τους άξονες των αλλαγών στην τοπικής αυτοδιοίκηση. «Η μεταρρύθμιση αυτή προωθεί μία ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και εκτείνεται σε τέσσερα πεδία:

Πρώτον, στον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και τις Περιφέρειες και το κράτος.
Δεύτερο, στον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό. Το τρίτο πεδίο αφορά τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και το τέταρτο αφορά στην αναπτυξιακή τους πολιτική» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

 

Επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων, μέχρι το Σεπτέμβριο

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη να έχει δοθεί οριστική λύση.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι πρώτα θα διερευνηθεί ποιοι από συμβασιούχους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, η οποία θα γίνει από το ΑΣΕΠ, ή από ανεξάρτητο φορέα υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα των συμβασιούχων «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του πολιτικού κατεστημένου». «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων», προσέθεσε.

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Το… χωριό του Πρωθυπουργού

Στην εισήγησή του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι δεν είναι όλοι οι Δήμοι ίδιοι στη χώρα, προαναγγέλλοντας την κατηγοριοποίησή τους.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον τόπο καταγωγής του Πρωθυπουργού, στην Άρτα.

« Άλλη είναι η πραγματικότητα σε ένα δήμο αστικό, σε ένα Δήμο της Β’ Αθήνας, άλλη σε ένα αγροτικό, άλλη είναι η πραγματικότητα στο χωριό του Πρωθυπουργού στο Αθαμάνιο. Εμάς μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε με αντίστοιχες πολιτικές όλες τις κατηγορίες των δήμων και θα είναι μια δουλειά που θα γίνει για πρώτη φορά και νομίζω ότι αυτή πρέπει να αποτυπωθεί πια, και στον τρόπο της κρατικής επιχορήγησης προς αυτούς τους Δήμους», όπως είπε.

 

papastratos300x250