Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά των μετσοβιτών ευεργετών
Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά των μετσοβιτών ευεργετών Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:02

timodas mnimi26 5 17

Εκδήλωση στις 23 Ιουνίου στο ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο - Θα ανακοινωθούν τα νεότερα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Το Πολυτεχνείο γεννήθηκε πριν 180 χρόνια, το 1937 με το νέο ημερολόγιο, ως κυριακάτικο σχολείο μαστόρων, από την αρχή συνδεδεμένο με τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής και εξελίχθηκε σταθερά σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή η καταγωγή επηρέασε βαθιά τα χαρακτηριστικά του και κληροδότησε στο ΕΜΠ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά, για τα οποία είναι υπερήφανο: τον προσανατολισμό στην πράξη. Μερικά χρόνια αργότερα, οι ευεργέτες από το Μέτσοβο δώριζαν στο ΕΜΠ ένα τεράστιο για την εποχή ποσό, δείχνοντας όχι μόνο βαθύ πατριωτισμό αλλά και εξαιρετική διορατικότητα για το τι είχε πραγματικά ανάγκη η χώρα, για να στηριχθεί στα πρώτα βήματά της. Έτσι γεννήθηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: ως αμιγώς τεχνολογικό πανεπιστήμιο, ως «Πολυτεχνείο». Ταυτόχρονα «Εθνικό», συνδέοντας την αποστολή του με τις προοπτικές της χώρας και «Μετσόβιο», ως φόρος τιμής σε αυτούς που του έδωσαν την πρώτη γενναία ώθηση.

Φέτος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γιορτάζει τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του και οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με τις Σχολές του Ιδρύματος, με κύριο στόχο να αναδειχθούν η ιστορική-εθνική διαδρομή του Ε.Μ.Π., το αδιάλειπτο, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και τεχνολογικό έργο και η διαχρονική συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

Οι εκδηλώσεις του Ε.Μ.Π. ξεκίνησαν την 6η Μαΐου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με μια εκδήλωση για τους μεταλλωρύχους του κόσμου, ενώ στις 23 Ιουνίου, θα μεταφερθούν στο ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο, όπου θα τιμηθεί η μνήμη και η προσφορά των μετσοβιτών ευεργετών , ανακοινώνοντας παράλληλα τα νεότερα αποτελέσματα της διαρκούς ερευνητικής προσπάθειας για την αναστήλωση ενός ηπειρώτικου συμβόλου, του Γεφυριού της Πλάκας.

Τίτλος της εκδήλωσης, «Η συμβολή των μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξή του Ε.Μ.Π.»

 

papastratos300x250