Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός ΔΗΜΟΣ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - Τιμητική εκδήλωση για τον Ηπειρώτη συγγραφέα Χρ. Μηλιώνη
ΔΗΜΟΣ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - Τιμητική εκδήλωση για τον Ηπειρώτη συγγραφέα Χρ. Μηλιώνη Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 12:09

milionis30 5 17

Τιμητική εκδήλωση για τον Ηπειρώτη συγγραφέα Χριστόφορο Μηλιώνη, διοργανώνουν την Πέμπτη στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο.

Χαιρετισμούς, θα απευθύνουν οι:  Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου, Θωμάς Κ. Μπέγκας Δήμαρχος Ιωαννίνων, Γεώργιος Καψάλης Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Καψάλης Δήμαρχος Δήμου Πωγωνίου και Αγγελική Φωτεινού Περιφερειακή Διευθύντρια Α΄θμας & Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Θα μιλήσουν οι: Γεωργία Λαδογιάννη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αλέξης Ζήρας Κριτικός Λογοτεχνίας, Μιχάλης Παντούλας Φιλόλογος και Γιώργος Αράγης Κριτικός Λογοτεχνίας.

Συντονίζει ο Μωυσής Ελισάφ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης (1932-2017) γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Γυμνάσιο της Αμμοχώστου στην Κύπρο, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» Γυμνασίου/Λυκείου, και μέλος των συντακτικών ομάδων των περιοδικών των Ιωαννίνων «Ενδοχώρα» και «Δοκιμασία». Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1954, με το διήγημα «Το δίκανο», στο περιο- δικό «Ηπειρωτική Εστία». Έγραψε επίσης φιλολογικές μελέτες, δοκίμια και μετέφρασε κείμενα από τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν στη «Φιλολογική Καθημερινή», την επιμέλεια της οποίας είχε ο Αλέξανδρος Κοτζιάς. Επίσης επί δεκαετία υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας τα «Νέα». Για το έργο του τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1986), με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω» (2000) και με το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2005). Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μέλος του Δ.Σ. της, ήταν σύζυγος της καθηγήτριας της Γαλλικής Φιλολογίας Τατιάνας Τσαλίκη-Μηλιώνη. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 2017.

 

papastratos300x250