Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Ξεκινούν σήμερα, οι Γιορτές Σουλίου
Ξεκινούν σήμερα, οι Γιορτές Σουλίου Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 13:38

giortes souliou26 5 17

Θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Κυριακή,

Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα πραγματοποιηθούν φέτος, οι Γιορτές Σουλίου.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις στον Ιερό Βράχο, που αναμένεται να συγκεντρώσουν για μία ακόμη χρονιά το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, την Κυριακή.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι. Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Πριν την ανατίναξη, ένας από τους ανθρώπους του Αλή Πασά προκάλεσε λεκτικά τον Σαμουήλ, λέγοντας του: «Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δε γλιτώνεις;«. Τότε εκείνος του απάντησε: «Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου...».

Όταν οι άντρες του Αλή πασά έφτασαν στην αποθήκη, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά και μαζί με τους πέντε συντρόφους του ανατινάχθηκαν. Δεν παραδόθηκαν, παρά μόνο στον Θεό. Η αυτοθυσία πέρασε στην ιστορία. Άλλωστε, οι Σουλιώτες, ήταν γνωστοί για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους.

Το πρόγραμμα

Ειδικότερα σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Σουλίου, θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 7 το πρωί, με Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου και δοξολογία στον προαύλιο χώρο, στις 10:15, παρουσία του κ. Παυλόπουλου.

Θα ακολουθήσει στις 10:45, μετάβαση των επισήμων και των λοιπών επισκεπτών στο Αμφιθέατρο, όπου θα γίνει τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Παναγιώτη Τσαμάτο, Καθηγητή Μαθηματικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκεί, θα γίνει και η αναβίωση των ιστορικών στιγμών στον βράχο του Κουγκίου, εκεί όπου ο Καλόγερος Σαμουήλ ανατίναξε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.

Στις 11:35, θα γίνει μετάβαση στο χώρο του Βουλευτηρίου και υποδοχή των επισήμων στο κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου, ενώ στις 12:00 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τηρηθεί ενός (1΄) λεπτού σιγή και θα ψαλλεί ο Εθνικός Ύμνος.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με χαιρετισμό από την Δήμαρχο Σουλίου, απονομές μεταλλείων στους δρομείς και παραδοσιακούς εθνικούς χορούς.

Σήμερα και αύριο

Το σημερινό και το αυριανό πρόγραμμα, έχουν ως εξής:

Παρασκευή:

- Ώρα 19:30 Παραμυθιά, Δημαρχείο Σουλίου: Αγώνας Δρόμου, από μαθητές του Δήμου Σουλίου

- Ώρα 20:30 Παραμυθιά, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δήμου Σουλίου «Καρκαμίσι»: Δ Εκδήλωση: « Παρουσίαση Βιβλίου με τίτλο «Μαύρο

 Φυλαχτό», του συγγραφέα Μπέκα Ευάγγελου

Σάββατο:

- Ώρα 20:00 Παραμυθιά, Δημαρχείο Σουλίου: Δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδος

6ος ορεινός αγώνας δρόμου

Ανήμερα της αναπαράστασης, θα πραγματοποιηθεί ο 6ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών. Η εκκίνηση, θα γίνει στις 9:30 από την Τοπική Κοινότητα Γλυκής και ο τερματισμός στις 11:00, στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών, όπου θα απονεμηθούν και οι τιμητικές διακρίσεις στους δρομείς. 

 

papastratos300x250