Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Τσιγάρο και αδιαφορία: ο συνδυασμός που σκοτώνει!
Τσιγάρο και αδιαφορία: ο συνδυασμός που σκοτώνει! Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 12:54

tsig foros30 5 17

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα, με τα τασάκια να παραμένουν γεμάτα - Απαράδεκτα υψηλή, παραμένει η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος, παρά τη σημαντική γενική μείωση

Βίκυ Κώστα

«Την 1η Ιουλίου 2009 η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο», ήταν το σύνθημα της μεγαλεπήβολης προσπάθειας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Όσοι πείστηκαν τότε και έσβησαν το τσιγάρο, σήμερα το έχουν ξανανάψει, αφού για άλλη μια φορά η πολιτεία απεδείχθη αναποτελεσματική στην εφαρμογή των ίδιων των νομοθετημάτων της.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, κάνει λόγο για μια επιδημία «που τρέφεται από την υποκρισία, τους μύθους και τα λάθη πολιτικής στην αντιμετώπισή της».

Παρά τη μεγάλη αποδοχή που είχαν τα αντικαπνιστικά μέτρα από τους πολίτες, ακόμα και από τους ίδιους τους καπνιστές, οκτώ χρόνια μετά, οι θαμώνες της πλειονότητας των καφέ, μπαρ και εστιατορίων καπνίζουν, οι γιατροί στα γραφεία των νοσοκομείων καπνίζουν, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες καπνίζουν και γενικά «όλο το κράτος καπνίζει».

Ωστόσο, όλοι αναμένουν να δουν αν τα νέα «τσουχτερά» πρόστιμα θα καταφέρουν να… σβήσουν το τσιγάρο, καθώς η Ελληνική Αστυνομία επιβάλει πλέον πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ σε όποιον καπνίζει τσιγάρο, είτε ακόμη και ηλεκτρονικό στο αυτοκίνητο, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός η όχι, στην περίπτωση που επιβαίνουν στο όχημα παιδιά κάτω των 12 ετών. Παράλληλα, έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του ατμίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι που καπνίζουν στην εργασία τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται σήμερα 31η Ιουνίου, εμφανίζεται ανεξέλεγκτη στον τομέα του αντικαπνιστικού αγώνα, παρά τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας που κάνουν λόγο για πάνω από 6 εκ. θανάτους καπνιστών και μη, που εκτίθενται στο δευτερογενές (παθητικό) κάπνισμα.

Τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση του καπνίσματος, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η μείωση κατά 33%, που καταγράφεται στους νέους 15-24 χρονών. Ωστόσο, απαράδεκτα υψηλή παραμένει η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος, καθώς οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια των καπνιστών αποτελούν χώρους σημαντικής έκθεσης των ατόμων στον καπνό.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου, αναφέρει ότι όσοι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα και διπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Λόγω της εξάρτησης στη νικοτίνη, είναι φανερό ότι το κάπνισμα είναι μια χρόνια νόσος, που μπορεί να υποτροπιάζει, μπορεί όμως και να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται συνεχής και επαναλαμβανόμενη αντιμετώπιση, ψυχολογική υποστήριξη, συχνά φαρμακευτική αγωγή και πάνω απ’ όλα αποφασιστικότητα» προσθέτει. Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για το κάπνισμα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο www.denkapnizo.org, ενώ με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου έχει προγραμματίσει τη διανομή φυλλαδίων σε κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων, σήμερα Τρίτη.

Τα καρδιακά επεισόδια «χτυπούν» τους καπνιστές

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων κι εκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιάννης Γουδέβενος, υπενθυμίζει ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία χρόνιας πνευμονοπάθειας και καρκίνου του πνεύμονα. Ακόμη είναι ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου στη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (εμφράγματος, εγκεφαλικών, περιφερικής αρτηριοπάθειας και ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής). Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων οφείλεται στο κάπνισμα σιγαρέτων. Ένας στους δύο Έλληνες καπνίζει και η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη κατά κεφαλή κατανάλωση καπνού στη Ευρώπη. Περίπου 15.000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξ αιτίας παθήσεων που σχετίζονται με αυτή τη βλαπτική συνήθεια.

Τα καρδιακά επεισόδια στους νέους συμβαίνουν κατεξοχήν σε καπνιστές και είναι εξαιρετικά σπάνιο νέος που δεν καπνίζει να υποστεί οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. To περισσότερο όμως απογοητευτικό είναι η αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Έτσι επιβεβαιώνεται η παρατήρηση ότι πρόκειται για μια επιδημία που τρέφεται από την υποκρισία, τους μύθους και τα λάθη πολιτικής στην αντιμετώπισή της.

«Με αυτές τις δυσάρεστες υπενθυμίσεις καλούμαστε άλλη μια χρονιά να ‘γιορτάσουμε’ την ημέρα κατά του καπνίσματος. Είναι άλλη μια ευκαιρία για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συνέδρια, τηλεοπτικά αφιερώματα, στατιστικά στοιχεία, υποσχέσεις και επίδειξη υποκρισίας. Με μια πολιτεία που κλείνει τα μάτια σ’ αυτή τη σύγχρονη επιδημία που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος, ο πόλεμος εναντίον του καπνίσματος στη Ελλάδα θυμίζει από την Ελληνική Μυθολογία τον πόλεμο των θνητών εναντίον των ημιθέων», όπως σημειώνει.

Η ΕΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση για το κοινό υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Κάπνισμα: από τις συνέπειες στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας που τρέφεται από την υποκρισία, τους μύθους και τα λάθη πολιτικής στην αντιμετώπισή της».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Κ. Κατσάρη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Εισηγητές, θα είναι ο κ. Γουδέβενος με θέμα τις συνέπειες του καπνίσματος, ο Β. Πριμικήρης, ο οποίος θα μιλήσει για τη φαρμακευτική υποστήριξη, ο Μ. Κολιός για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο Π.  Σκαπινάκης με θέμα τη θεραπεία συμπεριφοράς.

Προεδρείο: Σταύρος Κωνσταντόπουλος, Στέφανος Φούσας

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Είσοδος ελεύθερη.

Ενημέρωση από τη «Σχεδία»

Τέλος, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», διοργανώνει αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη του καπνίσματος, τους κινδύνους που προκαλεί στην υγεία και τα οφέλη από τη διακοπή του.

(σε ράστερ)

Δ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Εκστρατεία ενημέρωσης, για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ

Στην εκστρατεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην κατανάλωση του αλκοόλ, συμμετέχει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Στόχος, η καλύτερη κατανόηση των συνεπειών της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ και η αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των ατυχημάτων.

Η συντονισμένη αυτή εκστρατεία ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο, υποστηρίζεται με παράλληλες δράσεις, όπως καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και οι παρακάτω ενημερωτικοί ιστότοποι:

- www.drinkiq.com: Το Drinκ IQ είναι ένας διαδραστικός ιστότοπος όπου ο δημότης μεταφέρεται και με πολύ απλές κινήσεις μαθαίνει την επίδραση που έχει το ποτό που καταναλώνει στον οργανισμό του.

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι ο δημότης να είναι άνω των 18 ετών.

- http://www.socped.gr/alkool_kai_anilikoi: Η ιστοσελίδα της Ε.Ε.Κ.Π.Π.Υ. ΑΛΚΟΟΛ & ΑΝΗΛΙΚΟΙ περιλαμβάνει πληροφορίες και συμβουλές για τα συνήθη παιδιατρικά ζητήματα και αποτελείται από διάφορες θεματικές ενότητες, μία εκ των οποίων είναι το «Αλκοόλ 18+. Εξηγώ στο παιδί μου γιατί».

Μέσω αυτής της ενότητας, ο γονέας μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες που έχει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από εφήβους, τους τρόπους ανίχνευσης του προβλήματος, καθώς και τα μέσα αναζήτησης λύσεων και διεξόδων.

 

papastratos300x250